Wij hebben thuis niet meer zo’n ouderwetse koektrommel als vroeger. We eten wel koek, maar het is maar net wat er in huis is. Soms uit de supermarkt en soms gebakken. Zelf gebakken koekjes smaken vaak wat voller en zijn over het algemeen eigenlijk verrassend lang houdbaar. Met twee hele lange pubers in huis gaat het helaas dan wel erg snel. Ik zou natuurlijk ook meer koekjes kunnen maken, of ze misschien wat kleiner maken? Je kunt koekjes over het algemeen ook goed invriezen, gebakken en al of alleen het deeg. Dat geldt ook voor deze spiraalkoekjes met kaneel en suiker.
Handig dus om misschien 2 porties te maken? Of misschien weet jij een tweede lekkere vulling voor de spiralen? Zou het lukken met roomkaas en jam? Of met nougatine, amandelspijs of pistachenootjes met wat suiker?
Spiraalkoekjes met kaneel en suiker
Benodigdheden voor 20 stuks:
Voor het basisdeeg:
- 125 gram kristalsuiker
- 200 gram boter
- 250 gram bloem
- 1 zakje vanille suiker of 1 theelepel vanille-extract
- snufje zout
- 1 eidooier zorgt voor een steviger koekje
Voor de spiraalvulling:
- 50 gram boter
- 100 donkerbruine basterdsuiker
- 3 afgestreken theelepels kaneel
Bereiding spiraalkoekjes met kaneel en suiker:
Kneedt alle ingrediënten voor het basisdeeg kort met de handen tot een soepel deeg en laat het deeg minimaal een half uur in de koelkast afkoelen, liefst nog wat langer. Klop ondertussen de ingrediënten voor de vulling door elkaar tot het er wat romig uit gaat zien.
Rol het basis deeg uit tot je en lap van ongeveer 30 x 25 cm hebt. Smeer de vulling over het deeg.
Tip: rol je deeg uit op bakpapier. Op bakpapier laat het deeg zich makkelijker op rollen.
Rol een stukje van de brede kant van het deeg naar binnen, laat het bakpapier nu zijn werk doen en rol het deeg op. Druk de zijkanten wat aan zodat straks tijdens het bakken de vulling niet wegloopt. Voor het beste resultaat en het minder uitzakken van je koekjes, bewaar je de rol nog een kwartier in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij plakjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Zorg ervoor dat de koekjes nog wat ruimte hebben. Bak de koekjes in 13-17 minuten tot ze goudbruin zijn.
Klopt 450 gram bloem voor basisrecept? Staat keer 200 gr en dan weer 250 gr?
Hoi Angela, bedankt voor je snelle reactie, nee dat klopt niet! Ik heb het meteen aangepast! ? Groetjes Carola
Klopt het dat er geen boter in het deeg gaat?
Hoi Patricia, ohh ik snap de fout die er gisteren stond… er stond een 2e maal bloem 200 gram, maar dit moet boter zijn. Excuses!! Er gaat zeker boter in. Fijn dat je het me laat weten. Groetjes Carola
Moet er geen boter in het basisrecept?
Hoi Diana, ohh ik snap de fout die er gisteren stond… er stond een 2e maal bloem 200 gram, maar dit moet boter zijn. Excuses!! Er gaat zeker boter in. Fijn dat je het me laat weten. Groetjes Carola
Wat blijven ze mooi in model de spiralen. Ik heb wel eens een soortgelijk koekje gemaakt. Het waren van die “ovalen”, ze gingen ook nog uitlopen in de oven. Weet niet meer of ik ze in de koelkast had gelegd van te voren, wel logisch eigenlijk… Tijd om eens uit te proberen!
Hoi Joseph, vandaag ook koekjes gebakken en de eerste ronde niet gekoeld omdat ik er heeeel veel moest bakken. De verdere rondes wel alles gekoeld en dat werkt bij koekjes gewoon beter, ze lopen minder uit. Eigenlijk heb jij perfecte Paas-spiralen gebakken! Groetjes Carola