Zoete aardappel hummus
top of page

Zoete aardappel hummus


Zoete aardappel hummus
Zoete aardappel hummus
Als lunch rooster ik graag mijn boterham, tenzij het brood kakelvers is. Vaak kies ik voor sandwichspread als redelijk gezond alternatief, maar het blijft natuurlijk een door de fabriek in elkaar geknutseld smeerseltje. Wat doe ik mezelf toch aan, dat kan ik toch zelf veel lekkerder maken! Bijvoorbeeld met de zoete aardappel die lag te niksen. Hmmmm, ik ga zoete aardappel hummus maken.

Hummus, maar dan anders maak je met veel smaak gewoon zelf thuis. Lekker en gezond voor op brood of bij de maaltijd

Zoete aardappel hummus? We nemen steeds vaker een zijweg van de originele versie. Hummus als basis een heel fijn recept  waarmee je echt alle kanten uit kunt.  En door de spread zo te noemen weet je ongeveer ook wel wat je kunt verwachten. Een hartige, spicy spread die toch zoet smaakt.


Zoete aardappel hummus

Benodigdheden:

  1. klein blikje kikkererwten; zelf gebruikte ik 250-300 gram geweekte en gekookte kikkererwten

  2. 1 medium zoete aardappel geroosterd in de oven

  3. 2 theelepels tahin-pasta

  4. 1/2 klein teentje knoflook (niet te veel!)

  5. scheutje citroensap

  6. 2 eetlepels halfvolle mayo (of olijfolie)

  7. sambal naar smaak

  8. 1/2 theelepel komijn

  9. snufje zout

  10. eventueel wat vocht van de kikkererwten dat over is om alles iets smeuïger te maken

  11. Mocht je het in huis hebben: flinke snuf sumak

  12. Lekker en mooi om te zien: fijn gesneden koriander of (platte) peterselie of fijn gesneden paprika


Zoete aardappel hummus
Zoete aardappel hummus

Zoete aardappel hummus maken

  1. Snij de zoete aardappel in een stukken en rooster ongeveer 20-25 minuten in een oven van 175 graden.

  2. Pureer de kikkererwten fijn met de tahin, het knoflook, beetje sambal, citroensap, mayo, zout en eventueel de sumak goed glad. Dit kun je met de staafmixer doen of met de keukenmachine.

  3. Is de mix te dik, voeg dan een heel klein beetje vocht van de kikkererwten toe, maar niet teveel, want anders wordt de hummus te dun. Liever een paar keer een klein beetje dan in één keer veel te veel.

  4. Mix de zoete aardappel erdoor en beoordeel je hummus op smaak. Heb je meer peper nodig of sambal? Wat extra tahin?

  5. Ik had geen groene kruiden in huis anders had ik het zeker door de zoete aardappel hummus geroerd. Visueel ziet het er dan nog mooier uit en het past goed bij de smaak. Om de spread toch wat te pimpen roerde ik wat fijn gesneden paprika er doorheen.

Bewaartip: De hummus is in een goed schoongemaakte pot in de koelkast zo’n vier dagen houdbaar.




Gerelateerde posts

bottom of page