top of page

Appeltaart tiramisu


Appeltaart tiramisu
Appeltaart, is dat geen magisch woord waarbij je speekselklieren direct aan het werk gaan? Zo is het ook met tiramisu. Zou je appeltaart kunnen combineren met tiramisu? Ik heb het tweemaal geprobeerd. De eerste versie was bijna klassiek met koffie en Kahlua, maar de tweede met appelsap en amaretto vond ik persoonlijker lekkerder. De smaak van de appeltaart komt dan iets meer naar voren. Door de geroosterde geschaafde amandelen is de appeltaart tiramisu een echte blikvanger.

Appeltaart met of zonder rozijnen

Wie houdt er nu niet van appeltaart? Toch bakt iedereen deze favoriet anders. Ik hou van lekker veel rozijnen en behoorlijk veel kaneel. Maar niet iedereen vindt dat lekker. Pas het recept eventueel naar eigen smaak aan, het recept is vaak een richtlijn.


Tip: vervang de stukjes amandelen door wat fijn gemaakte bastogne koek voor een lichte karamelsmaak en een klein krokantje in het dessert.

Appeltaart tiramisu

Appeltaart tiramisu

Benodigdheden:

 1. 4 medium grote appels

 2. 3-4 eetlepels rozijnen

 3. Klontje boter

 4. Suiker naar smaak

 5. Kaneel

 6. Handje amandelen in stukjes gehakt

 7. 50 gram geschaafde amandelen

 8. Een pak lange vingers

 9. Amaretto (amandellikeur) in appelsap of Kahlua (koffielikeur) in sterke koffie

 10. 250 gram mascarpone

 11. 250 slagroom
Appeltaart tiramisu appeltjes in de pan

Zo maak je zelf deze appeltaart tiramisu

 1. Week de rozijnen in heet water, eventueel met wat amaretto.

 2. Rooster de geschaafde amandelen in een medium hoge oven ongeveer 10 minuten. Keer de amandelen een paar maal om en laat ze afkoelen.

 3. Schil de appels en snij ze in stukjes. Bak de appeltjes met wat boter in een pan. Voeg na een paar minuten de kaneel en drooggedepte rozijnen, de amandelen in stukjes en wat suiker toe. Proef of er genoeg suiker en kaneel in de appeltjes zit. Laat het geheel iets zachter worden en karameliseren.

 4. Laat de appeltjes nog iets zachter worden maar let goed op, als de appels te lang bakken wordt het appelmoes en dat zou zonde zijn. Laat de appeltjes afkoelen.

 5. Meng 150 ml appelsap met 2-3 eetlepels amaretto OF zet 150 ml sterke koffie en voeg 2-3 eetlepels Kahlua naar smaak toe (even proeven...).

 6. Klop de slagroom met 2 eetlepels suiker stevig. Klop de mascarpone iets los en schep de slagroom bij de mascarpone. Voeg nog wat suiker naar eigen smaak toe.

 7. Doop 2 rijen met 5 stuks lange vingers kort in de doopvloeistof naar keuze; in appelsap of koffie en leg de vingers op een plaats of bord.

 8. Verdeel de helft van de mascarpone met slagroom hier overheen.

 9. Verdeel de appeltaartmix hierop, gevolgd door de tweede helft van de mascarpone met slagroommix.

 10. Strooi de geroosterde geschaafde amandelen over de bovenkant. Strooi eventueel voor het opdienen nog wat kaneelsuiker (meng wat kaneel door suiker) over deze amandelen voor een extra kleurtje en smaak. Een drizzle van speculoospasta over de topping of appelvulling lijkt me ook erg lekker. Verwarm de speculoospasta kort in de magnetron zodat het iets dunner wordt.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page