Appelcake met citroen en chocolade van Honey & Co


Appelcake met citroen en chocolade van Honey & Co

Standaardcakes zijn heerlijk, maar af en toe durf ik wel een zoete uitdaging aan. Op bakgebied durf ik eigenlijk wel alles te proberen. Deze appelcake met citroen en chocolade komt uit het boek van Honey & Co, een bakboek vol inspiratie uit het Midden Oosten. Als ik de ingredienten van de cake bekijk, zie ik eigenlijk een rij hele bekende producten. Het is de combinatie die het heel speciaal maakt. Appel, chocolade, citroen, whisky, nootmuskaat, olie en venkelzaad.


Uit Honey & Co; Ons bakboek: “Dit is echt mijn meest favoriete cake. Het is de cake die mijn moeder altijd maakt en die altijd op het aanrecht staat. Hoewel mijn echtgenote het recept wat heeft aangepast, is de cake in essentie nog even nostalgisch lekker.”

De cake die de moeder van Itamar van Honey & Co vaak bakte en dus heel vaak op het aanrecht stond? Dat moet wel een magisch recept zijn toch?


Appelcake met citroen en chocolade van Honey & Co



Appelcake met citroen en chocolade

van Honey & Co

Benodigdheden:

  1. 2 appels in blokjes met schil (200 gram)

  2. 40 gram pure chocolade plus nog 50 gram voor de topping

  3. 160 gram fijne kristalsuiker

  4. 130 ml plantaardige olie

  5. 150 gram bloem

  6. 1,5 theelepel bakpoeder

  7. 2 eieren

  8. 1 theelepel nootmuskaat

  9. 1 theelepel gemalen venkelzaad (evt. zou je ook voor anijszaad kunnen gaan)

  10. 2 eetlepels whisky (liever geen alcohol, kies dan voor bijvoorbeeld sinaasappelsap)

  11. geraspte schil en sap van 1 citroen

  12. mespuntje zout



Appelcake met citroen en chocolade van Honey & Co


Zo maak je deze appelcake met citroen en chocolade van Honey & Co

Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht oven). Vet een bakblik van 1,5 liter in of bedek het met bakpapier. Met bakpapier kun je de cake zonder problemen zo uit de vorm halen. Meng de whisky met de sap en geraspte schil van de citroen in een schaal. Voeg hier de stukjes appel bij. Schil de appel liever niet, vooral bij een rode schil ziet dit er mooi uit. Schaaf of hak de 40 gram chocolade in grove stukken en bewaar de chocolade in de koelkast. Je hebt ze heel koud nodig bij het bakken.



Klop de eieren met de suiker luchtig tot het licht van kleur is. Voeg de olie langzaam al kloppend toe tot het is opgenomen. Leg de mixer opzij en spatel vervolgens de bloem, het bakpoeder, de nootmuskaat, gemalen venkelzaad en zout door de mix. Spatel de appeltjes die op smaak zijn gebracht met whisky en citroen door het beslag en als laatste de gekoelde chocoladestukjes.


Vul het cakeblik. Honey & Co raadt aan de cake 35 minuten te bakken in de oven en vervolgens een kwart te draaien om het alsnog 15 tot 20 minuten te bakken. Zelf bak ik de cake liever iets langer en draai hem pas ongeveer 10 minuten voor het einde een halve slag, om inzakken te voorkomen.



Test met een prikker of de cake gaar is en laat het even afkoelen voor je de cake uit de vorm haalt.


Appelcake met citroen en chocolade van Honey & Co


Ga jij voor naturel of voor net een tikje anders met chocolade!

De afgekoelde cake heeft natuurlijk eigenlijk geen versiering nodig maar ik vind hem dan toch een stuk mooier en het kost maar heel weinig tijd. Smelt voor de chocolade-topping de chocolade au bain marie. Als de chocolade goed gesmolten is kun je met een theelepel strepen trekken door de lepel heen en weer te bewegen.



Eindelijk is het tijd om de appelcake aan te snijden.
Wie lust er een plakje?

Ons Bakboek Honey en Co

Mijn review Honey & Co. Ons bakboek

Nieuwsgierig naar het toffe bakboek vol inspiratie uit het Midden Oosten?

Een review vind je hier.


Zin om het boek meteen aan te schaffen?

Via bol.com heb je het morgen in huis! Het word je gratis toegezonden.


#Cake

0 opmerkingen

Gerelateerde posts