top of page

Mueslibollen bomvol fruit en noten

Mueslibollen bomvol fruit en noten
Heb jij dat nu ook; je houdt heel erg van muesli bollen maar de meeste bollen zijn zo karig gevuld. Je hebt een bril nodig om de 3 kleine stukjes noot en wat rozijnen te vinden. Jammer hoor want goed gevulde mueslibollen kunnen echt verrukkelijk zijn. En dus zat er maar één ding op; de bollen zelf maken. En dat is gelukt; deze mueslibollen bomvol fruit en noten zijn verrukkelijk. Ik kan er nog wat langer van eten want ik heb ze vers in de diepvries gestopt en neem er zo steeds eentje uit om mee te nemen naar mijn werk, of als snack voor tussendoor tijdens het fietsen.

De muesli bollen zijn zo lekker en eigenlijk verrassend gemakkelijk te maken dat ik ook andere varianten hiervan ga maken binnenkort; waaronder één hartige. Hoe lijkt je dat?


Zie een recept altijd al een leidraad en durf de ingrediënten naar eigen inzicht aan te passen, naar je smaak en inhoud van de keukenkastjes. Het deeg is vrij rijk door het gebruik van een ei en volle melk. Dit geeft het deeg een luxe smaak en hierdoor is je bolletje langer houdbaar. Je zou ook een deel van het vocht kunnen vervangen door boter. Eigenlijk hoort dit ook in de mueslibol maar zonder werkt ook prima.


Mueslibollen gezond, de een vindt van wel de ander niet

Wat mij betreft eet je de bollen zonder beleg en als je onder de streep kijkt wat vleeswaren, kaas en een laagje boter aan calorieën bevatten vind ik een mueslibol zonder beleg niet echt zondig. Ja het bevat veel gedroogd, zoet fruit. Deze snoepjes van de natuur bevatten naast suiker veel vezels. Gewoon lekker genieten dus en eet met mate.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Laat de broodjes rijzen onder plastic

Mueslibollen bomvol fruit en noten

Benodigdheden voor 12 stuks:

 1. 200 gram volkorenbloem

 2. 200 gram gewone bloem

 3. 1 ei

 4. 220-230 ml lauwe melk (eventueel iets meer als je volkorenmeel om meer vocht vraagt

 5. 15 gram lichtbruine basterdsuiker of gewone suiker

 6. 7 gram droge gist (1 zakje)

 7. 8 gram zout

 8. Klein snufje kaneel kan lekker zijn, maar niet teveel

Voor de vulling:

 1. 100 gram gemengde noten of noten naar eigen smaak, grof gehakt en liefst even geroosterd in de oven voor extra veel smaak

 2. 120 gram rozijnen

 3. 80 gram gedroogde abrikozen in stukjes (of varieer met gedroogde vruchten naar eigen smaak)

Voor bovenop:

 1. 1 geklutst ei

 2. Eventueel wat mooi geplette havermout- of speltvlokken

 3. Sesamzaad of zaden naar keuze

Mueslibollen bomvol fruit en noten

Mueslibollen bomvol fruit en noten

 1. Kneed van de 2 soorten meel, suiker, gist, melk, ei en zout een soepel deeg. Mijn deeg vroeg om iets meer vocht. Dit kun je altijd in kleine beetjes toevoegen als het deeg te stug is. Ik hoor het zelf aan mijn broodmachine; deze heeft dan veel moeite met kneden en dit hoor je.

 2. Het deeg moet een goed kwartier of meer gekneed worden. Heb je geen machine, je kunt het ook met de hand doen en zo ontstaat er een fijne workout in de keuken. Laat het deeg ruim een uur afgedekt rijzen. Het is nu warm weer dan gaat dit vaak iets sneller.

 3. Week de vruchten 10 minuten in kokend water. Zeef de vruchten en droog ze goed af met een schone theedoek.

 4. Voeg na een uur de grof gehakte noten, de vruchten en eventueel een mini-beetje kaneel toe. Meng het goed door en deel het deel in 12 stukken. Bol elk stukje op door het deeg tegen de binnenkant van je hand op te rollen. Probeer zoveel mogelijk vruchten en noten in het deeg te rollen.

 5. Door het weken van de vruchten zullen ze een stuk minder snel verbranden, maar voor de zekerheid probeerde ik de vruchten zoveel mogelijk te verstoppen.

 6. Zelf gebruikte ik 2 bakplaten omdat 12 stuks op 1 plaat wel erg krap is. De mueslibollen werden in 2 sessies gebakken. Laat de mueslibolletjes weer een goed uur rijzen.

 7. Verwarm de oven voor op 220 graden bij een hete lucht oven of op 240 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Smeer de bollen in met geklutst ei en strooi wat plat havermout of spelt en wat sesamzaad hier overheen voor een extra “mueslibol” effect.

 8. Bak de bollen in 12-14 minuten gaar. Hou de oven goed in de gaten zodat ze niet te lang worden gebakken.

Mueslibollen bomvol fruit en noten

Eet smakelijk. Ik ben benieuwd wat jij van je homemade mueslibollen vindt!


Gerelateerde posts

2 Comments


Unknown member
Mar 10

Hoi, heerlijke mueslibollen gemaakt met je recept. Maar 8 gram zout heb ik niet toegevoegd. Dat leek mij nogal aan de ruime kant. Ik heb het bij een flinke snuf gehouden.

Like
Unknown member
Mar 11
Replying to

Hoi Monique,

Het is een gangbare hoeveelheid zout voor de hoeveelheid meel bij broodrecepten, maar minder zout is natuurlijk altijd gezonder. Zo te horen waren de bollen geslaagd, heel leuk om te horen. Groetjes Carola

Like
bottom of page