top of page

Appelvlaaitjes of appelgebakjes


Appelvlaaitjes of appelgebakjes
Op Pinterest heb ik deze appelgebakjes vaker gezien. Ze zien er visueel zo mooi uit, het werd de hoogste tijd dat ik ze ging maken. Hoewel er op Pinterest meer recepten van deze Turkse lekkernij te vinden zijn, koos ik voor het recept uit het boek van Levine van Doorne; “Meer brood uit eigen oven” en ik maakte deze gezellige Appelvlaaitjes of appelgebakjes, heerlijk!

Heel gemakkelijk als je de techniek kent

Naast twee fijne bakboeken, met een derde boek op komst, heeft Levine een eigen blog met veel goede recepten met brood. Haar recepten kloppen altijd erg goed en dat vond ik bij dit recept wel heel fijn. Een aanrader om haar blog te volgen dus!


Bijzonder: in het deeg van deze appelvlaaitjes is koffiemelk, maar ook oranjebloesemwater en een deel maizena verwerkt.

Bak je een appeltaart, dan gaat de vulling ongebakken mee in de oven. Omdat deze broodjes maar kort gebakken hoven te worden, wordt de vulling van tevoren gekookt. Je kunt het zelfs één of twee dagen eerder doen. De smaak zal goed intrekken en je hebt het wat rustiger op de dag van bakken.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


appelvulling inkoken

Appelvlaaitjes of appelgebakjes

Benodigdheden voor 8 stuks:

Voor de vulling:

 1. 180 gram water en later 60 gram water

 2. sap van een halve citroen

 3. 2 flinke jonagold appels

 4. 85 gram rozijnen

 5. 25 gram maizena

 6. 70-90 gram rietsuiker, ik gebruikte lichtbruin basterdsuiker, naar smaak

 7. 1 zakje vanillesuiker

 8. 1 theelepel kaneel

 9. 1/4e theelepel gemberpoeder

 10. 1/4 theelepel kardemompoeder

 11. Geen kruiden in huis? Vervang de kaneel, gember en kardemom dan door koekkruiden

 12. 1 gram zout


Voor het deeg:

 1. 240 gram bloem

 2. 40 gram maizena

 3. 15 gram suiker

 4. 30 gram zachte boter

 5. 125 gram koffieroom op kamertemperatuur

 6. 1 medium ei op kamertemperatuur

 7. 10 gram oranjebloesemwater (lekker, maar je kunt ook zonder)

 8. 5 gram droge gist

 9. 4,5 gram zout

Ook nodig:

 1. olie om je handen in te smeren

 2. pizza roller of mesje

 3. poedersuiker

 4. eventueel 20 gram gesmolten boter om broodje na het bakken mee in te smeren, heb ik overigens niet gedaan

 5. een toefje slagroom is ook heel lekker

deeg insnijden

Appelvlaaitjes of appelgebakjes maken

Begin met de appelvulling. Doe 180 gram water met het citroensap, de stukjes appel en de gewassen rozijntjes in een schaal. Vul een pan met dikke bodem met 60 gram water en maizena en roer het door. Voeg de kruiden, de suiker en het zout toe. Nu pas mag het vuur aan!  Breng het geheel aan de kook en laat het een minuut zachtjes koken. Voeg het gehele appelmengsel toe, met sap en al. Breng het mengsel aan de kook en laat het op een klein pitje ongeveer in 15 minuten zonder deksel inkoken en iets zachter worden. Bewaar het mengsel nadat het is afgekoeld, in de koelkast tot gebruik. Het zal hierdoor nog iets dikker worden.


Kneed de ingrediënten voor het deeg; dit duurt al snel zo’n 15 minuten. Maak van het deeg een bal en laat het ruim een uur rijzen. Ik dek mijn bak altijd af met een plastic pedaalemmerzak.


Verdeel het deeg in 2 stukken en bol ze iets strakker op. Laat het deeg 20 minuten rijzen op kamertemperatuur. Zet 2 bakplaten gereed met bakpapier. Smeer je werkblad en je handen in met wat olie. Rol na 20 minuten van één bol een cirkel met een doorsnede van ongeveer 26 cm. Snij de cirkel in vier delen en snij ieder kwart in met 6 strepen zoals op de foto. De sneden raken elkaar niet.

Appelvlaaitjes of appelgebakjes

Zo tover je van enkele sneden in het deeg een prachtig raster in het gebakje

Schep een flinke lepel appelmengsel op ieder deel van het deeg en sla één kant van het deeg over het appelmengsel, gevolgd door de andere kant. Duw de achterkant van het appelgabakje een beetje dicht. Herhaal dit ook bij de andere bol deeg. Zo krijg je 8 gebakjes.


Laat de appelvlaatjes nog 45 minuten narijzen onder plastic. Ik smeer het plastic altijd licht in met olie, zodat het niet op de vlaaitjes blijft plakken.

Appelvlaaitjes of appelgebakjes

Verwarm de oven voor op 180 graden bij hete lucht of 200 graden als je met boven- en onderwarmte bakt. Bak de appelvlaaitjes of appelgebakjes in ongeveer 15 minuten goudbruin en besmeer ze zodra ze uit de oven komen met gesmolten boter. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.


Wat zijn ze mooi! En met wat poedersuiker, vlak voor het opdienen, worden ze nog mooier!

Wat een bijzonder en lekker recept. En heel handig…., je kunt de appelgebakjes invriezen!

Hou je ook zo van recepten met appel? Neem dan snel hier eens een kijkje. Bij ons zijn ze favoriet.Appelvlaaitjes of appelgebakjes

Nieuwsgierig geworden naar naar Brood 2 van Levine van Doorne?

Appelgebakjes? De methode lijkt me ook heel geschikt om met een hartige vulling aan de slag te aan of als sticky toffee koekjes.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page