Mag je voorstellen aan mijn nieuwe favoriet? De squared Bundt bakvorm van Nordic Ware. Ik heb hem nog niet eerder in Nederland gezien. En toen lag hij daar ineens …. zo voor mijn neus op de Taart en Trendsbeurs. Voor ik het wist stond ik met de Bundtpan voor de kassa.
Met 3 mannen in huis is een vierkante vorm een welkome aankoop. Mannen hebben vaak een lichte voorkeur voor vierkante ontwerpen, vrouwen neigen meer naar rond. Deze prachtvorm moest natuurlijk getest worden. Het werd een Chocolade Squared Bundt cake met mokka-ganache.
Mijn meest smakelijke cakerecepten zijn van Martha Stewart. Deze cake vond ik helaas een beetje tegenvallen. Kwam het door het recept? Of door het feit dat een chocoladecake wat droog wat drog bakt? Toch wil ik Martha niet meteen de schuld geven. Ik denk eigenlijk dat het kwam omdat ik geen fijne suiker gebruikte in de cake, maar de basic suiker van Albert Heijn. Deze budgetsuiker van AH is momenteel bijna zo grof als grof zeezout en zal ik dan ook niet meer aanschaffen.
Het lukt eenvoudig niet om grof suiker tijdens langdurig mixen goed luchtig te kloppen samen met het boter.
Bak je liever toch een chocoladecake waarvan ik weet dat deze echt lekker smeuïg bakt? Eerder bakte ik chocoladetaart met een recept uit Menno Bakt. Deze cake was echt heel smeuïg en absoluut niet droog. Net als deze zeer zachte chocoladecake gebakken met, niet schrikken, het ingrediënt mayonaise. Mayonaise bestaat uit olie en azijn en dat zijn nu weer belangrijke ingrediënten in Menno’s cake!
Valt een recept je een beetje tegen? Dan gaan we het pimpen!
Pimpen? Wat dacht je van cake getremperd met Kahlua, gevuld met pecannootjes gekarameliseerd in kahlua-koffie siroop en gekoesterd onder een dekentje van mokka-ganache?
Chocolade Squared Bundt cake met mokka ganache
Een recept van Martha Stewart.
Benodigdheden:
- 325 gram bloem
- 225 gram zachte boter op kamertemperatuur
- 50 gram cacaopoeder
- 1 theelepel baking soda
- 3/4 theelepel zout
- 1 potje zure room van 125 gram
- 120 gram melk
- 300 gram fijne suiker
- 4 grote eieren
- 1 theelepel vanille extract
Voor de in Kahlua gekarameliseerde pecan of walnoten:
- ongeveer 100 gram pecannoten
- 4 eetlepels Kahlua
- 4 eetlepels suiker
- 1 eetlepel water
- 1/2 zakje goede (mokka) koffiepoeder
Voor de ganache
- 300 gram witte chocolade
- 150 gram slagroom
- 2-2,5 zakje (mokka) koffiepoeder van goede kwaliteit
- Eventueel 50 gram pure chocolade als versiersel
Eventueel voor op het plakje cake:
- slagroom
- wat druppels Kahlua
Je kunt gewone walnoten of pecannoten toevoegen aan het recept, dit heeft geen voorbereiding. Kies je voor de gekarameliseerde nootjes, dan moet je de noten iets eerder maken.
Leg een vel bakpapier klaar op een houten plank welke bestand is tegen hitte. Verwarm in een pannetje het water, de suiker en de likeur. Als de vloeistof stroperiger gaat worden en duidelijk stevige bellen gaat vormen doordat het suikergehalte aan het stijgen is, mogen de noten erbij en het koffiepoeder. Blijf roeren. Na 1-2 minuten mag het vuur uit. Giet de noten en de siroop op het bakpapier en spreid het een beetje uit elkaar. Let op, de siroop is heel erg heet! Laat het afkoelen en hak het geheel na het afkoelen in grove stukken.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een grote (bundt) cakevorm in en bedek het met een dunne laag bloem. In mijn vorm past 2 liter water, hiermee kun je een beetje te vergelijken hoe groot deze vorm is in vergelijking met jouw bakvorm. Mix de bloem, cacao, zout en het bakpoeder in een kom. Mix de melk en de zure room in een andere kom door elkaar.
Mix de zachte boter en de fijne suiker in een derde vorm door elkaar tot het goed romig is. Dit duurt al snel zo’n 7-8 minuten. Dit gaf bij mij problemen. Het werd wel romig, maar het suiker bleef je goed zien, loste niet op. Mix nu een ei door het beslag. Als het ei is opgenomen mag het volgende ei erbij tot alle eieren zijn opgenomen en het geheel lekker luchtig is. Spatel nu de droge bestanddelen door het beslag, gevolgd door de melk met zure room. Als het beslag egaal is mogen de grof gehakte noten toegevoegd worden. Vul de vorm en bak het in 55-60 minuten gaar. Test met een coctailprikker of de cake inderdaad gaar is.
Laat de cake zo’n 20 minuten afkoelen in de vorm en haal de cake nu voorzichtig uit de vorm om het te laten afkoelen.
Intussen kun je de ganache maken. Verwarm de slagroom in een pan, zodra het kookt mag het vuur uit en roer je de in kleine stukjes gehakte witte chocolade erdoor tot het volledig is opgelost. Roer tenslotte het koffiepoeder erdoorheen en laat de ganache afkoelen.
Zodra de ganache wat steviger is geworden kun je het over de afgekoelde cake gieten.
Ik schraapte een mes over pure chocolade. Hierdoor ontstonden dit chocolade-strooisel dat ik over de ganache strooide.
Door de cake na het verdelen te besprenkelen met enkele druppels Kahlua of andere likeur naar smaak, wordt de cake een beetje smeuïger. Deze truck kun je altijd toepassen op cakes of cupcakes welke wat ouder en/of droger aan het worden zijn. Natuurlijk doet een toef slagroom met een lekkere siroop over de slagroom ook wonderen!
De chocolade Squared Bundt cake met mokka ganache was zeker lekker, maar iets minder smeuïg dan andere recepten die ik eerder heb gebakken. In mijn suikerbak komt voortaan alleen nog maar fijne suiker!
Al met al een prachtige chocoladecake gepimpt met lekker zoete, pecannootjes en mokkaganache!
Wat vind je van de nieuwe vierkante Bundtvorm van Nordic Ware?
Prachtig!! Heb nog nooit een vierkante cake gebakken. Lijkt me ook leuk om er een kindertaart van te maken => kasteel 🙂
Ja met torens erop, wat leuk! Ik had hem al vaker op Amerikanse sites voorbij zien komen, maar voor de eerste keer nu in Nederland. Ik neem aan dat hij spoedig overal verkrijgbaar is maar bij de grote kookwinkels heb ik hem nog niet gezien ?
Ben gek van de bakvormen van Nordic ware maar deze is geweldig. Als je weet waar hij te verkrijgen is, laat het dan zeker weten. Staat op mijn verlanglijstje. Amerikaanse sites zijn wat moeilijk om te bestellen,vandaar
Hoi Linda, mijn bankafschrift zegt: http://www.stertaarten.nl/ maar op de site kan ik niets vinden. 🙂 Mailtje sturen misschien? Ze zijn ook spiksplinternieuw, daarom heb ik ook niet nagedacht maar ben meteen bij de kassa gaan staan. Wie weet, succes! Groetjes Carola
Heb hem inderdaad via stertaarten vast gekregen. Een prachtvorm!
En nu lekker aan de bak ermee. Veel plezier 🙂 Carola
Schitterende vorm zeg, en de cake is zo toch nog lekker geworden.
Zeker! Groetjes Carola
Hoi!!
Ik deze nu twee keer gemaakt. Eerste keer was die echt perfect. Tweede keer ben ik de vanille extract vergeten. Klopt het dat je melk in gram doet en niet in ml?
Hoi Laura, ja dat klopt. Soms hoort het bij het recept, soms is het ook een beetje gemakzucht. Als de beslagkom toch op de weegschaal staat is dat wel zo makkelijk. Melk in grammen en milliliters verschilt maar heel weinig, dus dat durf ik meestal wel aan. Groetjes Carola