top of page

Mini frittata’s uit cupcakebakvorm


Mini frittata's uit cupcakebakvorm
Frittata is een gerecht uit Italië dat eigenlijk net als pizza uit armoede is ontstaan. Het is ontstaan met het verwerken van left-overs.  Mini frittata’s uit cupcakebakvorm bak je thuis met kliekjes die je over hebt!

Gooien we niet zo’n 50 kilo eten per persoon weg per jaar?

Je kunt een frittata bakken in een koekenpan. Als een soort dikke pannenkoek. Maar wat dacht je ervan om ze in een mini-cupcakevorm te bakken? Zo krijg je kleine eenpersoons-frittata’s die je als tussendoortjes kunt presenteren, voor bij de borrel of als bijgerecht op je bord.


Mini frittata's uit cupcakebakvorm

Hoe maak je Mini frittata’s uit cupcakebakvorm?

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven):

  • Snij groenten naar keuze fijn. Bijvoorbeeld een paprika, rode uit, peterselie, bosui. Je kunt eigenlijk bijna alles gebruiken. Tomaat, courgette, mais, selderij. Sommige groenten hebben moeten kort gekookt hebben anders krijg je ze tijdens het bakken niet gaar. Bijvoorbeeld wortel, broccoli.  Sommige groenten zijn kort gebakken lekkerder, bijvoorbeeld champignons met knoflook.

  • Ook lekker om stukjes ham, salami of kleine stukjes vis toe te voegen. Kijk even goed in je koelkast wat je zoal over hebt.

  • Schil en raps enkele aardappelen fijn. Je zou ook kant en klare rösti kunnen gebruiken.

  • Klop in een beslagkom 6 eieren luchtig. Voeg ongeveer 75 ml.  melk of slagroom toe en kruiden naar smaak; zout, peper, maar denk ook bijvoorbeeld aan mosterd, peterselie, tijm, rozemarijn of salie.

  • Rasp z’n 250 gram kaas, dit kan Nederlandse kaas kaas zijn, maar ook Parmezaan of Ricotta. Zelf gebruikte ik Cheddarkaas. Deze smelt goed en is lekker pittig.

  • Bewaar ongeveer 1/4e van de geraspte kaas om bovenop de cupcakes te doen. De rest mag door het groente/aardappelmengsel.


pittige cheddar kaas

Vet je vorm in met wat olie of boter en bedek dit met paneermeel.

Roer alles goed door elkaar en vul je (mini) cupcakevorm met het mengsel. Bedek de bovenkant met de kaas die je nog over hebt.  Bak de cupcakes in zo’n 20 minuten in de oven gaar.

Hou de laatste 5 minuten goed in de gaten dat de bovenkant niet te donker wordt.


Mini frittata's uit cupcakebakvorm
Mini frittata's maken in een cupcake bakvorm

Voor zo’n mini frittata heb ik altijd wel een plekje. Welke ingrediënten zijn voor jou onmisbaar in je frittata?


#hartighapje

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

bottom of page