top of page

Kokos notenkoek


Kokos notenkoek
Plaatkoeken, plaatcakes en bars; waarom vind ik ze zo lekker? Misschien omdat ze vaak houdbaar zijn en je ze goed in stukken kunt snijden?  Onlangs moest ik voor mijn werk ruim 4 kilo (!) aan heerlijkheden bij Koekela in Rotterdam halen voor de Pasen. Ga je op bezoek naar Rotterdam, vergeet dan niet Koekela te bezoeken! Ik had zo’n zin om de vitrine volledig te bestuderen. Het was bijna Pasen en  het was behoorlijk druk in de winkel, maar ook op mijn werk.

Jammer…. inpakken die koeken en terug dan maar. In de doos zat een soort kokosplaatkoek die verleidelijk naar me keek. Ik besloot hem na te gaan maken. Ik heb hem wel iets veranderd, de jam onderin de koek verdween en werd vervangen door een lekkere mix van gemengde noten bovenop: het werd dus een kokos notenkoek.


De lekkerste recepten zijn soms zo ontzettend makkelijk te maken. Kneden, bakken en klaar.

Mag ik van u 1 kilo geraspte kokos

Omdat ik best vaak bak met kokos, haal ik het bij de toko. Hier kost 500 gram ongeveer 2,30 en 1 kg 4 euro. Daar kun je veel lekkers mee bakken. Ik vind het handig dat kokos je gebak zoet en omdat het vrij vezelrijk is.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Kokos notenkoek

Recept voor kokos notenkoek

Benodigdheden voor een koek van 20 x 20 cm

 1. 260 gram suiker

 2. 100 gram geraspte kokos

 3. 125 gram bloem

 4. 150 gram boter

 5. 150-200 gram gemengde noten

 6. 2 eieren

 7. Snuf zout

 8. 2 eetlepels abrikozenjamVerdeel de nootjes over het beslag

Kokos notenkoek maken

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden (heteluchtoven). Bedek je bakvorm met bakpapier. Je zou de koek ook rond kunnen maken in een vorm van 22-23 cm.

 2. Kneed alle ingrediënten behalve de noten en de abrikozenjam met je handen door elkaar. Een mixer, vork of klopper kan dit werk niet zo goed doen als je handen. Dus hup, handen uit de mouwen.

 3. Verdeel het deeg over de bodem van je bakvorm en druk het plat. Verdeel de noten over de bovenkant en duw ze ietsje in het beslag. Om de noten iets te beschermen deed ik aluminiumfolie over de bovenkant. Dit verwijderde ik na ongeveer 13-15 minuten.

 4. Bak de plaatkoek in 30 minuten gaar. Haal na 15 minuten het aluminiumfolie van de bovenkant.

 5. Haal de koek uit de oven en laat hem nog even in de vorm zitten. Verwarm in een klein pannetje 2 eetlepels abrikozenjam met 1 eetlepel water. De jam zal zacht worden. Roer het door en smeer dit over de bovenkant van de koek. Je kokos notenkoek zal prachtig gaan glimmen.

 6. Snij de koek in stukken naar eigen smaak.Kokos notenkoek

Enjoy!

Zelf vind ik het fijn dat je een plaatkoek nog kleiner kunt snijden. Bijvoorbeeld in 4 stukjes, dan geniet ik daar nog meer van. Een beetje alsof je dan 4 bonbons hebt.


Gerelateerde posts

2 則留言


未知的會員
2023年6月29日

Kan ik de suiker ook vervangen door honing? Zo ja hoeveel daarvan heb ik dan nodig😅

按讚
未知的會員
2023年7月01日
回覆

Hoi Leonie, persoonlijk zou ik de suiker niet volledig vervangen door honing omdat honing anders kanaliseert dan suiker. Daarbij is de meeste honing in de supermarkt ook ook niet altijd volledig honing. Deze wordt vaak aangelengd met suiker water en dan zou ik zelf liever kiezen voor gewone fijne suiker, eventueel iets minder.

Ik probeer zelf steeds vaker om een recept met de 15 tot 20% minder suiker te maken. Maar je hebt suiker nodig om stevig bouwwerk te creëren in het baksel, niet alleen voor de smaak.

Als je echt graag honing wilt gebruiken, zou ik zelf voor een variant van half honing en half suiker kiezen.

Mocht je aan de bak gaan, veel succes en groetjes Carola

按讚