top of page

Gezonde raw brownie


Gezonde raw brownie
Gezonde raw brownie
Brownies, je komt ze tegen in alle soorten en maten, gezond en ongezond. Ik denk dat de meeste recepten eigenlijk zelfs geen brownies meer zijn, maar blokjes met veel chocolade. Nou ja, met chocolade erin wil ik eigenlijk ieder recept dat zich brownie noemt wel uitproberen. Ook de gezonde raw brownie.

Een echte brownie heeft iets….. Je neemt een hap, je proeft de boter en de suiker, en als je lachend naar je spiegelbeeld kijkt zijn je tanden donkerbruin. Heaven! Maar, dit soort brownies zijn niet zo gezond om dagelijks te eten.  Gelukkig zijn er ook vele gezonde varianten.


Dit recept van de rauwe brownie is een no bake-recept en afkomstig uit Een nieuwe kijk op eten van Anna Jones, een kok uit de stal van Jamie Oliver.


Gezonde raw brownie

Gezonde raw brownie

Bron: Een nieuw kijk op eten van Anna Jones

Benodigdheden

  1. 250 gram goede dadels b.v. Medjool ongeveer 12 stuks

  2. 100 gram amandelen

  3. 75 gram (liefst rauwe) cacao en iets extra om te bestuiven.

  4. 2 eetlepels (liefst rauwe) honing

  5. Halve theelepel zout

  6. Flinke snuf chilipeper. Staat niet in het recept, maar heb ik wel gedaan. Lekker!

  7. 50 gram pecannoten of eventueel andere noten.


Zelf vind ik ze geroosterd lekkerder maar dat zal officieel bij dit recept wel niet horen. Bij roosteren gaan vast belangrijke stoffen verloren.  Wat je doet, mag je lekker zelf beslissen!


Gezonde raw brownie

Zo maak je gezonde brownies!

Anna vertelt waarom het goed is om rauw te eten. Eten dat boven de 42 graden verwarmd wordt, verliest bepaalde verteringsenzymen waardoor het zwaarder is om verteerd te worden. Dit maakt je vaak slaperig na het eten.


Maal de amandelen grof. Voeg de dadels zonder pit, honing, zout en cacao erbij en mix dit tot een soort deeg is ontstaan. Zelf moest mijn machine af en toe stoppen, zodat ik met de spatel de zijkanten los kon aken om ze weer mee te laten mixen.De consistentie die nu ontstaat heb ik vaker gehad.


Behalve brownies, kun je hier tevens kleine bonbons van maken door ze in vormpjes te drukken. Je kunt er ook balletjes van rollen.

Deze brownies zijn een heerlijke voedzame snacks voor tussendoor

Zelf heb ik half rauwe cacao gebruikt en half gewone. Ik vind rauwe cacao te kostbaar om regelmatig te gebruiken. In dit soort recepten geeft het overigens wel een diepe chocolade smaak.


Gezonde raw brownie

Eigenlijk hoef je het niet eens in een vorm te doen. Het is best een stevig mengsel. Ik legde het tussen bakpapier. Met papier boven en onderop, rolde ik hier met mijn rolstok overheen. De zijkanten liet tussen bakpapier zachtjes tegen de tafel aan slaan. Zo werd dit redelijk plat. Kleine oneffenheden sneed ik weg. Niet erg, nu had ik prima proefstukjes.


Snij nu de  brownies zo groot al je zelf graag wilt.


Je kunt een week bewaren in de koelkast. Maar voor de tijd opeten is zeker ook een heerlijke optie.


Gezonde raw brownie
Gezonde raw brownie

Brownie of niet. Deze zoete chocoladeblokjes zijn heerlijk om te eten. Ik nam ze af en toe in een klein schaaltje mee voor onderweg en dan bleven ze goed in vorm. Een gewone brownie heeft mijn voorkeur maar bij gezonde raw brownie voel ik me beduidend minder schuldig. 


Ach, ik ben een wispelturig type, de ene dag over de top, de andere dag wat meer sober. Tijdens de sobere tijden is het wel heel prettig als je daar een lekker makkelijk en smakelijk recept voor hebt liggen.

Bij deze!


Gezonde raw brownie

Een nieuwe kijk op eten van Anna Jones is een  uitgave van uitgeverij: Fontaine Uitgevers.

Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page