top of page

Ierse Appeltaart van Yvette van Boven


Ierse Appeltaart van Yvette van Boven
Als je het mij vraagt wat ik nou de allerlekkerste taart vind, een taart die bij elke gelegenheid past, bij elk jaargetijde. Dan zeg ik: de oud Hollandse appeltaart van mijn moeder. Appeltaart is het hele jaar door lekker en de taart is er in vele verrassende variaties. Als ik in een kookboek een nieuw recept voor appeltaart vind, dan is dat vaak toch het eerste dat ik wil gaan bakken. Appel is een heel toegankelijke vrucht die goed samen gaat met veel smaken. Deze Ierse appeltaart van Yvette van Boven heeft een deksel en wordt op smaak gebracht met een snufje nootmuskaat, kruidnagel en … yes Irish whiskey!

Dit recept voor Ierse appeltaart is afkomstig uit Home Sweet Home van Yvette van Boven, een kookboek vol nieuw Iers comfortfood. Een review kun je hier lezen.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Yvette in Home Sweet Home: “Er zijn net zoveel recepten voor Irish apple cake (let op: cake, géén pie) als er recepten zijn voor spagetti bolognese. De Ieren noemen het cake omdat het deeg nogal op sconesdeeg lijkt. Het is dus licht kruimelig. Naar gelang het jaargetijde en de oogst vult u de appels eventueel aan met bramen, rabarber of wat u zelf goeddunkt. Dit is mijn versie, met whiskey erdoor hè? Is lekker.”
Ierse Appeltaart van Yvette van Boven

Ierse Appeltaart van Yvette van Boven

Benodigdheden:

 1. 3 medium appels in smalle schijfjes

 2. 250 gram bloem

 3. 1/2 theelepel bakpoeder

 4. Een snufje zout

 5. Snuf nootmuskaat (vers is lekkerder!)

 6. 3 kruidnagels uit de vijzel

 7. 125 gram boter op kamertemperatuur

 8. 125 gram witte basterdsuiker

 9. 2 eieren

 10. 1-2 eetlepels melk of slagroom

 11. 3-5 eetlepels whiskey naar smaak

 12. Eventueel 200 ml opgeklopte slagroom om te versieren met wat suiker

 13. Pievorm of springvorm van 20-22 cm

Ierse taart mag bijna de oven in

Ierse appeltaart van Yvette van Boven

Meng de appelpartjes met het kruidnagelpoeder, de nootmuskaat en de whiskey. Ik gebruikte iets minder whiskey, 3 eetlepels, omdat mijn jongste zoon dit echt niet lekker vindt. Proef en schat zelf in hoeveel jij wilt gebruiken. Voeg 2-3 eetlepels suiker toe naar smaak.


Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout wrijf hier de boter in blokjes door. Wrijf het deeg kort en met koele vingers tot het grof kruimelig is. Meng hier 90 gram suiker door en de op 1 eetlepel na, de geklopte eieren. Meng het geheel kort door elkaar en verdeel het in 2 stukken.

Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven) en vet je bakvorm in. De vorm moet van metaal of email zijn, omdat de de taart dan snel verwarmt wordt.


Verdeel de helft van het deel egaal over de bodem. Zelf vond ik het deeg behoorlijk eigenwijs en rolde het deeg door wat bloem om er meer controle over te krijgen. Yvette koelt het deeg niet, maar dat zou wat mij betreft ook een optie zijn om meer vat op het deeg te krijgen, om het vervolgens uit te rollen. Ik heb dit echter zelf niet uitgeprobeerd.

Ierse Appeltaart van Yvette van Boven
Omdat mijn tijdelijke oventje wat aan de kleine kant is en ik graag de hete lucht rondom de bakvorm geblazen wil hebben, koos ik voor een vorm van 20 cm terwijl het recept voor een vorm van 22 cm is. Mijn taartje heeft dus iets meer deeg.

Vul de taart en bedekt de bovenkant met de tweede helft van het deeg. Druk de zijkanten wat vast. Het deeg zal hier en daar breken (Yvette noemt het vergevingsgezind, ik noem het ruzie met het deeg) maar het laat zich gelukkig eenvoudig tegen elkaar drukken.


Maak vier sneden op de bovenkant en smeer dit vervolgens in met een mengsel van het ei dat over is en melk of slagroom. Bak de taart in 40 minuten goudbruin


Om de taart iets te verwennen, spoot ik kleine toefjes langs de rand. Slagroom en appeltaart zijn vriendjes!

Ierse Appeltaart van Yvette van Boven

Deze Ierse appeltaart is een recept van Yvette van Boven uit Home Sweet Home. Het kookboek is verkrijgbaar in de boekenwinkel.


Gerelateerde posts

Kommentare


bottom of page