Laat die chique bonbons maar links liggen, deze supersnelle koffie truffels met Kahlua vind ik persoonlijk veel lekkerder!
In februari vind ik het heel erg leuk om naar de Chocolate week in Antwerpen te gaan. Bij de deelnemende bedrijven kun je dan voor 10 euro een bon kopen waarmee je langs belangrijke Belgische chocolatiers kunt gaan en een bonbon kunt uitkiezen; of soms een handmade heerlijke chocolademelk. Tjonge wat een genot; ze zien er werkelijk prachtig uit. Maar hoe prachtig glanzend ze er ook uitzien, zelf gemaakte truffels op basis van een stevige ganache vind ik het allerlekkerst. Deze gepimpte koffie truffels met Kahlua had ik nog een geheim ingrediënt gegeven.
Chilipeper in chocolade; een kleine nuance aanbrengen in een zee vol pure chocolade.
De eerste keer stond het me tegen. Chilipeper in chocolade? Echt geloof me, die twee houden van elkaar. We hebben het hier niet over sambal, maar over een delicaat mini-snufje chilipeper. In eerste instantie proef je het niet, pas na een paar seconden voel je de kleine tinteling op je tong. Heel zachtjes, maar erg lekker.
Deze schaal vol is een dubbele portie. Ik wilde ze ook graag weggeven. Met dit recept heb je heel snel een flinke lading gemaakt.
Supersnelle koffie truffels met Kahlua
Benodigdheden voor ongeveer 15-20 stuks
- 200 ml slagroom
- 350 gram pure chocolade; fijngehakt
- 3 zakjes goede sterke oploskoffie
- 1,5 eetlepel Kahlua of koffielikeur naar keuze
- Snuf chilipoeder voor de liefhebber
- Cacaopoeder
Zo maak je deze Supersnelle koffie truffels met Kahlua:
Verwarm de slagroom. Als het bijna kookt mag de koffie en de Kahlua erbij. Roer goed door en zet het vuur uit zodra de slagroom bijna kookt.
Roer de fijngehakte pure chocolade hier doorheen tot het egaal is. Bij een ganache gebruik je de helft van de chocolade, maar wil je truffels maken, dan heb je meer chocolade nodig anders is de bonbon te zacht. Voeg eventueel nog een snufje chilipoeder toe. Niet teveel, je kunt altijd nog wat toevoegen als je wilt.
Dek de mix af met plasticfolie en laat de mix goed afkoelen. Handig is het om dit een dag eerder te doen.
Doe een paar eetlepels cacaopoeder in een kleine kom of schotel. Neem een schepje van de chocolade en rol hier een balletje van. Rol het balletje door het cacaopoeder.
Herhaal tot de mix op is.
Bewaar je koffie truffels met Kahlua in de koelkast. Als de buitenkant van de truffels iets vochtig is geworden in de koelkast, zie je de laag cacao niet meer. Geen probleem, ze zijn net zo lekker. Krijg je gasten? Rol ze snel nogmaals door de cacao en ze zien eruit als nieuw.
De truffels kun je ook invriezen, zo heb je altijd wat lekkers paraat.
Goedemorgen Carola, waarom worden deze truffels heel anders gemaakt als de witte met kokos die jij een tijd geleden maakte?
Daarin staat dat bruine chocolade gauw te hard wordt. En bij deze snelle variant kun je ze volgens jou een dag eerder maken en dan pas balletjes van maken?
Groetjes,
Yvonne
Hoi Yvonne, ieder recept is weer een nieuw avontuur, dit recept heb ik niet standaard ergens vandaan maar ben ik zelf gaan bouwen. Ik maakte het met slagroom en chocolade 1:1 maar dat bleek niet stevig genoeg, mede ook door de Kahlua in het recept. Toen ben ik de chocolade gaan verdubbelen. De alcohol in het recept maakt de substantie iets dunner, dat doet het ook wanneer je ijs maakt zonder ijsmachine. (In ijs voeg ik vaak een drankje bij, niet vanwege de alcohol, maar omdat het ijs dan minder een grote bonk wordt).
Zo ontstaan meestal mijn recepten, net waar ik zin in heb, net wat ik in huis heb.
Je kunt dit recept heel goed een dag eerder maken. Dan schep je balletje uit de mix, rolt het op, rol het door de cacao en klaar is je truffel.
Mocht je ze gaan maken, veel succes en groetjes, Carola