Plaatkoek is een allemansvriend; ideaal om te trakteren op school of op je werk. het is supersnel klaar en laat zich goed invriezen. Daarom bak ik heel regelmatig zo’n lekkere koek. Zelf hou ik van een kruimellaag op gebak. Dat is ook geen wonder, want een kruimellaag is een luxe laag met boter en suiker in de hoofdrol dat als een lekker korstje wordt afgebakken. Echt een verwennerij toch? Gecombineerd met een smakelijke koek die je een beetje aan de blondie doet denken, is deze appel plaatkoek met kruimellaag een ideaal recept.
Plaatkoek is een allemansvriend; ideaal om te delen en heel goed in te vriezen
Appel plaatkoek met kruimellaag
Benodigdheden voor een bakblik van 20 x 20 cm:
150 gram bloem
1 medium ei
1,5 theelepel kaneel
140 gram licht- of donkerbruine basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
1/2 theelepel (4 gram) bakingsoda
100 gram boter, gesmolten
snufje zout
Voor de tussenlaag:
1,5 -2 appel in stukjes of als je niet zo van stukjes houdt: geraspte appel; maar knijp dan een beetje het vocht uit de appelrasp
1 flinke eetlepel lemoncurd
Voor de crumble:
110 gram koude boter
100 gram licht- of donkerbruine basterdsuiker
160 gram bloem
handje gehakte (gemengde) noten naar keuze
snufje kaneel
Appel plaatkoek met kruimellaag
Bekleed je bakblik met bakpapier en verwarm de oven voor op 170 graden met een hete lucht oven of 185 graden met boven- en onderwarmte.
Smelt de boter en zet het vuur uit zodra de boter bijna gesmolten is.
Klopt het ei luchtig, roer de gezeefde bloem, de kaneel, de bakingsoda en het zout erbij en voeg de gesmolten boter erbij tot een egaal deeg.
Vul de onderkant van het bakblik met het deeg. Verdeel een flinke eetlepel (2 mag ook als je dat lekker vindt) over het deeg. Verspreid de appeltjes over de lemoncurd.
Doe de ingrediënten voor de crumble in een kom en draai met je vingers de ingrediënten door elkaar. Er ontstaat een kruimelig deeg. Voeg de gehakte noten toe en verdeel de kruimels over de appeltjes.
Bak de appel plaatkoek met kruimellaag in 25-30 graden gaar en goudbruin. Laat je koek goed afkoelen en verdeel hem in stukken.
Dat wordt genieten!
Kommentare