top of page

Plaatcake met koffie-rozijnen, walnoten en ganachePlaatcake met koffie-rozijnen, walnoten en ganache
Je kunt vrijwel ieder cakerecept bakken in een busvorm, maar ook in een spiraalvorm of een platte plaatcake. Iedere vorm heeft wel wat vind ik zelf en alles is op zijn tijd heel welkom. Van de plaatvorm vind ik het prettig dat je er blokjes van kunt snijden en omdat je veel bovenkant hebt, heb je veel ruimte om te versieren. Bij deze zachte plaatcake met koffie-rozijnen, walnoten en ganache is de cake heel goed in verhouding. Een gemakkelijk recept en de cake laat zich makkelijk delen.

Deze plaatcake is heel gemakkelijk om te maken en ideaal om te delen

Lekker zacht door de rozijnen die geweekt zijn in koffie, een kleine bite door de walnoten en ganache……., dat is op bijna ieder baksel een traktatie. Als koffieleut vind ik de ganache met mokkasmaak nog lekkerder dan de basic. En ook zo leuk; het is zo makkelijk om te maken.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Beslag in bakvorm

Plaatcake met koffie-rozijnen, walnoten en ganache

Benodigdheden voor een vorm van 20 x 20 cm is 16 stukken

 1. 200 ml sterke koffie (espresso)

 2. 1 eetlepel Kahlua (optie)

 3. 100 gram rozijnen

 4. 175 gram boter

 5. 160 gram lichtbruine suiker

 6. 2 zakjes vanillesuiker

 7. 3 eieren

 8. 200 gram zelfrijzendbakmeel

 9. 1/2 theelepel bakpoeder

 10. snuf zout

 11. 75 gram grof gehakte walnoten


Voor bovenop:

 1. 100 ml slagroom

 2. 100 gram pure chocolade

 3. 1 zakje koffiepoeder (mokka)


Recept voor smeuige plaatcake

Plaatcake met koffie-rozijnen, walnoten en ganache

 1. Zet de sterke koffie of espresso en verwarm het tot het kookt. Voeg eventueel Kahlua likeur bij en doe de rozijnen in de hete koffie en laat de rozijnen een half uurtje trekken. Zeef de rozijnen en dep ze goed droog met een theedoek.

 2. Verwarm de oven voor op 160 graden met boven- en onderwarmte of op 150 graden met hete lucht. Bedek je bakvorm met bakpapier.

 3. Klop de boter met de lichtbruine basterdsuiker en vanillesuiker zo’n 5-7 minuten tot het licht van kleur en romig eruit ziet. Voeg nu een ei toe en klop dit door het boter-suikermengsel. Als het is opgenomen mogen de volgende eieren er stuk voor stuk bij.

 4. Voeg het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder en zout toe en klop enkele seconden tot het is opgenomen, maar niet langer.

 5. patel de rozijnen en de gehakt noten door het deeg. Vul de bakvorm en bak de plaatcake in z’n 40-45 minuten gaar. Laat de cake goed afkoelen.

 6. Voor de koffieganache; zet de slagroom op een zacht vuur en breng het aan de kook. Zodra de slagroom kookt mag het vuur uit en de chocolade in stukjes en het koffiepoeder erin.

 7. Roer goed door tot het egaal wordt. Laat de ganache ietsje afkoelen en giet de ganache over de plaatcake. Dit gaat het makkelijkst als de cake in de vorm zit. Ik wil graag dat de ganache op de cake ligt in een laagje en niet langs de zijkanten naar beneden druipt.

 8. Laat de cake goed afkoelen en snij hem in 16 stukken.


Snij de plaatcake in 16 stukjes

Ganache bovenop de cake; lekker en hierdoor ziet de cake er direct smakelijker uit.


Ook in de hemel van chocoladetaart? Lees hier alles over het bakken van chocoladetaarten. Met tips en valkuilen voor het beste resultaat!


Gemakkelijk cake recept voor smeuige cake

Zo bewaar je deze plaatcake

Cake met boter bewaar ik graag buiten de koelkast, maar door de ganache is deze cake wel binnen een paar dagen gegeten. Je kunt de cake ook met olie maken, dan kun je hem makkelijker in de koelkast bewaren. Olie wordt niet stevig in de koeling en dan blijft de cake ook in de koelkast lekker zacht.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page