Voor de gezonde trek, of de lekkere trek zonder gluten, of de bananen op je fruitschaal beginnen te rijp te worden en het is teveel om ze allemaal op eten. Deze glutenvrije bananenkoeken met hazelnoten en kokos doen het goed op elk moment. Meestal maak ik zelf gezonde koeken als ik teveel bananen heb gekocht. Ze zijn zo lekker zoet en kleven de boel goed aan elkaar. Handig, zo heb je geen eieren nodig en zijn de koeken ook geschikt voor veganisten.
Maak zoveel koeken als je bananen hebt. Het is heel handig om te in te vriezen in porties. Zo heb je altijd een gezonde snack bij de hand, ze zijn namelijk vrij snel ontdooid!
Je kunt het deeg ook in een platte vorm bakken, dan kun je na het bakken de koek in repen snijden. Of wat dacht je van mooie ronde koeken die je bakt in een cupcakevorm? Zelf besloot ik deze vorm te gebruiken; door de vorm lijken ze op een reep. Omdat de koeken gebakken zijn in een vorm zien ze er mooi en lekker strak uit.
Glutenvrije bananenkoeken met hazelnoten en kokos
Benodigdheden:
- 2 medium bananen
- 1 zakje geraspte kokos (100 gram)
- 50 gram hazelnoten of noten naar eigen keuze
- handje gojibessen of cranberry’s om wat bite en kleur te geven
- sezamzaad voor op de bodem van de vorm
- snuf kaneel
- snufje zout
Bereiding glutenvrije bananenkoeken met hazelnoten en kokos
Bedek de vorm die je hebt gekozen met met sesamzaadjes. Natuurlijk kun je ook andere zaden kiezen zoals zonnebloemzaden, maandzaad of lijnzaad. Of een mengelmoesje van zaden. Verwarm de oven voor op 175 graden. Prak de rijpe bananen. Roer de kokos, de fijn gehakte hazelnoten, de gojibessen of cranberry’s met een flinke snuf kaneel en weinig zout goed door elkaar.
Vul je vorm of platte bakvorm en bak de koeken in 12-15 minuten gaar, tot de randjes net goudbruin gebakken zijn. Heb je een grote plak gebakken? Laat het deeg dan even afkoelen en snij er mooie koeken van.
Dat is dubbel genieten. Een heerlijke smaak en geen schuldgevoel.
Wat klinkt dat leuk!! En nog gezond ook 🙂
Hoi Jo, zeker en bedankt! Groetjes Carola
Dit leek me ook lekker en gezond, dus heb ik dit zojuist gemaakt met gemalen amandelen in plaats van hazelnoten. Op de bodem een mengsel van lijnzaad, hennepzaad en sesamzaad. Verder geheel volgens recept maar het valt uitelkaar en is erg droog en kruimelig. Zou er misschien een ei bij moeten, of kokosmeel I.p.v. geraspte kokos? Waarom is het bij jou wel geslaagd?
Hoi Centientje, ik onthou recepten altijd maar ik schrijf het ook op in een schriftje als naslag. Voor de zekerheid ben ik nog gaan kijken, maar ik heb geen ei gebruikt. Dat heb ik ook niet gedaan omdat veel lezers die gezond willen eten, zonder gluten, weinig of geen vet en suiker ook vaak geen ei gebruiken. Bananen hebben op zich een goede kleefkracht en worden vaker gebruikt als ei-vervanger bij het bakken. Zouden mijn bananen toch wat groter zijn dan die van jou? Heb je ze goed fijn geprakt of gemalen?
Mocht je toch graag het nog een keer gaan proberen, dan is (weinig) ei toevoegen zeker een optie. Of een eetlepel chiazaden in 2 eetlepels water geweekt. Hopelijk gaat het je dan lukken! Groetjes Carola