Amsterdamse koggetjes of nougatientjes
top of page

Amsterdamse koggetjes of nougatientjes


Amsterdamse koggetjes of nougatientjes
De koektrommel in Nederland is graag goed gevuld. Bij een lekker bakkie koffie of thee hoort een lekker koekje. Een koekje die ik al van vroeger ken zijn deze Amsterdamse koggetjes, of nougatientjes worden ze ook wel genoemd. Ze zien er best gewoontjes uit maar ze zijn echt geweldig lekker en zo makkelijk om te maken.

Oud Hollandse koekjes; wat zijn ze lekker en vaak makkelijk te maken

Koekjes bakken, ook je kinderen zullen het erg leuk vinden om deze koekjes te bakken. Als jij als ouder de nougatine maakt (suiker met water verhitten en laten afkoelen), je kinderen doen de rest. Zo leer je ze meteen de oud Hollandse smaken.


nougatine maken voor koekjes

Amsterdamse koggetjes of nougatientjes

Benodigdheden voor ongeveer 30 koekjes:

Voor de nougatine:

  1. 100 gram suiker

  2. 2 eetlepels water

  3. Vel bakpapier

Voor het koekjesdeeg:

  1. 170 gram zachte boter

  2. 180 gram (Zeeuwse) bloem

  3. 140 gram witte basterdsuiker

  4. 2 zakjes vanillesuiker

  5. Snuf zout

  6. 1/2 ei (ongeveer 25 gram)


nougatine fijner maken

Amsterdamse koggetjes of nougatientjes

Eerst maak je de nougatine, want deze gaat straks in het koekjes deeg.

  1. Verwarm de suiker en het water in een pan op een medium vuur.

  2. Roer de suiker even door, maar daarna mag je dit niet meer doen. Je mag wel de pan ronddraaien waardoor de inhoud beweegt, maar niet meer met een lepel roeren.

  3. Als de suiker begint te kleuren mag het vuur uit.

  4. Stort de suikerstroop op een vel bakpapier en laat het uitharden. De suiker is heel heet, raak het niet aan!

De suiker zal snel hard worden en afkoelen. Je kunt de suiker het beste in een keukenmachine iets fijner maken, in korte pulsaties. Ik gebruikte mijn houten hamer, maar hiervan werd de nougatine wat mij betreft iets te fijn. Kleine stukjes suiker zie je straks terug in de koekjes en die smaken heel erg lekker, gruis van suiker verspreid zich meer door het koekje en dat proef je wat minder goed terug.


balletjes koekjesdeeg Amsterdamse koggetjes

Verwarm de oven voor op 155 graden bij een heteluchtoven of op 175 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.


Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar en wijf het deeg lekker warm. Hierdoor kun je het deeg in een spuitzak doen zonder spuitmondje en bolletjes spuiten op een vel bakpapier of siliconen mat. Je kunt  ook voorzichtig balletjes van het deeg maken, maar het deeg is erg soepel. Kies de manier die voor jou het beste werkt.


Geef je koekjes genoeg ruimte, ze lopen erg uit in de oven.

Bak de koekjes in 14-18 minuten goudbruin.


Bewaar je koekjes in een goed afgesloten trommel


Amsterdamse koggetjes of nougatientjes

Gerelateerde posts

bottom of page