top of page

Appelkanjers met krokant amandellaagje


Appelkanjers met krokant amandellaagje
Omdat ik zelf veel bak, eet ik op mijn werk eigenlijk geen gebak. En dat is maar goed ook want ik werk in een ziekenhuis en daar is echt heeeeel vaak gebak. Voor appelkanjers maak ik echter een uitzondering. Appelkanjers zijn eigenlijk gewoon hele lekkere appelflappen, maar dan met een heerlijk krokant amandellaagje.  Deze krokante bovenlaag maakt deze appelkanjer onweerstaanbaar!

Die combi, net gebakken en nog een beetje warm. Ik heb besloten het zondigen op die dagen op te gegeven. Gelukkig voor de weegschaal; ze worden niet zo vaak getrakteerd. O tjeetje, wat blijkt… je kunt ze zelf maken! De inspiratie voor het krokante laagje vond ik tijdens een aflevering van het Belgische bakprogramma: Goe gebakken.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Vul het bladerdeeg met appeltjes en strooi geschaafde amandel met eiwit en suiker hier overheen

De appelflap krijgt een upgrade!

Deze heerlijke appelflap met een krokant amandellaagje kun je zelf thuis maken. Het laagje lijkt me overigens ook erg lekker over een grote soes in plaats van chocolade.


In een poging mijn appelflap ook iets lekkerder te maken dan gebruikelijk koos ik dit maal voor het iets duurdere bladerdeeg met roomboter. Als je dit uit de verpakking haalt ziet het er iets donkerder uit van kleur met wat gele vlekken.


Appelkanjers met krokant amandellaagje

Appelkanjers met krokant amandellaagje

Benodigdheden per 6 appelkanjers:

 1. 6 blaadjes diepvries bladerdeeg

 2. 1 grote zoetzure appel, bijvoorbeeld jonagold

 3. Fijne suiker

 4. Kaneel

 5. 1,5-2 eetlepels rozijnen

Voor het krokante laagje:

 1. 1 eiwit

 2. 15  gram geschaafde amandelen plus nog wat extra om bovenop te strooien

 3. 25 gram fijne suiker


Appelkanjers met krokant amandellaagje

Appelkanjers maken

 1. Verwarm je oven voor op 210 graden(heteluchtoven) of volg de verpakking van je bladerdeeg.

 2. Laat het bladerdeeg kort ontdooien. Leg alle plakjes los van elkaar. Na een kleine 10 minuten is het bladerdeeg half ontdooid. Het is nog ietsje hard maar wel handelbaar. Dat is het beste moment om aan de slag te gaan. Als bladerdeeg volledig ontdooid, is het zo zacht dat je het niet meer strak kunt vormen.

 3. Schil de appel en snij het in kleine stukjes. Ik verbaas me altijd over hoe weinig appel je eigenlijk in een appelflap kunt stoppen. Met 1 appel in stukjes gemengd met wat suiker, kaneel en rozijnen, kun je zeker 6 appelkanjers met krokant amandellaagje vullen.

 4. Vouw de flap dicht en sluit de flap door met een vork de zijkanten dicht te drukken.

 5. Voor het krokant amandellaagje meng je een eiwit met het amandelschaafsel en de suiker. Smeer het mengsel over je appelkanjers.

 6. Strooi nog een klein beetje geschaafde amandelen en wat suiker over je flap voor een extra mooi effect. Verhuis je flappen naar de oven.

 7. Na 17-20 minuten zijn je krokante appelkanjers klaar.


Appelkanjers met krokant amandellaagje

O jaaaahhhh, dat zijn ze! Die lekkere appelkanjers met een krokant amandellaagje. Knapperig, zoet, fruitig. Echt een traktatie. En wat zijn ze goed gelukt, en eigenlijk heel snel gemaakt!

Maar… als je thuis iets maakt met bladerdeeg, wacht niet te lang met opeten.  Ga ze geen uren van tevoren bakken, dat is zonde. Ik bewaarde een appelflappen voor het thuisteam dat wat later thuis kwam, maar het effect direct na het bakken is dan een beetje weg. Heb je ze toch wat te lang laten liggen?Warm je appelflap of appelkanjer nog even op in de oven, daar knappen ze enorm van op.

Het bladerdeeg met roomboter is heerlijk. Niet zo mooi gerezen als op de foto van de verpakking, maar wat betreft smaak hoor je mij niet klagen.


Heb je bladerdeeg in huis? Een appel? Wat geschaafde amandelen?Dan heb je altijd binnen no time een lekkere traktatie gereed bij onverwacht bezoek. Deze appelflappen vind ik persoonlijk echt een stuk lekkerder dan de gewone appelflap.


Probeer het zelf eens, je zult versteld staan hoe snel je deze verwennerij je kunt maken.

Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page