top of page

Appeltaart met havermoutbodem van Anna Yilmaz


Appeltaart met havermoutbodem van Anna Yilmaz
Anna Yilmaz won vorig jaar Heel Holland bakt. Bij de boekpresentatie heb ik allerlei lekkere baksels kunnen proeven en deze appeltaart met havermoutbodem van Anna Yilmaz vond ik het allerlekkerst. Het mag dan niet de aandacht vragen zoals de winnende tulpentaart van Anna of de Turkse notentaart met rollen baklava bovenop, maar bij het proeven kreeg de taart dit zeker. Hoewel je bij havermout al snel aan havermoutpap denkt, kun je bij dit recept zien hoe geweldig havermout combineert met boter en suiker.

Dank je voor het delen van het familierecept

Bakken doen we vaak gewoon omdat we iets lekker voor bij de koffie willen hebben en omdat het gewoon gezellig is om iets lekkers te bakken. Appeltaart met havermoutbodem van Anna Yilmaz, een heerlijk recept van deze terechte winnares!


Wil je het recept en de informatie graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Anna: “Deze variant op de appeltaart is een familierecept. Ik wilde het recept eigenlijk niet weggeven maar omdat mijn collega’s zo enthousiast waren, leek met dit een goed moment om het toch te delen. De havermout geeft de taart letterlijk en figuurlijk een stevige bodem: je kunt een taartpunt hiervan gemakkelijk uit de hand eten.”

De magie van deze taart is voor mij vooral te vinden in de bodem, die lekker stevig is door de havermout en karamelachtig door de lichtbruine suiker. De heren thuis vonden hem ook heerlijk maar ze vonden dat ik te grote stukken had gesneden. Dat hoor ik niet vaak, dus snij de taart wat mij betreft in bescheiden stukken. Je kunt er echt zeker 10-12 stukken van snijden.

We hebben gesmuld thuis, maar ook kunnen delen; zowel in de familie als op het werk.


Dit recept is echt een aanrader als je wilt trakteren. Vooral op het werk ben ik altijd wat voorzichtig met trakteren, het ziet er vaak na in stukken snijden en vervoeren niet meer zo mooi uit, maar het recept werd bijzonder goed ontvangen.


Liever minder suiker

Deze taart is al door diverse lezers gebakken. Ook door een collega van mij die hem een tweede maal bakte en 1/3e minder suiker gebruikte. De taart vond ze nog steeds zoet genoeg, lekker stevig en werd opnieuw enthousiast ontvangen.


De appeltaart in de vorm opbouwen. havermout, krentjes, geraspte appel met kaneel

Appeltaart met havermoutbodem van Anna Yilmaz

Benodigdheden voor een springvorm van 26 cm:

Voor de bodem:

 1. 200 gram boter

 2. 125 gram havermout

 3. 250 gram zelfrijzend bakmeel

 4. 250 gram lichtbruine basterdsuiker

 5. 1 mespunt zout

Vulling:

 1. 2 Goudrenetten

 2. 2 Elstar appels  (ik koos voor 5 Elstar appels en geen goudrenetten)

 3. Sap van 1/2 citroen

 4. 2 eetlepels suiker

 5. 1 theelepel kaneel

 6. 100 gram rozijnen

 7. Poedersuiker voor bovenop


Een taart met het accent op de lekkere bodem

Appeltaart met havermoutbodem van Anna Yilmaz

 1. Verwarm de oven voor op 150 graden bij een hete lucht oven of op 170 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 2. Bedek de springvorm met bakpapier, zo weet je zeker dat de taart goed loslaat.

 3. Smelt de boter en meng de boter met de havermout, het bakmeel, de basterdsuiker en het zout goed door elkaar. Met de hand gaat dit heel makkelijk.

 4. Vul de bodem van de vorm met deze mix en duw het plat met de achterkant van een lepel. Verdeel de rozijnen over de bodem.

 5. Schil de appels en rasp ze met en grove rasp. Met een keukenmachine ziet dit er mooier uit dan met een handrasp is mijn ervaring. Voeg de citroen erbij, de suiker en het kaneel.

 6. Verdeel de appelvulling over de bodem met rozijnen.

 7. Verhuis de taart naar de oven. Haal na 60 minuten de ring van de springvorm, zo kun je goed zien hoe bruin de bodem inmiddels is.  Bak de taart in 70-90 minuten goudbruin en gaar.Omdat je door de appel niet goed de bodem kunt zien, dus hoe bruin hij bakt, haalde ik de ring van de springvorm af. Het zou jammer zijn als je hem veel te donker bakt, want 70-90 minuten is best lang. Zo kun je beter beoordelen hoe ver de taart is.

Appeltaart met havermoutbodem van Anna Yilmaz 06a

Anna: “Een dag na het bakken is de taart het lekkerst!”

Appeltaart met havermoutbodem van Anna Yilmaz

Bewaar poedersuiker tot het laatst

Ga je het recept trakteren? Neem dan wat poedersuiker mee en strooi vlak voor het opdienen wat poedersuiker over je traktatie. Mijn collega’s vonden het zonder poeder (was visueel verdwenen) er ook prima uitzien, maar zelf vind ik het met poeder er nog wat aantrekkelijker uitzien.


Wat kun je allemaal verwachten van het bakboek van Anna Yilmaz? Lees hier het review.Gerelateerde posts

Commentaires


bottom of page