Appeltaart met gecondenseerde melk
top of page

Appeltaart met gecondenseerde melk


Appeltaart met gecondenseerde melk
Tijd voor appeltaart! Ieder type appeltaart mag wat mij betref op mijn to do list. Dit exemplaar bevat een bijzonder geliefd ingrediënt; gecondenseerde melk. De wat stroperige dikke melk uit een blikje veranderd in de oven in sticky karamel en dat is geweldig lekker! Omdat gecondenseerde melk zoet van zichzelf is hoef je wat mij betreft verder geen suiker toe te voegen bij de vulling. De taart is vrij basic, maar geef er vooral je eigen draai aan met geraspte citroen door de vulling, nootjes of bedek de bodem met frangipane of amandelspijs. Dit geeft veel smaak en zorgt ervoor dat de bodem niet te vochtig bakt.

Bite toevoegen aan appeltaart

De appeltaart was heerlijk door de gekarameliseerde gecondenseerde melk, maar ik miste zelf toch een extra bite. Het lijkt mij heerlijk om een handje geroosterde gehakte nootjes of rozijnen toe te voegen. In het geval van rozijnen is het wellicht verstandig om voor frisse appels te kiezen zodat de taart niet te zoet wordt.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Appeltaart met gecondenseerde melk

Appeltaart met gecondenseerde melk

Benodigde ingrediënten voor een lage taart van 23 cm of hoge taart van 20 cm:

Voor het deeg:

  1. 280 gram bloem

  2. 200 gram boter op kamertemperatuur

  3. 130 gram suiker

  4. Snuf zout

  5. Paneermeel of amandelmeel voor over de bodem


Voor de vulling:

  1. 4-5 grote appels of 6 mediumappels

  2. Kaneel naar smaak

  3. Rasp van een citroen

  4. 1/2 blik gecondenseerde melk


Optioneel:

  1. Voor extra bite en smaak een handje rozijnen of gehakte geroosterde nootjes

  2. Toefje slagroom bovenop



De vulling voor appeltaart wordt gezoet met gecondenseerde melk

Appeltaart met gecondenseerde melk

  1. Kneed van de boter, suiker, zout en bloem een soepel deeg en laat een half uur rusten in de koelkast.

  2. Bedek het bakblik met bakpapier of smeer het in met boter en bestrooi het licht met bloem.

  3. Snij de appel in stukken, verwijder het klokhuis en snij grote, kleine of schijfjes appel naar eigen smaak.

  4. Strooi rasp van een citroen en kaneel naar smaak hier doorheen en zet het apart.

  5. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

  6. Haal het deeg uit de koelkast, rol het uit en verdeel 2/3e van het deeg over de bodem en de zijkant van het bakblik.

  7. Verdeel de paneermeel of amandelmeel over de bodem om een te vochtige bodem te voorkomen. Bedek de stukken appel hier overheen en verdeel de gecondenseerde melk over de appeltjes.

  8. Rol het deeg uit dat over is en snij hier stroken deeg van. Leg ze over elkaar heen zodat ze samen ruiten vormen. Zelf had ik wat deeg over. Dit deeg rolde ik op en bedekte hier de buitenste ring bovenop de appeltaart mee.

  9. Bak de appeltaart met gecondenseerde melk in 70-80 minuten gaar.

  10. Eet de taart naar smaak. De een houdt van een afgekoelde taart met misschien wel een toefje slagroom, de ander nog een beetje warm met misschien wel een bolletje vanille-ijs.



Appeltaart met gecondenseerde melk

Hoe kun je het beste appeltaart bewaren

Een appeltaart kun je het beste afgedekt zo'n 2 dagen bewaren buiten de koelkast. Hoewel ik zo min mogelijk aluminiumfolie gebruik, geeft dit bij appeltaart een beter resultaat dan hermetisch afsluiten in plastic. In de koelkast droogt de taart uit en wordt de boter hard. Heb je taart over? Je kunt de taart ook heel goed invriezen.


Het is wat ons betreft altijd tijd voor slagroom; misschien iets minder lekker maar een spuitfles in de koelkast staat altijd paraat


Gerelateerde posts

bottom of page