top of page

Koffielikeur maken


Koffielikeur maken
Van alle likeuren is koffielikeur misschien wel mijn favoriet. Zo-wie-zo hou ik erg van koffie en samen met de zoete smaak van een donkerbruine suiker en een zachte alcoholische drank is het heel gemakkelijk om zelf een heerlijke likeur als Kahlua of Tia Maria te maken. Hoewel koffielikeur in eerste instantie vaak vanuit een glaasje gedronken zal worden, gebruik ik koffielikeur vooral het bakken. De smaakmaker gaat heel goed samen met romige smaken en chocolade! Ideaal dus om cakes, vullingen en desserts als tiramisu te voorzien van een intense koffiesmaak. Met dit eenvoudige recept kun je met slechts 3 ingrediënten kun je zelf koffielikeur maken.

Welke drank is geschikt om zelf likeur te maken

Kies een drank die zacht van smaak is en doorzichtig. Zelf gebruikte ik wodka, maar als je graag rum of jenever gebruikt, is dat ook prima. Bij likeuren gebruik ik ook graag Brandewijn. De drank bevat minder alcohol en is een heel klein beetje zoet. Daar zou je bij het maken dan rekening mee moeten houden. De koffielikeur kan iets zoeter worden en omdat het minder alcohol bevat is het ook iets minder lang houdbaar.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Cadeautje!

Zelf heb ik een flinke hoeveelheid gemaakt. Nadat ik foto's had gemaakt, besloot ik de pot nog verder te vullen. Het is tenslotte bijna December, de maand om cadeautjes weg te geven. Als je nu aan de slag gaat heb je straks een heel persoonlijk cadeau om weg te geven!


Cafeïnevrije likeur

Drink jij geen koffie met cafeïne of mag je geen cafeïne gebruiken? Als je zelf koffielikeur maakt met bonen zonder cafeïne kun je toch genieten van deze smakelijke likeur.


Een tè sterke likeur aanpassen: BINGO!

Tussen het maken door proefde ik af en toe van de lepel waarmee ik de suiker door de drank roerde. Lekker hoor, maar ik vond de likeur erg veel alcohol bevatten en koffiesmaak was ook heel sterk. Een koffielikeur van de slijter bevat ongeveer tussen de 16 en 20% alcohol. Ik ben de drank gaan verdunnen en iets zoeter maken met een suikersiroop. BINGO! Dit was precies wat het recept nodig had.


Koffielikeur maken

Koffielikeur maken

Benodigdheden:

 1. 500 ml sterke drank met een zachte smaak (wodka, rum, jenever of brandenwijn)

 2. 250 gram donkerbruine basterdsuiker (of een andere donkere karamel-achtige suiker)

 3. 40-50 gram koffiebonen (afhankelijk van de koffiesoort en hoe sterk je de koffiesmaak wilt)

 4. Grote schone pot van 1,5-2 L

Na 4-6 weken:

 1. 125 ml water

 2. 125 gram bruine basterdsuiker

 3. Flesjes en/of flessen om te bottelen

Zelf heel gemakkelijk koffie likeur maken

Zelf koffielikeur maken is heel gemakkelijk en gaat zo

 1. Zorg dat een grote weckpot of andere pot/fles met brede opening goed schoon is. Kook de pot zo mogelijk uit in kokend water, dan weet je zeker dat de pot geen ongewenste bacteriën meer bevat.

 2. Voeg de wodka of drank naar keuze, de bruine basterdsuiker en de koffie in een pot.

 3. Roer dagelijks de suiker even door. Langzaam zal de suiker oplossen.

 4. Zet de pot weg op een donkere, koele plaats.

 5. Na ongeveer 4 weken is de likeur klaar en is de suiker opgelost. Zeef de koffiebonen uit de likeur.

 6. Tijd om de flesjes, flessen of potjes en eventueel de en trechter die je wilt gebruiken goed schoon te maken en zo mogelijk een paar minuten te koken in water.

 7. Zou je de drank nu gebruiken, dan bevat het veel meer alcohol dan gebruikelijke koffielikeuren. Daarbij is de koffiesmaak ook vrij sterk, zelfs voor een koffielover. Dat is prima, want door suikersiroop toe te voegen komen de smaken in evenwicht en heb je een heerlijke koffielikeur.

 8. Verwarm voor de suikersiroop 125 ml water met 125 gram bruine basterdsuiker in een pan. Roer de suiker goed door en zet het vuur uit zodra de suiker is opgelost.

 9. Laat de siroop iets afkoelen en voeg het vervolgens bij de likeur.

 10. Schenk de likeur in de flesjes met behulp van een trechter en sluit af.

 11. Bewaar de koffielikeur op een donkere, koele plek. Eventueel in de koelkast.


Hoe lang kun je koffielikeur bewaren?

Online lees ik op meerdere sites waaronder bij het voedingscentrum, dat je geopende likeuren met meer dan 15% alcohol een jaar buiten de koelkast houdbaar zijn. Dat is behoorlijk lang, maar het geeft wel aan dat je de likeur wel een tijdje kunt bewaren.

Koffielikeur maken

Geef je koffielikeur een smaakje

Zelf heb ik een koffielikeur zonder extra smaak gemaakt, maar je kunt je likeur wat extra smaak geven door in de pot of het flesje toe te voegen:

 1. Kaneelstokje

 2. Kardemom-peulen

 3. Steranijs

 4. Stukje chocolade

Tia Carolus of Carlua hoe ga jij je koffielikeur noemen?

Gerelateerde posts

Comments