top of page

Opa’s in maple siroop oftewel Grand pères au sirop d’érable


Opa’s in maple siroop oftewel Grand pères au sirop d’érable
Opa’s in maple siroop oftewel Grand pères au sirop d’érable
Onlangs gaf gastblogger Elisabeth Tremblay haar geheime recept voor pouding chomeur prijs. Elisabeth is van oorsprong Nederlandse maar woont al weer een aantal jaren in het Franstalige deel van Canada.


Canadese lekkernij

Ik volg haar sinds een tijdje persoonlijk op Facebook en verbaas met steeds over de heerlijkheden die voorbij komen. Ik bespeur veel Nederlandse invloeden maar ik zie ook veel nieuwe leuke recepten tussen haar foto’s. Zo zag ik dat Elisabeth dit recept maakte: Opa’s in maple siroop. Het zag er heel bijzonder uit en het leek me een typisch Canadees recept.

Opnieuw kreeg ik Elisabeth enthousiast voor een gastblog!


Elisabeth Tremblay
Elisabeth Tremblay

Opa’s in maple siroop oftewel Grand pères au sirop d’érable

Carola vroeg zich af wat opa’s te zoeken hebben in maple syrup. Laat het me uitleggen. In Canada en vooral in Quebec wordt erg veel gebakken en gekookt met maple syrup. (In Nederland noemen we dat ahorn siroop) Spercieboontjes in maple syrup, maple syrup pannenkoeken, maple syrup ijs, maple syrup over toast, maple koekjes. Ingekookte maple syrup wordt zelfs over verse sneeuw gegoten zodat het een plakkerige toffee vormt. Gerold over een ijsstokje vormt het een heerlijke lekkernij.


Je kunt het zo gek niet bedenken of Canadezen gieten er wel maple syrup overheen. Deze opa’s  deegbolletjes zijn gekookt in maple syrup en zijn erg lekker als toetje of gewoon bij een kop thee. Waarom het opa’s wordt genoemd heb ik niet kunnen achterhalen. Zelfs mijn Canadese man wist geen antwoord op die vraag.


Opa’s in maple siroop


Benodigdheden:

Voor de opa’s:

  1. 1 ½ kop bloem

  2. 3 ½ theelepel bakpoeder

  3. Snufje zout

  4. 2 eetlepels gesmolten boter

Voor de saus:

  1. 2 kop maple siroop

  2. 1 kop water



Opa’s in maple siroop oftewel Grand pères au sirop d’érable

  1. Meng alle ingrediënten voor de opa’s tot het een zacht deeg vormt.

  2. Breng de maple siroop en het water aan de kook in een ruime pan.

  3. Vorm met je handen niet al te grote balletjes.

  4. Kook de opa’s gaar in twaalf minuten. Keer de opa’s na zes minuten.

  5. Serveer met een eetlepel van de ingekookte siroop.


Enjoy!!

Elisabeth Tremblay


Ps. Naast die heerlijke bakken thee, de opa’s in maple siroop zie ik een typisch Nederlandse thee die de weg naar Canada heeft gevonden! Elisabeth, bedankt voor je heerlijke bijdrage!

Gerelateerde posts

Opmerkingen


bottom of page