top of page

Meringue hazelnoot koekjes


Meringue hazelnoot koekjes
Inspiratie doe ik overal op, dat kan zomaar in de wachtrij zijn bij mijn eigen bakker. Een paar weken geleden stond ik te wachten omdat het brood werd gesneden en mochten de klanten wat lekkers proeven. Het waren stukjes  van meringue hazelnoot koekjes. Ohhh, ik moest meteen denken aan de hazelnoten mokkataart die ik eerder maakte. Dat zijn van die recepten die heel handig zijn voor als je een keer eiwit over hebt.

Eiwit leftover: maak deze geweldig lekker koekjes!

Hoewel ik geen eiwitten overhad, liep ik de bakkerij uit en stak meteen de gang over om bij een Turkse winkel hazelnoten te halen. Zo die heb ik alvast in huis, dacht ik. Hazelnoten zijn bij Turkse winkels en op de markt vaak een stuk beter geprijsd, dus mocht je een keer in de buurt zijn….


Hazelnoten koop je over het algemeen niet geroosterd. Rooster ze daarom zelf af in een oven van ongeveer 170 graden ongeveer 10 minuten, zo worden ze nog lekkerder!

Soms bak ik merinques zo lang, dat het volledig droog is en je het lang kunt bewaren. Dat doe ik dan bewust. Als je de meringue net niet helemaal droog bakt, zijn nog een beetje chewy, heerlijk!


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Meringue hazelnoot koekjes

Meringue hazelnoot koekjes

Benodigdheden voor 24 stuks:

 1. 3 eiwitten op kamertemperatuur

 2. 100 gram fijne suiker

 3. 100 gram poedersuiker

 4. snufje zout

 5. 200 gram hazelnoten (150 gram in de meringue, 50 gram voor bovenop)

 6. Eventueel een spuitzak of snoepzakje zonder spuitmondjeMeringue hazelnoot koekjes

Zo maak je deze heerlijke meringue hazelnoot koekjes

 1. Zorg ervoor dat alle materialen vetvrij, anders lukt het niet op de eiwitten stijf te kloppen.

 2. Rooster de hazelnoten en laat ze afkoelen.

 3. Hak de helft van de 150 gram grof en de andere helft wat fijner. Bewaar 50 gram die nog over is voor bovenop de koekjes.

 4. Klop de eiwitten redelijk stijf en voeg beetje bij beetje de fijne suiker en het snufje zout toe. Blijft doorkloppen tot eiwitten volledig stijf zijn.

 5. Mix nu het poedersuiker door de meringue, gevolgd door de gehakte hazelnoten. Zet de mixer uit, want langer mixen dan nodig zorgt ervoor dat het vet uit de hazelnoten de eiwitten weer slap worden.

 6. Verwarm de oven voor op 100 graden met boven- en onderwarmte of op 80 graden als je met een hete lucht oven bakt.

 7. Omdat de hazelnoten te grof zijn voor een spuitmondje, vulde ik de spuitzak zonder mondje en spoot toefjes op 2 bakblikken.

 8. Bestrooi de bovenkant met de overgebleven hazelnoten en bak de meringues met hazelnoten in 2-2,5 uur tot ze droog zijn, maar toch nog net een beetje chewy zijn in het midden.


Meringue hazelnoot koekjes

Hoe weet je of de koekjes gaar zijn?

Er is maar 1 oplossing: de meringue hazelnoot koekjes proeven! En dat is helemaal niet erg.
Gerelateerde posts

Comments


bottom of page