top of page

De favoriete appeltaart van Najib


appeltaart van Najib Amhali
Een van mijn favoriete kook- en bakboeken is Melk & Dadels, 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders. Ik denk dat het komt omdat het boek zoveel meer is dan een boek met recepten. Het is het verhaal van 20 Marokkaanse moeders. Wij zijn zij, hoe kwamen ze hier, hoe aten zij, wat vinden hun kinderen van hun moeder. het culinaire erfgoed delen ze in het boek met jou. De leidraad van het boek is de liefde voor elkaar en de liefde voor het eten.

Het zijn verhalen van moeders van bekende en onbekende Nederlanders. Zo is er ook het verhaal van Drifa, de moeder van Najib Amhali en de favoriete appeltaart van Najib.


Het verhaal van de appeltaart met geraspte appel oftewel de liefde van Drifa voor haar kinderen

In zijn shows vertelt Najib regelmatig over zijn familie. Dat zijn de momenten dat Najib voorbij zijn grappen stapt en hij je lijkt mee te nemen naar de gezelligheid thuis aan tafel.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Uit melk & dadels: Najib en zijn broertjes hadden het in hun jeugd niet breed. Vaak stond er patat met vissticks op het menu. Toch heeft hij er fijne herinneringen aan. Het was een onbezorgde tijd. Najibs leven veranderde echter ingrijpend toen zijn vader overleed. Als oudste zoon moest hij in een razend tempo volwassen worden. “Opeens droeg ik de verantwoordelijkheid voor mijn moeder en broertjes. Maar in mijn moeders ogen ben ik altijd haar zoontje gebleven. Het jongetje dat ze verwent met appeltaart met geraspte appel. Mijn broertjes Jamal, Mo, Reduan en ik houden niet van grote stukken appel in de taart en zo is ze op het idee gekomen om de appel te raspen. Deze taart is kenmerkend voor mijn moeder. Elke verjaardag staat hij op tafel.”

De favoriete appeltaart van Najib afwerken met kwast

Recept voor de favoriete appeltaart van Najib

Een appeltaart met geraspte appel van 24 cm.

Benodigdheden:

 1. Ronde springvorm van 24 cm

 2. Bakpapier

 3. 250 gram bloem plus wat ext

 4. 125 gram witte (basterd) suiker

 5. 175 gram koude boter

 6. 1 kg. friszure appels als Granny Smith, ik gebruikte Jonagold

 7. Wat druppels citroensap

 8. 1 theelepel kaneel

 9. 1 eidooier

 10. 1/4 theelepel zout

 11. 4-6 eetlepels abrikozenjam

 12. Eventueel wat lobbige slagroom


De favoriete appeltaart van Najib Amhali met geschaafde appel

Maken van de favoriete appeltaart van Najib

 1. Meng de gezeefde bloem in een kom met het zout en de suiker. Voeg hier de in kleine stukjes gesneden boter bij. Meng het geheel met een vork door elkaar. Voeg de eidooier toe. Kneed tenslotte met je handen het geheel tot een egaal deeg. Dek het deeg af en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.

 2. Bekleed een springvorm met bakpapier of vet de vorm in met boter. Bedek de boter met wat bloem.

 3. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht).

 4. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort nog even door. Door de warmte van je handen wordt het deeg wat zachter en kun je het wat makkelijker uitrollen. 

 5. Rol  met 2/3e van het deeg een cirkel van ongeveer 30 cm en bedek hiermee de vorm. Of bedek de vorm op de manier dat je zelf graag wilt. Ik hield wat deeg over, hiermee maakte ik later een sierrandje rondom de taart. Ik zal het je straks laten zien.

 6. Schil de appel, rasp de appel met een de grove rasp. Besprenkel de appelrasp met wat citroensap om te voorkomen dat de appel bruin wordt.

 7. Duw de appel rasp in een zeef zo droog mogelijk. Er komt heel veel sap uit. Met de hand heb ik nog meer vocht uit de appel geknepen voor het in een kom ging. Voeg nu 1-2 eetlepels suiker toe en een theelepel kaneel. Roer het goed door.

 8. Schep de vulling in de beklede bakvorm.

 9. Rol van het 1/3e deel een rechthoek en snij hier reepjes van ongeveer 1 cm. van. Leg de reepjes kruislings op de taart.

 10. Ik had nog wat deeg over en ik vond mijn rand niet zo mooi. Van het deeg maakte ik een rolletje en legde dit op het deeg aan de zijkant. Met een vork duwde ik hier streepjes in. Zo bleef het deeg meteen goed liggen.

 11. Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar.

 12. Zodra je de taart uit de oven kunt halen, kun je de zoete, glanzende abrikozenlaag maken. Dit gaat heel eenvoudig door de jam zachtjes te verwarmen in een pan. Het wordt dan iets dunner. Smeer de jam uit over de bovenkant van de taart. De appeltaart zal prachtig gaan glanzen.


De favoriete appeltaart van Najib

Hoe bijzonder is de taart die een moeder voor haar zoons bedenkt, omdat zij weet dat haar kinderen deze zo lekker vinden.De appeltaart met geraspte appel. Wat een goed idee van Drifa! Niet iedereen houdt tenslotte van stukken appel of rozijnen.  Wil je de appeltaart nog lekkerder maken? Wat dacht je van een lekkere toef slagroom?


Melk en Dadels - 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders

Het recept van de favoriete appeltaart van Najib is afkomstig uit het boek: Melk & Dadels, 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders.  Het boek is te koop in de boekenwinkel.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page