Oosterse taart met kokos, pistachenootjes en kersen
top of page

Oosterse taart met kokos, pistachenootjes en kersen


Oosterse taart met kokos, pistachenootjes en kersen
Toen Caroline van Carolines blog onlangs deze bijzondere Oosterse taart met kokos, pistachenootjes en kersen bakte, was ik meteen om. Wat een aparte taart om te bakken. De taart is zo anders dan anders, en toch zijn de ingrediënten heel gewoon. Nou ja, op eentje na dan: mahlep. 

Ik ging op zoek naar mahlep, maar in Marokkaanse winkels kon ik niet slagen. Ik vroeg het mijn Turkse collega, maar ook zij had hier nog nooit van gehoord. Uiteindelijk vond ik het op de Zwarte Markt in Beverwijk. Het is te koop in Turkse winkels.


Wat is mahlep?

Mahlep zijn gemalen zaden van de wechselboom. Het is een smaakmaker uit het Midden Oosten en  wordt veelvuldig in zoet gebak en brood gebruikt.

Even proeven: niet echt een dominante smaak. Een lichte nootsmaak? Ik moest wel lachen om de verpakking waar op stond: vooral eigenaardig!

Oosterse taart met kokos, pistachenootjes en kersen

Recept Oosterse taart met kokos, pistachenootjes en kersen

Een recept uit Honey & Co Benodigdheden en ingrediënten

  1. 180 gram gemalen amandelen

  2. 45 gram gemalen kokos

  3. 30 gram pistachenootjes in de cake

  4. 50 gram pistachenootjes als garnering op de cake

  5. 100 gram kristalsuiker plus wat extra voor op de topping

  6. 90 gram lichtbruine basterdsuiker

  7. 50 gram zelfrijzend bakmeel

  8. 150 gram boter, gesmolten

  9. 3 eieren

  10. 1 theelepel gemalen Mahlep (te koop in een Turkse winkel), maar zonder kan ook

  11. 1 grote pot kersen goed laten uitlekken (vocht kun je suikersiroop van maken) of 300 gram uit de diepvries/verse kersen zonder pit

  12. bakvorm 22-23 cm

Oosterse taart met kokos, pistachenootjes en kersen

Oosterse taart met kokos, pistachenootjes en kersen

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden (hete lucht oven). Bekleed je vorm met bakpapier.

  2. Meng alle droge ingrediënten en voeg de eieren en de gesmolten boter erbij. Roer goed door. Het beslag mag in de vorm.

  3. Leg de goed uitgelekte kersen, kersen uit de diepvries of verse kersen zonder pit bovenop het deeg. Omdat ik niet wist of de kersen uit zichzelf in de taart zakken tijdens het bakken, heb ik ze een beetje in het deeg geduwd.

  4. Strooi de fijn gehakte pistachenootjes en wat suiker over de bovenkant.

  5. De taart gaat nu zo’n 25-30 minuten in de oven.

  6. Eventueel kun je kunt na zo’n 20 minuten de oven wat lager zetten de taart nog zo’n 17-20 minuten met aluminiumfolie verder bakken op bijvoorbeeld 170 graden. Op deze manier bakt ook de binnenkant van de taart rustig en stevig op.

Oosterse taart met kokos, pistachenootjes en kersen

De taart blijft wel tot een week goed. Laat de taart kort voor het opdienen even op kamertemperatuur komen.

Lekker: de taart vond ik een beetje als fruitig amandelspijs smaken.

De ingrediënten vormen ook de basis van amandelspijs: gemalen amandelen, ei en suiker.

Ik heb een deel van de taart meegenomen naar mijn werk en mijn collega’s waren unaniem zeer enthousiast over deze taart. 


Oosterse taart met kokos, amandelen, pistachenootjes en kersen; de taart is zeer makkelijk te maken en valt erg in de smaak. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt en of je andere vruchten gebruikt dan kersen. Wat dacht je van appel, abrikozen of pruimen?

Oosterse taart met kokos, pistachenootjes en kersen

Gerelateerde posts

bottom of page