top of page

Appelkruimeltaart recept

de appelkruimeltaart op een mooi witbordje klaar om opgeven te worden
Wat is er lekkerder dan appeltaart? Een appeltaart met een kruimellaag!  Daarnaast heb ik dit appelkruimeltaart recept nog lekkerder gemaakt door amandelmeel aan het deeg toe te voegen. Ik gebruik steeds vaker amandelmeel omdat het gebak net iets meer een luxe smaak geeft. Maar ook zonder amandelmeelmeel kun je de taart maken, gebruik dan alleen bloem. Ga lekker aan de bak met dit appelkruimeltaart recept.

Extra lekker door deel amandelmeel

Je zou ook kunnen kiezen om amandelmeel niet in het deeg, maar over de bodem te strooien. Naast een heerlijke smaak, neemt dit ook een beetje het vocht van de appeltjes op…

Maar dat heb ik zelf niet gedaan. Dat is zo leuk aan zelf bakken, durf je recepten aan te passen naar eigen wens. Gebruik ik normaal graag rozijnen, bij dit recept voor appelkruimeltaart heb ik dit eenmalig niet gebruikt. Niet iedereen is fan van rozijnen, maar het staat je vrij om toch een handje door de appeltjes te mengen. Gebruik dan iets minder suiker. Nog lekkerder is om de rozijnen dronken te voeren door ze een tijdje in een bakje met half water en half sterke drank te badderen en goed af te drogen.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Appelkruimeltaart recept

Appelkruimeltaart recept

Benodigdheden voor een springvorm van 23 cm

 1. 225 gram bloem

 2. 75 gram amandelmeel

 3. 10 gram bakpoeder

 4. 140 gram boter op kamertemperatuur

 5. 120 gram suiker

 6. 1 zakje vanillesuiker

 7. 1 ei

 8. Snuf zout

Voor de vulling:

 1. 4 medium appels

 2. 1-2 theelepels kaneel naar smaak (koek-, speculaas-, of pompoenkruiden kan ook)

 3. 1 zakje vanillesuiker

 4. 20 gram suiker

Voor de kruimellaag:

 1. 75 gram blokjes koude boter

 2. Lekker: rasp van 1/2 citroen

 3. 100 gram bloem

 4. 75 gram fijne suiker

 5. Snuf zout

 6. Een paar eetlepel geschaafde amandelen

Strooi geschaafde amandelen over de appeltaart

Appelkruimeltaart maken

 1. Kneed van de ingrediënten voor de bodem een soepel deeg en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.

 2. Bedek na zo’n 45 minuten je springvorm met bakpapier of vet het in en strooi er licht wat bloem overheen. Schil de appels en snij het in stukjes. Voeg de kaneel en de suikers (en eventueel rozijnen) toe.

 3. Haal het deeg uit de koeling en verdeel het over de bodem en zijkant. De één doet het met de hand, ik rol zelf vaak mijn deeg uit tot het een paar centimeter groter is dan de omvang van de vorm en verdeel het vervolgens met mijn vingers in de vorm. Bedek de bodem met de appeltjes en duw de randen naar beneden tot het net zo hoog is als de laag met appel.

 4. Verwarm de oven voor; bij een hete lucht mag de oven op 180 graden en bij en oven met boven- en onderwarmte op 200 graden.

 5. Doe de koude blokjes boter, de suiker, zout, citroen en bloem in een kom. Draai met je duim en vingers het deeg door elkaar. Het kruimelt en dat is goed. Verdeel de kruimels over de stukjes appel en strooi hier geschaafde amandelen overheen.

 6. Bak de appeltaart met kruimels in ongeveer 45 minuten goudbruin.

Appelkruimeltaart recept

Appeltaart bewaar ik zelf het liefst buiten de koelkast, tenzij het hoogzomer is of als de taart niet heel snel wordt opgegeten. Helaas heb ik daarmee thuis weinig ervaring.

Gaat hij appeltaart wel in de koelkast, haal hem dan ruim een half uur voor het opdienen eruit, zo kan hij een beetje op kamertemperatuur komen en komen de smaken meer tot zijn recht.
Appelkruimeltaart recept

Gerelateerde posts

Opmerkingen