top of page

Bakken als je blind bent


Bakken als je blind bent
Wendy mailde mij onlangs. Zij vroeg of ik een lekker recept wist van de beroemde Key Lime Pie. Ik heb dit nog nooit gebakken maar had wel wat ideeën. Ik verwees haar met een link naar Pinterest. Hier kun je in één opslag heel veel ideeën opdoen. Wendy had echter niets aan mijn link want ze bleek blind te zijn. Blind zijn en bakken, dat is toch wel een fascinerend. Hoe werkt dat en wat komt er kijken bij bakken als je blind bent.

Hoe kun je bakken als je blind bent, wat komt daar bij kijken?


Ik had meteen veel vragen en Wendy beantwoordde ze mij heel open. Wendy mailde mij over hoe ze de internet pagina’s leest in braille en hoe het haar toch lukt om te bakken in de keuken. Ik vroeg haar of ze een gastblog wilde schrijven en dat vond Wendy meteen een heel erg leuk! Ze loopt tenslotte al een tijdje rond met het idee zelf een blog te starten.


Lees snel verder want Wendy heeft ook nog een recept voor een super gezonde zoete snack voor je in petto. Ik heb het recept voor je gebakken en op de foto gezet.  Dit kan Wendy niet zien, maar hoe haar baksel smaakt, weet ze maar al te goed.

Bakken als je blind bent appel banaan cakeje

Bakken als je blind bent

Door gastblogger Wendy Doeswijk-van der Meer


Mijn naam is Wendy Doeswijk-van der Meer en ik heb heel veel zin om mijn bak-ervaring uit te breiden. Carola heeft mij gevraagd een gastblog voor haar website te schrijven en dat wil ik graag doen.Naast bakken, zijn schrijven en blogs lezen twee hobby’s van mij, dus de vraag om een gastblog te schrijven, kwam als geroepen.

Ik ben blind, al vanaf mijn geboorte. Maar in die 42 jaar dat ik hier nu rondloop, heb ik al van alles gedaan en ik doe dat nog steeds. Maar we gaan het hier over bakken hebben: hoe bak je als je blind bent, wordt mij vaak gevraagd. Eigenlijk gewoon, zoals je bakt als je het wel kunt zien, maar dan met wat extra aanpassingen, waaronder een in mijn geval sprekende weegschaal. Verder heb ik mijn geweldige man die wel kan zien en mij graag helpt. Niet, dat hij bakken nou zo leuk vindt, maar voor mij maakt hij soms een uitzondering. Zorg, maar dat geldt voor iedereen, dat je je ingrediënten klaar hebt staan, liefst in de volgorde waarin je ze nodig hebt.

Bakken als je blind bent appel banaan cakeje

Ik vind niks gekker dan recepten waarin alle ingrediënten eigenlijk door elkaar staan. Ik wil daar vanaf nu verandering in aanbrengen. als ik een recept schrijf, ga ik de eerste ingrediënten die ik nodig heb, bovenaan zetten en de laatsten onderaan.


En laten we dan nu maar eens iets lekkers gaan bakken. Bak je mee?

Bakken als je blind bent

Bakken als je blind bent

Banaan-Havermout-Appel-Ei-Kaneel-Walnoot-baksel

Dit recept kreeg ik van iemand, althans de basis van bananen en havermout. De appel en walnoten heb ik zelf erbij verzonnen, evenals de kaneel. Het zijn geen koekjes, cakejes of muffins, ze zijn een beetje misvormd, dus zijn het baksels, maar wel hele lekkere.

Eetbare benodigdheden:

 1. 2 bananen

 2. 125 gram havermout

 3. 3/4 de appel

 4. 2 eieren

 5. snufje kaneel

 6. walnoot voor bovenop elk baksel

Niet eetbare benodigdheden:

 1. 1 (Sprekende) weegschaal

 2. 1 maatbeker

 3. 1 mengkom

 4. 1 schilmesje of dunschiller voor de appel

 5. 1 appelpartjessnijder (jaja, daar heb je een speciale snijder voor, die mooie partjes snijdt)

 6. 11 papieren cupcake/muffinvormpjes

 7. 1 cupcake/muffinmaker of oven

 8. 1 kookwekker

Bakken als je blind bent appel banaan cakeje

Zo maak je banaan-Havermout-Appel-Ei-Kaneel-Walnoot-baksel

 1. Zet 1 cupcake/muffinmaker klaar en verwarm hem voor, of doe dit met de oven.

 2. Zet 11 muffinvormpjes klaar.Smeer wat olie of boter op de vormpjes.

 3. Strooi wat bloem, of havermout of paneermeel in de vormpjes tegen het plakken.

 4. Zet de weegschaal, bananen, havermout, appel, eieren, kaneel en walnoten klaar.

 5. Weeg de havermout af.Prak de 2 bananen fijn.

 6. Meng de 125 gram havermout erdoor.Meng de appelpartjes door de banaan-havermout-massa.

 7. Breek de 2 eieren en meng ze door de banaan-havermout-appel-massa.

 8. Meng een snufje kaneel door de banaan-havermout-appel-kaneel-ei-massa.

 9. Schep de banaan-havermout-appel-ei-kaneel-massa in de papieren muffin/cupcakevormpjes en vul de cupcake/muffinmaker ermee.

 10. Druk 1 walnoot in elk gevuld vormpje en bak het geheel in 20 minuten gaar.

 11. In de oven moeten ze denk ik op 180 graden en ook iets van 20 minuten, maar elke oven is anders, dus gewoon proberen, zou ik zeggen.

 12. Laat de baksels afkoelen op een rooster.

 13. Eet Ze en groetjes van Wendy.

Bakken als je blind bent appel banaan cakeje

Wendy bedankt voor je bijdrage en heel veel succes in de keuken en achter de computer! Ik hoop dat we snel van je  horen.


Gerelateerde posts

2 Comments


Unknown member
Jan 06, 2023

Hoelang en op welke temperatuur worden deze cakes gebakken? Staat nl nergens in het recept vermeld.

Like
Unknown member
Jan 07, 2023
Replying to

Hoi Ria, geen idee waarom dat gedeelte is verdwenen. Na een update wellicht? Gelukkig heb ik de mail nog van Wendy en is het recept weer aangevuld. Veel succes! Groetjes Carola

Like