top of page

Gezonde blondies met witte bonen en kokos


Gezonde blondies met witte bonen en kokos
Mariette van Tuyl heeft heeft een heerlijk bakblog: Zoetrecepten. Mariette is de afgelopen jaren steeds gezonder is gaan bakken, maar af en toe laat ze de teugels los en dan bakt de meest prachtige taarten. Gezonde blondies met witte bonen en kokos heb ik geproefd bij de boekpresentatie van haar nieuwe bakboek Puur Zoet dus ik wist hoe lekker ze waren. Soms vind ik het leuk om aan de lezers te vragen welk recept ik moet gaan bakken uit een boek. Ik zocht 3 recepten uit, vroeg toestemming aan de uitgever en liet de lezers beslissen. De uitslag was vrijwel unaniem voor de gezonde blondies en dus waren de witte bonen al snel in huis. Dus dames en heren; allemaal aan de bak voor deze gezonde blondies met witte bonen en kokos!

Mariette is een echte perfectionist. Alle recepten moesten echt top worden in haar boek. Zo heeft ze dit recept geloof ik maar liefst zeven maal moeten maken voordat ze tevreden was over het resultaat; en dat resultaat mag er dan ook wezen.

Bonen in gebak; je komt het steeds vaker tegen.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Bonen in gebak? Ja zeker, lekker en een gezonde keuze

Yes ik heb het vaker gedaan en geloof me, je proeft het niet. De bonen geven structuur aan gebak waar je anders boter en bloem voor nodig hebt. Laat ik wel eerlijk blijven: het is natuurlijk geen gewone blondie, maar in gewone blondies gaat zoveel boter en suiker, dat kun je niet echt vergelijken. Mariette gaf als tip om 100 gram witte chocolade toe te voegen en dat proefde je heel goed terug en dat is zeker een aanrader! Het is ietsje zondiger, maar de blondies vind ik nog steeds een gezonde keuze.


Ik koos er niet alleen voor om witte chocolade toe te voegen, in plaats van kokosroom gebruikte ik slagroom omdat de blondies thuis anders niet gegeten worden en het is ook makkelijker verkrijgbaar. Eet jij vegan of lactose vrij; kies dan voor een andere room en laat de witte chocolade staan.


Gezonde blondies met witte bonen en kokos

Gezonde blondies met witte bonen en kokos

Benodigdheden voor 18 stuks:

 1. 400 gram cannellinibonen, uitgelekt gewicht 250 gram

 2. 50 gram zoetmiddel, ik koos voor oerzoet

 3. 3 eieren

 4. 1 theelepel vanille extract

 5. 2 theelepels bakpoeder

 6. 100 ml kokosroom (ik gebruikte slagroom)

 7. 75 gram kokosrasp

 8. 100 gram grof gehakte witte chocolade

Voor bovenop:

 1. Geraspte kokos of kokosvlokken die je kort roostert in een pan of oven

 2. Kokos- of slagroom dat over is uit de verpakking

 3. Eventueel een stukje kleurig fruit


Gezonde blondies met witte bonen en kokos

Gezonde blondies met witte bonen en kokos

 1. Bekleed je bakvorm met bakpapier. Mijn vorm was ongeveer 18 x 28 cm. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 175 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 2. Je hebt bij dit recept geen gewone mixer nodig maar een staafmixer, een blender of een keukenmachine. Spoel de bonen af en laat het vocht uitlekken. Maal de bonen met de suiker, de eieren, het vanille extract, het bakpoeder en de room met de keukenmachine of blender tot het egaal en glad is. Dit duurt een paar minuten.

 3. Roer de geraspte kokos en de chocolade erbij. Ik liet het beslag ongeveer 10 minuten staan zodat het vocht in de gerapte kokos kon trekken, dit stond niet in het recept, maar dit doe ik zelf altijd bij ingrediënten die veel vocht absorberen zoals kokos en (gemalen) havermout.

 4. Bak de gezonde blondies met witte bonen en kokos in 30-35 minuten lichtbruin.


Gezonde blondies met witte bonen en kokos

Laat de plaatcake goed afkoelen voor je het in stukken snijdt. Het oog wil ook wat en daarom strooide ik wat geroosterde kokosvlokken over de bovenkant. De slagroom die over was maakte de kleine blondies ietsje zondiger, maar zo lekker!

Heerlijk hoor, nu mag jij aan de bak met dit bijzondere recept. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Nieuwsgierig naar wat Mariette van Tuyl nog meer voor je in petto heeft in haar bakboek Puur Zoet, een review vind je hier.Puur Zoet bevat meer dan 80 ideeën om aan de bak te gaan op een wat gezondere manier. De recepten zijn bijna allemaal vegan, gluten- en lactosevrij.Gerelateerde posts

2 Comments


Unknown member
Mar 13

Hallo, kan het zijn dat er geen baktijd en oventemperatuur vermeld is? Kan je dit aub doorgeven? Bedankt voor de inspirerende receptjes!

Like
Unknown member
Mar 13
Replying to

Hoi Sabine,

Je hebt helemaal gelijk. Ik heb snel het boek erbij gepakt en dit aangevuld op de website. Dank je voor het doorgeven en succes met het bakken van de gezonde blondies!

Groetjes, Carola

Like
bottom of page