top of page

Appeltaart a la Yvette van Boven


Appeltaart a la Yvette van Boven
Een titel verzinnen bij dit recept valt niet mee. Zal ik kiezen voor appeltaart met gember, vijfkruidenpoeder en zomerfruit of appeltaart a la Yvette van Boven. Ik besloot voor het laatste omdat als je weet dat de appeltaart een recept van Yvette van Boven is, hij niet gewoon doorsnee zal zijn. Je smaakpapillen kunnen dus door onverwachte smaken verrast worden.

Ben je een beetje bekend met de recepten van Yvette van Boven? Dan weet je dat Yvette op de één of andere manier haar recepten altijd net weer even anders zijn dan gebruikelijk. Zo is het ook met deze appeltaart. Een appeltaart moet volgens Yvette van Boven groot, stevig en goed gevuld zijn….., maar dan net een beetje anders.

En zo kwam het, dat ik na de workshop van Home baked richting bakwinkel ging om ingrediënten te halen, maar richting de toko. Behalve vijfkruidenpoeder wilde ik ook graag kardomompeulen kopen want die behoren ook tot één van de meest gebruikte kruiden van Yvette. Wat ik me daar bij moet voorstellen? Geen idee, dat wordt een project voor een andere keertje.


Appeltaart a la Yvette van Boven

Appeltaart a la Yvette van Boven met verse gember, vijfkruidenpoeder en zomerfruit

Een recept van Yvette van Boven

Benodigdheden voor een taart van 24-26 cm:

Voor het deeg:

 • 500 gram bloem en extra om te bestrooien

 • 6 eetlepels poedersuiker

 • Snuf zeezout

 • 350 gram koude boter in kleine stukjes

 • 2 eieren losgeklopt

 • Snufje kaneel als je dat lekker vindt

 • Scheut water of melk

Voor de vulling:

 • 750 gram goede appeltaart-appels, ik gebruikte goudreinetten in stukjes

 • 750 gram friszure appels, daarvoor koos ik jonagold in stukjes

 • 200 gram zomerfruit (uit de diepvries, ontdooit en uitgelekt) of 150 gram vers fruit bv. bramen

 • 1 duim gember, geschild en fijn gesneden(Yvette zegt 2 maar ik vind 1 duim genoeg)

 • 175 gram suiker

 • Beetje sap van citrone of limoen

 • 1 theelepel vijfkruidenpoeder (of mix van kaneel, gemberpoeder en piment)

 • 1 eetlepel vanille extract

 • 2 eetlepels bloem

 • Heb ik niet gedaan maar een volgende keer voeg ik toch toe: een paar handjes rozijnen. Ik miste de bite van rozijnen en het maakt de taart net iets zoeter.

Extra:

 • 3 eetlepels boter

 • 1 eetlepel melk

 • 1 theelepel gemberpoeder

 • 1 eetlepel suiker

Appeltaart a la Yvette van Boven

Kastanjemeel

Een vijfde deel van de bloem heb ik vervangen  door kastanjemeel. Dat lag toch maar te liggen in de kast en ik dacht dat dit samen met de appels best lekker zou smaken. Kastanjemeel heeft wel een eigen smaak en daar moet je wel een beetje voor open staan.


Voor het deeg:

Zeef de bloem, het poedersuiker en het zout boven een kom en kneed er snel de koude boter door. Voeg een klein beetje melk of water toe als het wat droog is. Dit moet snel gebeuren, want als je er te lang over doet wordt het deeg taai en zal het niet lekker krokant worden.

Je kunt ook de keukenmachine gebruiken.


Maak van het deeg een platte bal en laat het minimaal een uur rusten onder wat plastic in de koelkast.


Appeltaart a la Yvette van Boven

Verwarm alvast de oven voor op 200 graden (hete lucht) Haal het deeg uit de koelkast en laat het zo’n 15 minuten weer op temperatuur komen.


De vulling

Tijd voor de vulling: Schil de appels en snij het in blokjes. Ik raad je aan wat groter blokjes te gebruiken dan ik heb gedaan. De taart gaat straks ongeveer 1,5 uur in de oven en dan worden de appels  flink gegaard. Vooral de 2e dag merkte ik dat de vulling was gaan zakken. Ook stevige stukken zijn na 1,5 uur echt wel goed gaar.


Laat de vulling 15 minuten staan en daarna uitlekken zodat het overtollig vocht weg kan.


Waaaaaat, bijna 400 ml aan vocht verdween door de gaatjes van het vergiet.  Dat is echt heel veel. Ik heb het fruit ook iets langer 20-25 minuten of zo laten staan. Hou het op 15 minuten en dat met wat grotere stukken appel, het komt zeker goed.


Overigens is de sap die overblijft heel erg lekker en zoet. Beetje spa rood erbij, mooi glas, rietje erin en je hebt een lekker fruitig drankje.

Een klassiek ruitenpatroon?

Ja, dat is een echte appeltaart maar bijvoorbeeld sterren op de taart staan ook heel mooi, schreef Yvette. En toen moest ik meteen aan mijn set sneeuwsterren en sneeuwvlokken denken.Yvette adviseerde

Het vocht moet uit de taart weg weg kunnen en dus zorgde ik voor extra gaatjes in de sneeuwvlokken.  Zo kan het teveel aan vocht de taart verlaten en kan de appel goed gaar worden.


Maak je repen van het deeg? Druk de randen van het deeg dan een beetje met een vork tegen elkaar aan.

Smeer wat melk op de bovenkant en bestrooi het met een beetje suiker en gemberpoeder.

Zet de taart in de oven en draai de temperatuur terug naar 180 graden. Na ongeveer 1,5 uur is de taart gaar en ruikt het hele huis heerlijk zoet en kruidig.


Appeltaart a la Yvette van Boven

Je kunt de taart naar eigen smaak zowel warm als koud serveren. Lekker natuurlijk met een toef slagroom.

De appeltaart van Yvette van Boven, met heel erg veel appels, verse gember, vijfkruidenpoeder en zomerfruit. Wat een bijzondere taart. Natuurlijk zijn er altijd eters die wat minder avontuurlijk zijn.


Wil je jouw gasten iets bijzonders geven, dan is dit een heerlijke taart waarbij zeker de aandacht van de gasten weet te trekken. En met de tips over de kleine missers bij mij, wordt de appeltaart a la Yvette van Boven bij jou vast een succes!

home baked Yvette van Boven appeltaart

Ook zo’n zin in de bakbijbel Home Baked van Yvette van Boven?Home Baked van Yvette van Boven is een uitgave van Fontaine uitgevers.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page