Koekjes, was is een kopje koffie of thee zonder zo’n kleine verwennerij? Mochten we vroeger thuis bij de koffie slechts 1 koekje (typisch oud Hollands), tegenwoordig eten we thuis wat meer ontspannen koekjes. Sommige koekjes zien er een beetje flauwtjes en saai uit, maar die kunnen zomaar verrassend lekker zijn. Dit is er zo eentje maar al bij de eerste hap was ik verrukt van de smaak en bite. Ik hou zelf ook heel veel van havermout en van kokos, dus dat zal er zeker mee te maken hebben. Daarbij zijn deze chewy havermout kokoskoekjes lekker snel klaar.
Je zet de oven aan, kneedt de ingrediënten door elkaar en draai er balletjes van. J hebt maar liefst 2 grote bakplaten vol en die kunnen direct zo de oven in.
Veel koekjes in de winkel worden een soort eenheidsworsten. Eigen gebakken koekjes vind ik vaak ook lekkerder omdat je zelf wat extra smaken kan toevoegen en ze vaak een beetje “dik” zijn, oftwel chunky op zijn Engels. Daarbij…, ik wil af en toe gewoon wat bakken en het kan niet iedere dag een taart of cake zijn. Koekjes zijn dan een prima oplossing.
Chewy havermout kokoskoekjes
Benodigdheden:
- 130 gram bloem
- 120 gram havermout
- 80 gram geraspte kokos
- 130 gram suiker
- 40 gram stroop
- 150 gram boter op kamertemperatuur
- snufje zout
- 1 eetlepel water
Zo bak je chewy havermout kokoskoekjes:
Verwarm de oven voor op 175 graden bij een hete lucht oven of bij een oven met boven- en onderwarmte op 195 graden. Kneed alle ingrediënten door elkaar. Is je mix te droog en lukt het niet goed om balletjes te kneden, voeg dan nog een eetlepel water extra toe. De kokos en de havermout vragen soms om iets meer vocht.
Schep met een theelepel deeg en maak hier balletjes van. Je hebt twee bladen vol koekjes.
Het deeg is vrij stug, zakt maar een klein beetje uit tijdens het bakken. Ik duwde de balletjes een klein beetje naar beneden. Bak de koekjes in 15-17 minuten goudbruin en gaar.
Bewaar je koekjes goed afgesloten in een trommel. Het zijn er lekker veel dus dat wordt smullen!
Ziet er lekker uit!
Ik zou ze wel iets groter willen maken en een kuiltje erin duwen waar ik wat jam in stop. Ik weet alleen niet wat ik dan met de baktijd moet doen: langer? hogere temperatuur? Zelfde houden?
Hoi Anne-marie,
Zelf zou ik de temperatuur net zo hoog houden en de koekjes goed in de gaten houden rond hetzelfde tijdstip. Overigens bak ik koekjes liever niet te lang omdat ze dan te hard worden Ik vind zo’n klein beetje zachte binnenkant erg lekker. Succes en met jam zullen ze ook heel erg lekker zijn.
Groetjes Carola
Dank voor de tip! Ik heb ze ook liever tezacht dan te hard. Morgen ga ik er mee aan de slag.
Heerlijke koekjes! Heb een deel met en een deel zonder jam gedaan, was allebei lekker.
Hoi Anne-Marie, goed idee, dan mag je er steeds van allebei eentje proberen, lekker hoor. Groetjes Carola
Hallo, welke stroop wordt er gebruikt ? Wil ze maken met appel/peren of Luikse stroop