top of page

Koek zonder lulkoek


Koek zonder lulkoek
Geen praatjes, geen nonsens. Een koek met een aparte naam, duidelijk en direct, zonder lulkoek. Deze gezonde koek, mag je deze onder de noemer Superfood laten vallen? Ik kwam deze tussendoor repen tegen bij een mede-blogger: Zoet & roze.  Het is een eenvoudig, gezond tussendoortje gemaakt met slechts enkele ingrediënten.

Om de koek de maken heb je geen oven nodig. Je kunt de koek nog gezonder maken door rauwe noten te gebruiken die je lekker even roostert in een oven. Gewone cacao kun je vervangen door rauwe cacao. Dit is pure, niet geraffineerde cacao, niet verhit, hierin zit geen suiker of melk. Rauwe cacao valt onder de noemer: superfood. De cranberries kun je eventueel vervangen door goji-bessen, deze staan ook in het rijtje superfood, Een flinke eetlepel chiazaden erbij en je hebt een koek vol energie.

Superfood, wat is dat eigenlijk?

Superfoods zijn groenten of fruit uit de natuur die grote hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen bevatten. Omdat ze niet bewerkt worden en puur worden gegeten worden ze goed opgenomen door je lichaam. Eigenlijk zoals je hoort te eten toch?

Blijft de vraag; wie bepaald wat een superfood is?

De vele lijstjes met de top 10 of top 20 superfood producten zijn allemaal anders. Ik hou het volgende motto maar in stand: Van alles een beetje, van niets teveel. 

Koek zonder lulkoek

Koek zonder lulkoek een lekker gezonde koek

Benodigdheden voor 16 stuks in een bakblik van 15 x 15 cm:

  1. 180 gram ongebakken noten, ik koos voor hazelnoten en amandelen

  2. 250 gram grote dadels, het liefst Medjool dadels (te koop in Zuid Europese en Turkse winkels)

  3. 50 gram cacaopoeder, het liefst rauwe cacaopoeder, deze is onbewerkt en niet verhit (vaak te koop in biowinkels en soms buitenlandse toko. Ik zocht in Rotterdam maar vond het uiteindelijke gewoon in het kleine biowinkeltje in Boskoop)

  4. eventueel een klein handje ander gedroogd fruit, bijvoorbeeld cranberry’s

  5. Rooster de noten in de oven, ongeveer een kwartier op 180 graden. Je kunt het ook zonder roosteren eten maar het is wel iets lekkerder als de nootjes goud gebruind zijn.


Koek zonder lulkoek

Zo maak je Koek zonder lulkoek

Eigenlijk werkt een keukenmachine met van die grote messen het beste. Een grote hakmolen is het. De blender maakt nootjes vaak té fijn, de staafmixer is hier eigenlijk ook niet heel geschikt voor. Het lukt wel maar het kost meer moeite. Tegenwoordig gebruik ik meestal een koffiemolen. Ideaal!

Voeg hier de de in stukken gesneden dadels beetje bij beetje bij.

Ik durfde de cacao pas hierna voorzichtig toe te voegen. Stuivende cacao wordt zo’n rommeltje in de keuken.

Met de hand voegde ik nog wat cranberry’s toe. Kleine stukjes kokos, vers of gedroogd lijkt me ook heerlijk.


Bekleed een blik met bakpapier. Het papier is expres wat langer gemaakt zodat ik het later uit de vorm kon halen. Ik gebruikte het vierkante taartblik van 15 x 15 cm.


Duw hier de mix goed plat in.

Je geduld wordt beproefd, laat het blik een paar uur goed koud worden in de koelkast.

Koek zonder lulkoek

Ik maakte kleine vierkante blokjes met een vierkante uitsteker. Later sneed ik deze blokjes ook in vieren. Dan krijg je mini snoepblokjes. Lekker en leuk op tafel.

Koek zonder lulkoek

Een koek met enkele ingrediënten?

Deze ingrediënten worden zonder oven door dadels verbonden? Rauwe onbewerkte cacao? Geen suiker? Ik zag wat fronsende gezichten en twijfels bij de proevers.

Niet zeuren, proeven

Hmmmm, super lekker. Zo’n koek waarvan je na een kwartier de smaak van cacao nog proeft in je mond.  Zet het espresso apparaat maar aan. Heerlijk bij zo’n lekker sterk kopje koffie.


Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page