Passie voor desem van Anita Šumer
top of page

Passie voor desem van Anita Šumer


Passie voor desem van Anita Šumer, een review
Passie voor desem van Anita Šumer
Knapperig, rustiek desembrood wint aan populariteit en daar word ik blij van want het is zo lekker! Onlangs hield ik een mini-enquête op Instagram en wat bleek: ongeveer 20% had al eens desembrood gemaakt en van de volgers die nog nooit desembrood gemaakt hadden, wilden zo’n 70% dit graag eens proberen. Best veel animo dus onder de thuisbakkers bij Carola Bakt Zoethoudertjes. Ook op de diverse Facebookgroepen zoals bijvoorbeeld die van Levine van Doorne, blijkt dat er steeds meer desembrood thuis wordt gebakken.

Desembrood; best een beetje spannend toch als je het nog nooit gemaakt hebt? Desembrood bakken vraagt meer tijd en ervaring om proces te leren maar gelukkig heb ik een hulpje bij dit proces gevonden voor je.

Zelf ben ik onlangs ook weer gestart met het maken van desembrood en als beginner in desemland voel ik de behoefte aan meer informatie. Als control freak voel ik me nog wat onzeker over de mogelijkheden die je hebt en het indelen van de tijd. Desembrood bak je niet in een paar uur zoals een brood met gist en ik mis nog de ervaring om makkelijk met die tijdsplanning om te gaan.



En dan ineens is dit superleuke boek er; Passie voor desem van Anita Šumer. Een boek dat al diverse awards heeft gewonnen als Award voor Beste Broodboek en Gourmand World Cookbook Awards. Mijn studieboek de komende tijd!


Anita Šumer

Anita Šumer en haar starter Rudl

Wie is deze Sloveense winnares van diverse awards? Anita Šumer. Zo’n jaar of acht geleden ontstond haar belangstelling toen bij haar intussen overleden man, zijn galblaas werd verwijderd en hij niet langer gewoon gistbrood kon eten. Anita las talloze boeken, bezocht vele websites en artikelen en heeft zichzelf het bakken aangeleerd.


Veel desembakkers geven hun starter een naam. De starter van Anita heet Rudl en vergezelt haar al vanaf het prille begin en komt terug in al deze broden.

Passie voor desem van Anita Šumer, een review

Wat kun je allemaal verwachten van Passie voor desem

Behoorlijk veel als je naar deze inhoud kijkt. Naast heel veel broodrecepten, zoute en zoete lekkernijen, is er heel veel ruimte om het bakken zelf onder de knie te krijgen. In eerste hulp voor desemdeeg vind je veel bruikbare tips bij herkenbare problemen en onzekerheden over het deeg.



Ook wordt er uitgebreid in gegaan op de ingrediënten, het proces zelf en waarom desembrood zo gezond is. Tevens lees je over andere zaken; wist je bijvoorbeeld dat er een desembibliotheek is in België?

Zelf desembrood bakken
Tarwebrood met rogge voor een lekkere geur

Desem gaat bij mij hand in hand met rustiek brood met veel smaak. Door de eerlijke ingrediënten (geen rommel in je trommel) is desembrood niet heel lang vers, maar het brood leent zich heel goed voor de lekkerste tosti’s en om geroosterd te worden. Kijk eens hoe mooi het brood is. Het lijkt wel een schilderij.

Passie voor desem van Anita Šumer, een review
Voorbereiding is deel van het proces

Broodbakken is een heel proces en hoe meer ervaring, hoe makkelijker het je zal afgaan. Je vindt veel informatie over het maken van een starter, de mogelijkheden van kneden, rijzen, vormen en decoreren. Ook leert Anita je het proces in te plannen in je dagelijkse leven en hoe je hier ontspannen mee om kunt gaan.



Hulp bij het plannen van desembrood

In het hoofdstuk bakplanning leer je bv te plannen op datum. Ik wil graag vers brood op zondag bij het ontbijt of op dinsdagavond, of bij een lunch op 14. Hoe kan ik dit het beste plannen, wanneer moet ik gaan starten.


Brood als een pompoen en baquette bakken

Foto boven: Desem pompoenbroodjes. Desembrood ingebonden met touw geeft een prachtige pompoenvorm. Je leert deze techniek gebruiken.


Foto beneden: Knapperige baguette of op zijn Hollands: stokbrood; de enige echte dat kraakt als je er een stuk vanaf haalt.

Insnijden van desem brood

Desembrood kun je een eigen signatuur geven door het op een bepaalde manier in te snijden en decoreren. Ook hier ben ik niet heel ervaren in, dus me de vele mogelijkheden en tips ben ik helemaal in mijn nopjes.

Pizza en soepstengels van desem

Foto Links: Pizza met desembodem voor de lekkerste bodem ooit.



Foto Rechts: Speltgrissini uit het hoofdstuk desem left overs. Handig en herkenbaar: je hebt desemstarter over en weggooien is zonde toch? Wat kun je hier allemaal mee maken?

Zoet bakken met desem

Desem is als smaakmaker en rijsmiddel is meer dan alleen brood. Crackers, pannenkoeken, pizza maar ook zoet gebak als viennoiserie, bananenbrood, Berlinerbollen, pasta met desem. Het lijkt me heerlijk, maar ik heb het zelf nog nooit mogen proeven.


Passie voor desem van Anita Šumer, een review

Passie voor desem van Anita Šumer

Ik snap de titel wel. De passie voor dit overheerlijke brood wordt op een zeer plezierige manier aangewakkerd met veel informatie, foto’s en tekeningen.


Wij als consumenten vragen veel van onze bakkers, die vaak tientallen soorten brood met gist iedere nacht bakken, om aan deze vraag. Toch is dit standaardbrood niet hetzelfde als brood als brood dat tijd heeft gehad om smaak te ontwikkelen. Het brood is gefermenteerd, heeft meer smaak en is beter te verwerken voor je darmen.


Ben jij  net als ik overstag? Ik ga mijn giststarter vanavond weer voeden om hem binnenkort aan het werk te zetten. En lieve lezers, mijn starter van een paar maanden heeft nog geen naam. Hoe zal deze basis van mijn desembroden noemen?


Anita: “Ik hoop dat dit boek definitief afrekent met alle mythes en vooroordelen en je het geheim zal onthullen van het heerlijke brood dat onze oma’s bakten. En niet alleen brood, maar ook al die andere heerlijkheden! Het enige dat je nodig hebt is een beetje planning en organisatievermogen om het bakken in je dagelijkse leven te integreren.”

Passie voor desem van Anita Šumer

Is verkrijgbaar in de boekenwinkel. Bestel je het via Bol.com, dan is de kans groot dat je morgen al je desemstarter kunt opstarten. Het wordt gratis naar je verzonden.

ISBN: 9789401469197


-- DANK --
Graag wil ik Uitgeverij Lannoo bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van Passie voor desem van Anita Šumer. De fotografie is van Primoz Lavre.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

bottom of page