top of page

Vega satéburger met pindamayonaise


Vega sateburger met pindamayonaise
Vega satéburger met pindamayonaise
Sinds ik het boek van Joke Boon: “De vega optie” bezit, heb ik al enkele malen mij gewaagd aan een homemade vegaburger. Als flexitariër, heb ik behoefte aan meer soorten vleesvervangers. De vegetarische schijven uit de supermarkt ken ik vrijwel allemaal.

De één is een stuk lekkerder dan de andere, maar de lekkerste vleesvervangers zijn vaak ook enorm prijzig. Daarbij zijn de exemplaren uit de supermarkt wel erg gefabriceerd en met o.a. veel zout op smaak gebracht. Je kunt afvragen hoe gezond het is om dit dagelijks te eten. Tijd dus om weer een poging te wagen en mijn diepvries te vullen met eigen burgers!


Vega-burgers en andere producten uit de supermarkt zijn erg bewerkt.

Je eigen vega-burger maken; jij bent de baas over eerlijke ingrediënten

Tijd om wéér te maken, want inderdaad, ik heb al eerder burgers gemaakt voordat ik het boek van Joke Boon in handen kreeg. Ik ging aan de slag en gebruikte naar eigen inzicht gezonde vervangers en smaakmakers. De burger plakte ik aan elkaar met teveel ei en daar ging het mis. De burger wordt hiervan te nat en je verliest de controle over de vorm. Daar hebben de vegaburgers van de recepten van Joke Boon geen last van. De eerste burger die ik maakte was de bruine bonenburger. Lekker dik en goed gekruid.


Met de recepten voor vega burgers kun je ook zelf balletjes maken en gebruiken bij de maaltijd of in een (pita) broodje.

Een tweede poging deed ik met de satéburger met pindamayonaise. Lekker pittig als burger, maar je kunt er ook kleine balletjes van maken. Overigens heb ik eigenwijs als ik ben,  het recept een beetje aangepast. Ik verving 1/3 van de pinda’s door bruinen bonen…. Ik hou gewoon erg van bonen en ze plakken de ingrediënten zo goed aan elkaar. Wil je het originele recept, verminder dan de bonen met 1/3 deel en vermeerder de pinda’s met 1/3 deel.


Voorbeeld van vegaburger, dit is overigens niet de sateburger maar een bruine bonenburger
Voorbeeld van een ongebakken vegaburger. Dit is overigens niet de satéburger maar een bruine bonenburger.

Recept vega satéburger met pindamayonaise

Benodigdheden:

Voor 4 burgers of 12 balletjes:

 1. 125 gram kidneybonen zelf gekookt of omgespoeld en goed uitgelekt uit blik

 2. 1 ui gesnipperd

 3. 1 teen knoflook geperst

 4. 100 gram gezouten pinda’s

 5. 15 gram havermout

 6. 1 ei large

 7. 1//2 eetlepel sambal (ik gebruikte sambal oelek)

 8. 1/4e theelepel chilipoeder

 9. 1 theelepel gemalen komijn

 10. 1 theelepel gemalen koreander

 11. 1/2 theelepel vijfkruidenpoeder

 12. 1/2 theelepel gemberpoeder

Voor de pindamayonaise:

 1. 2 eetlepels (halva) mayonaise

 2. 1 eetlepel pindakaas met of zonder stukjes naar eigen voorkeur

 3. 1/2 eetlepel sambal (oelek)

 4. 1/2 eetlepel ketjap manis

 5. 1 eetlepel citroensap

 6. 1 theelepel ketchup

Ook nodig:

 1. 4 bolletjes brood

 2. Groen: komkommer, sla, eventueel tomaat

 3. Lekker erbij! atjar, seroendeng en cassavekroepoek

 4. 4 houten prikkers

Vega sateburger met pindamayonaise
Vega satéburger met pindamayonaise

Vega satéburger met pindamayonaise maken

 1. Doe de ui met de knoflook, pinda’s, bonen, havermout, sambal en alle specerijen in een keukenmachine en draai het totdat het een stevige massa is. Draai het wat mij betreft liever niet te fijn om zo nog wat structuur te creëren.

 2. Vorm 12 balletjes of 4 burgers en laat ze opstijven in de koelkast.

 3. Terwijl de burgers chillen, kun je de pindamaynaise maken, door alle ingrediënten voor deze mayo goed te mengen.

 4. Verwarm 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak de vega-burgers op een medium vuur. Keer de burger een aantal maal om. Na 8-10 minuten zijn ze klaar. Ik heb de burgers ook wel eens ingesmeerd met weinig olie en afgebakken in de oven. Makkelijk en weinig moeite als andere huisgenoten wel vlees willen eten.

 5. Snij het broodje open en bak eventueel de binnenkant van de bol zo’n 2-3 minuten in een droge grillpan voor prachtige strepen met een lichte bbq smaak.

 6. Smeer wat pindamayonaise op de onderkant en bedek het bolletje met sla en komkommer. Leg de burger hier bovenop. Smeer nogmaals wat pindamayonaise bovenop en versier de burger met atjar en seroendeng.

 7. Leg het dekstel op de burger en hou het broodje op zijn plek met een prikker in het midden. Dit ziet er meteen ook erg leuk uit.

 8. Lekker met wat cassavekroepoek! Eet smakelijk. Ik ben erg benieuwd wat jullie van de burger vinden!Tip: de saté- of pindaballetjes kun je goed invriezen. Handig om er dus wat extra te makken voor later. Vries ze per stuk in, dat is makkelijker als je ze uit de diepvries haalt.

De vega optie van Joke Boon

Review

Dit recept voor de vega satéburger met pindamayonaise is afkomstig uit “De vega optie” van Joke Boon. Meer weten over dit boek? Ik schreef eerder een review en die kun je hier vinden.


De vega optie van Joke Boon

is verkrijgbaar bij de boekenwinkel.

ISBN: 9789046824825Gerelateerde posts

Comments