Het is al een paar weken prachtig weer en dan gaat bij ons regelmatig de bbq aan. Soms voor een uitgebreide bbq, maar soms ook voor de gezelligheid om alleen het vlees af te bakken. Je kunt allerlei sausjes kant en klaar kopen, maar af en toe vind ik het leuk om zelf aan de slag te gaan en te kijken of het nog lekkerder kan. Zo kun je bijvoorbeeld ook zelf bbq-saus maken.
Homemade bbq saus? Je hebt niet alleen invloed op de smaak, maar ook de hoeveelheid zout die je toevoegt, of zelfs helemaal niet!
Als je iets zelf maakt, heb je invloed op de smaak, de ingrediënten. Van sommige ingrediënten kun je iets meer toe voegen, of juist niet. Meer suiker, of toch minder? Daarbij kun je zelf beslissen of je de hoeveelheid zout aanpassen in de saus of je kunt er zelfs voor kiezen het helemaal niet toe te voegen. Zelf bbq-saus maken a la zoals jij bent.
Zelf bbq-saus maken
Ingrediënten:
- 1 medium ui
- 400 ml ketchup
- 1 theelepel citroensap
- 1 theelepel mosterd naar smaak
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1/4-1/2 theelepel smoked paprikapoeder naar smaak
- 1/2-1theelepel Worchestersauce
- 1 medium teen knoflook fijn gehakt of 1 theelepel knoflookpoeder
- 5 theelepels suiker, voor een sticky sauce voeg je nog 2-3 theelepels extra toe
- 1 eetlepel (appel) azijn
- 200 ml water
- eventueel op het laatst zout naar smaak voorzichtig toevoegen
- schone en uitgekookte glazen flesjes of potjes
Bereiding zelf bbq-saus maken:
Bekijk het lijstje met ingrediënten. Voor mij persoonlijk is dit geen pittige saus, maar iedere smaak is anders. Twijfel je over sommige ingrediënten Voeg dan iets minder toe. De saus moet straks een tijdje zachtjes pruttelen en zal een stuk sterker worden in smaak. Je kunt altijd op het laatst nog wat kruiden toevoegen!
Snipper de ui en de knoflook en voeg het met alle ingrediënten behalve het zout in een pan. Breng het geheel tegen de kook aan en plaats het op het kleinste pitje van je fornuis.
Laat de saus een uurtje goed op smaak komen en iets inkoken.
Kook je flesjes of potjes goed schoon en zet ze klaar voor gebruik. Pureer de saus met de staafmixer of blender. Het uitje is al helemaal uit elkaar gevallen, maar mocht je de saus toch iets te grof vinden, dan zou je het nog kunnen zeven. Dit heb ik zelf niet gedaan.
Proef de saus. Mis je nog wat pit? Of toch nog een snufje zout? Dan is dit het moment om dit toe te voegen.
Vul je flesjes of potjes met de saus en sluit ze goed af. Zet de potjes ook even op de kop voor een extra goede sealing.
Houdbaarheid bbq saus: De bbqsaus is goed afgesloten, ongeopend in de koelkast wel een paar maanden houdbaar. Eenmaal open, regelmatig op de tafel met warm weer moet je iets voorzichtiger zijn.
Hoi carola wanneer voeg je de andere ingredienten toe kon het nirt terug vinden in het recept alvast bedankt groetjes mieke
Hoi Mieke,… na de ui snipperen en de knoflook kan alles in een pan… behalve het zout, want dan kun je het best op het laatst voorzichtig toevoegen. Eigenlijk in het kort: alles behalve het zout. 🙂 Groetjes Carola
Hoi carola bedankt voor je antwoord fijne avond groetjes mieke