Plaatkoeken, plaatcakes en bars; waarom vind ik ze zo lekker? Misschien omdat ze vaak houdbaar zijn en je ze goed in stukken kunt snijden? Onlangs moest ik voor mijn werk ruim 4 kilo (!) aan heerlijkheden bij Koekela in Rotterdam halen voor de Pasen.(Ga je op bezoek naar Rotterdam, vergeet dan niet Koekela te bezoeken!) Ik had zo’n zin om de vitrine volledig te bestuderen. Het was bijna Pasen en het was behoorlijk druk in de winkel, maar ook op mijn werk. Jammer…. inpakken die koeken en terug dan maar. In de doos zat een soort kokosplaatkoek die verleidelijk naar me keek. Ik besloot hem na te gaan maken. Ik heb hem wel iets veranderd, de jam onderin de koek verdween en werd vervangen door een lekkere mix van gemengde noten bovenop: het werd dus een kokos notenkoek.
Eigenlijk neem ik nooit traktaties op mijn werk; in een ziekenhuis kun je blijven eten, maar voor Koekela maak ik vaak een uitzondering.
Omdat ik best vaak bak met koko, haal ik het bij de toko. Hier kost 500 gram ongeveer 2,30 en 1 kg 4 euro. Daar kun je veel lekkers mee bakken. Ik vind het handig dat kokos je gebak zoet en omdat het vrij vezelrijk is.
De lekkerste recepten zijn soms zo ontzettend makkelijk te maken. Kneden, bakken en klaar.
Kokos notenkoek
Benodigdheden voor een koek van 20 x 20 cm
- 260 gram suiker
- 100 gram geraspte kokos
- 125 gram bloem
- 150 gram boter
- 150-200 gram gemengde noten
- 2 eieren
- snuf zout
- 2 eetlepels abrikozenjam
Bereiding kokos notenkoek:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek je bakvorm met bakpapier. Je zou de koek ook rond kunnen maken in een vorm van 22-23 cm.
Kneed alle ingrediënten behalve de noten en de abrikozenjam met je handen door elkaar. Een mixer, vork of klopper kan dit werk niet zo goed doen als je handen. Dus hup, handen uit de mouwen.
Verdeel het deeg over de bodem van je bakvorm en druk het plat. Verdeel de noten over de bovenkant en duw ze ietsje in het beslag. Om de noten iets te beschermen deed ik aluminiumfolie over de bovenkant. Dit verwijderde ik na ongeveer 13-15 minuten.
Bak de plaatkoek in 30 minuten gaar. Haal na 15 minuten het aluminiumfolie van de bovenkant.
Haal de koek uit de oven en laat hem nog even in de vorm zitten. Verwarm in een klein pannetje 2 eetlepels abrikozenjam met 1 eetlepel water. De jam zal zacht worden. Roer het door en smeer dit over de bovenkant van de koek. Je kokos notenkoek zal prachtig gaan glimmen.
Snij de koek in stukken naar eigen smaak. Enjoy!
Zelf vind ik het fijn dat je een plaatkoek nog kleiner kunt snijden. Bijvoorbeeld in 4 stukjes, dan geniet ik daar nog meer van. Een beetje alsof je dan 4 bonbons hebt.
Hmm, lekker hoor. Ik ben benieuwd wat jij van de koek vindt.
Laat je me weten of je deze kokos notenkoek hebt gebakken? Laat het zien met de tag #zoethoudertje op Instragram of @carolabaktzoethoudertjes op Facebook!
In de Kokos notenkoek (260 gram), zoveel suiker klopt dat???
Hoi Jane, Tja, het is zeker veel suiker, maar het hoort wel bij het recept. Hierdoor wordt de koek zo chewy. Ik heb eerder een andere kokoskoek (gebruik hiervoor de zoekfunctie rechts en zoek op kokoskoek) gebakken en daar sleutelde diverse lezers met de suiker aan het recept. Je kunt minder suiker gebruiken, maar behalve zoeten geeft suiker ook structuur. Het kan dus wel met iets minder suiker, maar ik volgde de basis. Veel succes! Groetjes Carola
Ondertussen gebakken en geproefd. Heerlijk en niet te zoet waar ik bang voor was. Ga ik zeker vaker maken!
Hoi Jane, ja raar eigenlijk he, waarom hij niet eens zo zoet is? Het zullen wel de combismaken zijn. Fijn dat hij zo aanslaat. Groetjes Carola
De kokos notenkoek was echt heerlijk!!!
Echt een aanrader.
Wat fijn en bedankt! Groetjes Carola
Beste Carola,
Ik krijg erg last van mijn huid als ik kippenei eet. In bijna alle recepten zit ei verwerkt en vervang ik weleens, maar dat gaaf niet altijd even makkelijk. Heb je een idee/een tip waar ik de eieren voor kan vervangen? Het lijkt me een heerlijk recept!
Groetjes Annewien
Hoi Annemwien, dat is heel vervelend! Kippe-ei heeft verschillende functies en je hebt best veel vervangers. Of het nu geweekte chiazaden zijn, pindakaas of banaan. Dit heeft ook weer veel invloed op de smaak. Ik zal er een keer een stuk over schrijven, maar daar wil jij natuurlijk niet op wachten. Weet je dat je van het vocht van kikkererwten als je het klopt een schuim krijgt dat op het eiwit van kippe-ei lijkt? Ik heb er vaker meringues mee gebakken dit ging heel goed en het is echt lekker. Dit heet aquafaba. Je schijnt het ook in gebak te kunnen gebruiken. Bij deze kokos notenkoek lijkt me dit een goede vervanger. Het hoeft niet echt veel te rijzen, luchtig te zijn maar bindt wel.
Mocht je het gaan bakken wil je me laten weten wat je ervan vond? Heel veel succes! Groetjes Carola
Would had loved to had got this recipe, … but couldn’t understand the writing!!
Anyone who can send me this recipe in English, I would really appreciate it.
claytonlives1@live.com.au
Many thanks
Julie
Hi Julie, google translate will do most of the work 😉
Coconut with nutscake
Requirements for a 20 x 20 cm cake
260 grams of sugar
100 grams of grated coconut
125 grams of flour
150 grams of butter
150-200 grams of mixed nuts
2 eggs
a pinch of salt
2 tablespoons apricot jam
20 x 20 cm (brownie) bakingpan
Preparation of coconut with nutscake:
Preheat the oven to 200 degrees. Cover your baking sheet with baking paper. You could also make the cake round cake 22-23 cm.
Knead all ingredients except the nuts and apricot jam with your hands together. It works best to knead the dough with your hands.
Divide the dough over the bottom of your baking sheet. Divide the nuts over the top and push them slightly. To protect the nuts, I made aluminum foil over the top. This I removed after about 13-15 minutes.
Bake the plate cake over 30 minutes. After 15 minutes, remove the aluminum foil from the top.
Remove the cake from the oven and leave the cake a bit longer in your bakingpan. Heat in a small bowl 2 tablespoons apricot jam with 1 tablespoon of water. The jam will be soft. Stir and spread over the top of the cake. Your coconut cake will shine beautifully.
Cut the cake into pieces to your liking. Enjoy!
Hoi Caroline,
Ik vind het met regenachtig weer heerlijk om iets te bakken. Via pinterest kwam ik bij dit recept.
Wat een ongelooflijk lekkere koek, taart of cake.
Ik had zelf door het deeg wat mineola schil rasp gedaan, en reine claude jam gebruikt ipv abrikozen jam.
Heb er samen met mijn moeder heerlijk van zitten smikkelen. Ik zal je site zeker wat vaker bezoeken voor inspiratie.
Echt een topper!!!
Ik bedoel natuurlijk Carola, automatische woordkeuze niet altijd fijn.
Daar heb ik ook vaak last van ?
Hoi Sandra, wat leuk om te lezen. En dat je nog veel inspiratie magvinden ? Groetjes Carola
Bij Gimsel in de Groene Passage in Rotterdam kan je op de bulkafdeling biologische kokosrasp kopen, ik geloof ongeveer €5/kg.
Dat is een hele goede prijs, volgens mij is het bij de toko dezelfde prijs maar dat is niet biologisch! Bedankt voor je tip Eva.
Ipv suiker giet ik een blikje gecondenseerde melk over de plaatkoek. Dit geeft ook een chewy en zoete caramelachtige smaak.
Hoi Carla, gebruik je dan in de koek geen suiker, maar alleen over de bovenkant? Klinkt wel heel lekker! Groetjes Carola
Hoi Carola, hoe lang kan ik deze koek bewaren en kan ik eventueel een stukje invriezen? Hoe en hoelang ik iets het beste kan bewaren vind ik wel een lastig ding soms. Alvast bedankt.
Hoi Simone, De koek blijft wel even goed hoor, als je hem maar goed afsluit in een trommel bijvoorbeeld. Het is zeker ook slim om een stuk in te vriezen, dan heb je later ook wat en blijft het langer goed. Je weet het eigenlijk heel goed! Groetjes Carola
Hoi Carola,
De notenkoek is super!!!!!!!!
Hi Jacqueline, bedankt voor je lieve berichtje!