Appeltaart is misschien wel de meest gebakken taart in Nederland. Wat ik zelf zo lekker vind aan appeltaart is het een beetje stevige deeg waar de stukjes appel in liggen. Nu pruimen goed verkrijgbaar zijn dacht ik eens iets heel anders te gaan bakken. Een pruimentaart met een lekkere bodem van appeltaartdeeg. De stukjes appel en rozijnen zijn vervangen door rijpe pruimen. Kijk een wat een mooi kleurtje zij de taart geven!
Deze pruimentaart met appeltaartdeeg is heel eenvoudig en dus lekker snel klaar. De toefjes bovenop maken er een feestje van maar ook zonder versiering is het een heerlijke taart om van te genieten.
Makkelijke pruimentaart
Bij een appeltaart strooi ik suiker en kaneel door de stukjes appel. Bij deze pruimentaart heb ik geen kaneel gebruikt omdat pruimen van zichzelf al veel smaak hebben en ik dit zelf niet nodig vind. Eigenlijk een verrassend makkelijke taart.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Amandelmeel als vochtvanger met smaak op de koop toe
Het deeg is bedekt met een paar eetlepels amandelmeel. Dit geeft een lekkere, iets wat amandelspijs-achtige smaakt, maar het absorbeert ook het vocht dat uit de pruimen komt. Je zou ook paneermeel kunnen gebruiken maar dit geeft wel minder smaak aan de taart.
Pruimentaart met appeltaartdeeg
Benodigdheden voor een vorm van 20 cm:
250 gram bloem
180 gram boter op kamertemperatuur
135 gram suiker
Snufje zout
4 flinke scheppen amandelmeel (eventueel paneermeel maar heeft minder smaak)
7-9 pruimen
2 eetlepel geschaafde amandelen
2 eetlepels abrikozenjam
Eventueel toetjes slagroom of Chantilly crème bovenop
Recept Pruimentaart met appeltaartdeeg
Meng de bloem, de boter, suiker en het zout door elkaar. Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.
Vet het bakblik in met wat boter en bestrooi het licht met bloem of bedek het met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven en op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Bewaar 1/3e deel van het deeg voor de strepen bovenop. Gebruik het overige deeg om de bakvorm te vullen; zowel de bodem als een rand. Overigens maak ik liever een te hoge rand dan een te lage. Een hoge rand kun je altijd nog wat naar beneden duwen zodra de strepen bovenop komen.
Strooi het amandelmeel rijkelijk over de bodem.
Was de pruimen, droog ze en bewaar er één eventueel voor later. Snij de pruimen in plakjes. Verdeel de pruimen over de bodem. Vul hier en daar gaten met stukjes pruim.
Strooi een beetje suiker over de pruimen.
Besprenkel je werkblad met bloem en rol het deeg dat over is plat uit. Snij strepen van het deeg en leg ze over de taart.
Strooi eventueel wat geschaafde mandelen met wat suiker over deze strepen. Pruimen liggen niet perfect recht en dit verhullen ze een beetje. Daarbij ziet het er mooier uit.
Bak de taart in 55-65 minuten goudbruin en gaar.
Verwarm de abrikozenjam met een scheutje water in een pannetje, roer het door. Smeer het over de bovenkant en de zijkant van de taart. Laat de taart afkoelen.
Zin in versieren? Spuit toefjes slagroom of Chantilly crème bovenop en versier met stukjes pruim.
Pruimentaart als dessert
Een stuk pruimentaart kan eigenlijk op ieder moment van de dag. Wil je de taart als dessert serveren? Wat dacht je van vers gebakken, nog net een beetje warm en een bolletje vanille-ijs bovenop?
Pruimentaart bewaren en invriezen
In de winter durf ik de pruimentaart, net als de appeltaart goed verpakt tot wel een dag tot zelfs twee buiten de koelkast te bewaren. In de zomer als het warm en klam is bewaar ik de taart toch liever in de koelkast.
Haal de taart dan een goed uur voor het serveren uit de koeling. Dit komt de smaak ten goede.
Wil je de taart liever langer bewaren. Dan kun je hem goed invriezen voor later.
Comments