top of page

Pogacha, brood uit Macedonië


Pogacha, brood uit Macedonië
Pogacha, brood uit Macedonië
Alleen al van het kijken naar brood kan ik echt heel gelukkig worden. Heb je een keukenmachine of een broodbakmachine, dan is brood maken over het algemeen eigenlijk zelf vrij eenvoudig. Je hoeft tenslotte geen kneedwerk niet meer zelf te verrichten.  Dus Pogacha, brood uit Macedonië kneden is voor mijzelf geen probleem.

Pogacha brood kwam ik onlangs tegen bij het Es’ Factory. Es kletst tussen het bakken door heel wat af, dus voor je het weet heb je tussen het kletsen door zelf ook dit zeer luxe, knapperige brood uit Macedonië zelf gemaakt.

Het brood is heel zacht, maar anders zacht dan witte bollen of brioche.  Het heeft een knapperige korst.  Echt een aanrader om eens te proberen. Es bakte lente-uitjes mee in het deeg, maar deze had ik niet in huis en dus liet ik de pogacha naakt.

Pogacha, brood uit Macedonië
Pogacha, brood uit Macedonië

Pogacha brood uit Macedonië

Bron: Es’ Factory

Benodigdheden:

 1. 400 gram bloem, ik gebruikte akkergoudmix van de molen. Hier zit naast bloem ook nog speltbloem in en roggebloem. Het heeft iets meer een ouderwetse smaak.

 2. 1 potje crème fraîche van 125 gram

 3. 150 gram melk

 4. 1 zakje gist van 7 gram

 5. 1 ei

 6. 1 eetlepel suiker

 7. 7 gram zout

 8. Eventueel een half bosje fijngesneden bosuitjes/lente-uitjes

Insnijden van brood

Zo maak je Pogacha, brood uit Macedonië

 1. Meng de bloem met het gist, suiker, crème fraîche, melk, ei en zout. Kneed het zeker 10 minuten goed door. Hou je deeg goed in de gaten. Is het deeg te droog voeg dan wat vocht toe. Is het heel plakkerig, voeg dan minimaal wat meel toe. Bak je vaker brood, dan wordt het steeds makkelijker om dit een beetje ter plekke aan te passen.

 2. Voeg eventueel op het laatst de ringen uitjes toe als je dat lekker vindt. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen in een kom, bedekt met plastic. Het deeg zal bijna verdubbelen in volume.

 3. Haal het deeg uit de kom, druk het wat plat en bol het op tot een ronde vorm. Ik liet het brood nog 45 minuten rijzen in een rijsmandje. De bovenkant is straks de onderkant. In het mandje zat voldoende meel zodat het brood niet vast zou kleven aan het mandje. Straks krijgt het brood door het mandje een rustieke uitstraling.  Tevens krijgt het brood door mandje vorm en zie je de ringen van het mandje straks terug in je brood.

 4. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven). Maak een paar flinke sneden met een zeer scherp mes in de bovenkant en bak het in de oven in zo’n 25 tot 30 minuten gaar.

Je hebt een heerlijk zacht brood gebakken, dat toch heel knapperig is. Lekker als lunch en ook bij een kom met soep.


Eet smakelijk of zoals ze in Macedonië zeggen:

Бон appetit!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page