top of page

Mijn favoriete koekjes, deze moet je echt eens bakken!


Mijn favoriete koekjes, deze moet je echt eens bakken!

Mijn favoriete koekjes, deze moet je echt eens bakken!

Koekjes bakken, ik doe het zo vaak mogelijk. Je kunt niet iedere dag taart eten maar een koekje moet kunnen toch? En als je dan toch een koekje eet, neem dan een lekker koekje. Daarom selecteerde ik mijn favoriete koekjes, deze moet je echt eens bakken!

In dit overzicht kun je zien dat ik van lekker dikke koekjes hou die vaak een beetje plakkerig (chewy en sticky) van binnen zijn. Ze worden niet te lang gebakken; een beetje op zijn Amerikaans. Ook vind ik de bite van Surinaamse koekjes erg lekker. Deze zijn gemaakt met maizena of custardpoeder. Dit koekje vind je overigens niet in dit overzicht, maar ik heb een variant van dit koekje; alfajores, een recept van Koningin Maxima wel meegenomen. Dit koekje is ook gemaakt met maizena en een vulling van dulce de leche, mjammie. Lekker aan de bak dus en smullen met zijn allen.


Koekjes bakken; in relatief weinig tijd bak je de lekkerste exemplaren. En bij de meeste recepten heb je de ingrediënten vast al  in huis.


De meeste recepten zorgen voor een flinke portie koekjes die niet in één trommel passen. Koekjes blijven vaak lang houdbaar maar je kunt ze ook heel goed bewaren in de diepvries.

Heb je zin om te bakken en je weet niet zo goed wat; ga dan koekjes bakken. Het is altijd tijd voor koekjes.
 

Brookies oftwel brownie cookies

Brookies oftwel brownie cookies

Een van onze meest favoriete koekjes thuis zijn deze brookies. Zij lijken erg op brownies door de flinke hoeveelheid chocolade en een fudgy binnenkant. Binnen een half uur kun jij je eerste koekje proeven.


 

Chewy Nutella koekjes met walnoten

Mijn favoriete koekjes, deze moet je echt eens bakken!

Ik hou van lekker dikke koekjes die niet te lang gebakken zijn. Dan zijn ze een beetje chewy van binnen. Een Nederlands woord kan ik hier eigenlijk niet voor bedenken; een beetje kleverig, niet te hard? Ik heb een soort basisrecept die ik af en toe verbouw tot wat nieuws. Zo is ook dit koekje ontstaan en met de magie van Nutella is het echt een topper! Hoewel er in Nutella hazelnoten zitten, zijn walnoten makkelijker verkrijgbaar en het past perfect bij dit koekje.

 

Sticky koekjes met Ruby chocolade en pecannoten

Mijn favoriete koekjes, deze moet je echt eens bakken!

Koekjes op zijn Amerikaans maar met roze Ruby chocolade. Naast smaak en reuk wil je oog toch ook graag iets aantrekkelijks zien toch?

 

Meringue hazelnoot koekjes

Mijn favoriete koekjes, deze moet je echt eens bakken!

De meringue mokkataart met hazelnoot is een van mijn favoriete taarten. Deze is best bewerkelijk maar wil je toch de smaak van deze taart in je koektrommel hebben? Dan is dit echt een aanrader. Had je niet toevallig nog wat eiwitten over?

 

Chocolade mokka koekjes met stukjes hazelnoot

Mijn favoriete koekjes, deze moet je echt eens bakken!

Ik weet nog dat ik deze koekjes had gebakken en meedeed met de vogeltelling in de achtertuin. Geen vogel te bekennen maar met een lekkere mok koffie en deze koekjes had ik daar helemaal geen last van. Ik vond ze niet bijzonder mooi, maar wel heel erg lekker. Een soort brownieplakjes.

 

Amerikaanse snickerdoodles

Mijn favoriete koekjes, deze moet je echt eens bakken!

Een heel lekker, typische chewy Amerikaans koekje waarvan je de ingrediënten vast altijd in huis hebt. Zin om zomaar iets te bakken? Met dit heerlijke recept kun je altijd aan de slag.

 

Chewy citroenkoekjes van Laura’s bakery

Mijn favoriete koekjes, deze moet je echt eens bakken!

Een recept uit het eerste bakboek van Laura Kieft. Laura houdt ook erg van koekjes bakken; en geef haar eens ongelijk. Zelfgebakken koekjes zoveel lekkerder dan de exemplaren uit de supermarkt. Deze koekjes zijn zoet met een zuurtje en een beetje chewy op zijn Amerikaans. Heerlijk dus en echt één van mijn lievelingskoekjes.

 

Chuncky koekjes met gember en abrikozen 

Mijn favoriete koekjes, deze moet je echt eens bakken!

Een probeersel die erg goed uitpakte. Echt smullen dit koekje met veel smaak en structuren. Bak met dit recept een flinke hoeveelheid van deze favoriete chuncky koekjes.

 

Alfajores, een recept van Koningin Máxima

Mijn favoriete koekjes, deze moet je echt eens bakken!

Een paar jaar geleden heb ik een cadeautje gekregen uit Peru; een doosje met alfajores. Een echt beroemd nationale koekje in Peru. Ik vond hem er heel bijzonder uitzien en smaken. Ik was dan ook heel blij dat Máxima vorig jaar met haar verjaardag haar favoriete koekje deelde van dit recept. Alfajores zijn gemaakt met maizena wen dit geeft ze een speciale bite. Ze zijn gevuld met dulce de leche; heel erg lekker dus! De koekjes worden in een groot deel van Zuid Amerika gegeten, maar met dit recept staan ze straks ook bij jou op tafel.


 

Italiaanse biscotti koekjes, heeeeeeel veel! 

Mijn favoriete koekjes, deze moet je echt eens bakken!

Vroeger kocht ik biscotti’s tot ik in een leuk Belgisch reis- en kookprogramma dit recept tegenkwam. Een oude oma maakte het recept. Voor de autentieke manier van bakken vond ik zo leuk. Zes halve eierdoppen met olijfolie bijvoorbeeld. Op die manier is er al eeuwen gebakken. Met dit recept maak je echt heeeel veel koekjes. Normaal bak je ze tweemaal, dan ze ze heel droog gebakken en kun je ze bijna eindeloos bewaren, maar je kunt er ook voor kiezen ze eenmaal te bakken. Dan zijn ze nog steeds stevig maar niet heel hard. Vaak bak ik de ene helft eenmaal en de andere tweemaal want dat kan natuurlijk ook!

 

Pecan white chocolate cookie

Mijn favoriete koekjes, deze moet je echt eens bakken!

Dit koekje ziet er niet heel bijzonder aantrekkelijk uit maar dat dat komt vermoedelijk omdat er witte chocolade in verwerkt is en dat geeft visueel een wat saaiere uitstraling. Maar laat je hier niet door leiden. Dit Amerikaanse koekje is al vele malen met heel veel plezier gemaakt bij ons thuis. Als de trommel rond ging bij de visite zag ik gezichten die een beetje baalden dat de trommel zo snel leeg ging.. ha, ha!


 

#koekjes

Gerelateerde posts

bottom of page