Een titel verzinnen bij dit recept valt niet mee. Zal ik kiezen voor appeltaart met gember, vijfkruidenpoeder en zomerfruit of appeltaart a la Yvette van Boven. Ik besloot voor het laatste omdat als je weet dat de appeltaart een recept van Yvette van Boven is, hij niet gewoon doorsnee zal zijn. Je smaakpapillen kunnen dus door onverwachte smaken verrast worden.
Ben je een beetje bekend met de recepten van Yvette van Boven? Dan weet je dat Yvette op de één of andere manier haar recepten altijd net weer even anders zijn dan gebruikelijk. Zo is het ook met deze appeltaart. Een appeltaart moet volgens Yvette van Boven groot, stevig en goed gevuld zijn….., maar dan net een beetje anders.
Deze spannende appeltaart met verse gember, vijfkruidenpoeder en zomerfruit is een recept uit Home Baked van Yvette van Boven.
En zo kwam het, dat ik na de workshop van Home Baked niet richting bakwinkel ging om ingrediënten te halen, maar richting de toko. Behalve vijfkruidenpoeder wilde ik ook graag kardomompeulen kopen want die behoren ook tot één van de meest gebruikte kruiden van Yvette. Wat ik me daar bij moet voorstellen? Geen idee, dat wordt een project voor een andere keertje.
Appeltaart met verse gember, vijfkruidenpoeder en zomerfruit
Een recept van Yvette van Boven
- 500 gram bloem en extra om te bestrooien
- 6 eetlepels poedersuiker
- snuf zeezout
- 350 gram koude boter in kleine stukjes
- 2 eieren losgeklopt
- snufje kaneel als je dat lekker vindt
- scheut water of melk
- 750 gram goede appeltaartappels, ik gebruikte goudreinetten in stukjes
- 750 gram friszure appels, daarvoor koos ik jonagold in stukjes
- 200 gram zomerfruit (uit de diepvries, ontdooit en uitgelekt) of 150 gram vers fruit bv. bramen
- 1 duim gember, geschild en fijn gesneden(Yvette zegt 2 maar ik vind 1 duim genoeg)
- 175 gram suiker
- beetje sap van citrone of limoen
- 1 theelepel vijfkruidenpoeder (of mix van kaneel, gemberpoeder en piment)
- 1 eetlepel vanille extract
- 2 eetlepels bloem
- Heb ik niet gedaan maar een volgende keer voeg ik toch toe: een paar handjes rozijnen. Ik miste de bite van rozijnen en het maakt de taart net iets zoeter.
- 3 eetlepels boter
- 1 eetlepel melk
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 eetlepel suiker
Je kunt de taart naar eigen smaak zowel warm als koud serveren. Lekker natuurlijk met een toef slagroom.
De appeltaart van Yvette van Boven, met heel erg veel appels, verse gember, vijfkruidenpoeder en zomerfruit. Wat een bijzondere taart. Natuurlijk zijn er altijd eters die wat minder avontuurlijk zijn. Wil je jouw gasten iets bijzonders geven, dan is dit een heerlijke taart waarbij zeker de aandacht van de gasten weet te trekken. En met de tips over de kleine missers bij mij, wordt de appeltaart a la Yvette van Boven bij jou vast een succes!
Ook zo’n zin in de bakbijbel Home Baked van Yvette van Boven? Yvette toert door Nederland dus misschien komt ze ook bij jou in de buurt om een exemplaar te signeren.
Natuurlijk kun je Home Baked ook altijd vanuit je luie stoel bestellen bij Bol.com. Het word je gratis toegezonden.
Home Baked van Yvette van Boven is een uitgave van Fontaine uitgevers.
Prachtige appeltaart zeg! Het boek staat hoog op mijn verlanglijstje:)
Ha, ha, ik moet zelf een beetje wennen aan die spookachtige oogjes. Maar het boek is echt een plaatje om te zien en heerlijk om uit te bakken. Gelukkig staan de feestdagen nog voor de deur 😉
Wanneer voeg je het zomerfruit (voor die tijd laten ontdooien?) aan de appels voor de vulling toe? Lees ik er misschien overheen, maar ik kon dat niet terugvinden…
Eerst ontdooien betere keuze omdat je dan geen onnodig overtollig vocht in de taart krijgt en je bodem soppig wordt ? Groetjes Carola