top of page

Marmercake met kersen; een lezersrecept


Marmercake met kersen een lezersrecept van Lisette Bartels
Marmercake met kersen; een lezersrecept

Omdat lezers ook geweldig kunnen bakken geef ik hierbij het woord aan Lisette Bartels met het fijne recept van de klassieke combi: chocolade en kersen! Bedankt voor je bijdrage Lisette!


Mijn naam is Lisette Bartels en mijn favoriete recept is:

Marmertulband met kersen


Waarom een marmertulband?

Ik vind bakken in een tulband vorm erg leuk. En een recept met een twist, in dit geval de kersen sprak mij eigenlijk meteen aan.


Het recept komt uit een tijdschrift waar ik een abonnement op heb, misschien ken je het wel; Koken & Genieten, het recept verscheen in het tijdschrift van Januari 2016.


Naast dat het recept mij aansprak heb ik ook nog een echtgenoot die chocolade erg lekker vind, dus dat was een extra motivatie het recept te testen. Inmiddels al meer gemaakt, niet te moeilijk en mooi te presenteren in de verschillende tulbandvormen die ik heb. Een blijvertje dus!

Marmercake met kersen een lezersrecept van Lisette Bartels

Marmercake met kersen


Benodigdheden voor ca. 16 stukken:

 1. 300 gram zachte boter en extra voor het invetten van je vorm

 2. 300 gram bloem en extra na het invetten van je vorm

 3. 680 gram kersen op siroop

 4. 1 zakje vanillesuiker

 5. 300 gram fijne suiker

 6. 6 medium eieren

 7. 2 theelepels bakpoeder

 8. 2 eetlepels cacaopoeder

 9. 2 eetlepels melk

 10. 150 gram pure chocolade

 11. 150 ml slagroom

 12. 15 gram kokosvet (santen)


Verder nodig: tulbandvorm met een inhoud van ongeveer 2,5 liter

Marmercake met kersen een lezersrecept van Lisette Bartels

Zo maak je deze Marmercake met kersen (Bereidingstijd: ca.1 uur en 30 minuten)

 1. Vet de tulbandvorm goed in met zachte boter en bestrooi de vorm daarna met bloem. Laat de kersen uitlekken, het sap heb je niet nodig. Klop 300 gram boter de vanillesuiker en de suiker met de (hand)mixer luchtig, doe hier dan 1 voor 1 de eieren bij. Meng de bloem met het bakpoeder en roer dit in etappes door het mengsel van boter en eieren. Mix tot je een egale massa hebt.

 2. Verdeel het beslag in 2 delen, bij het ene deel gaat de cacao met de melk.

 3. Verwarm de oven voor (elektrisch 175 ◦C / hete lucht 150 ◦C / gas stand 2)

 4. Verdeel de helft van het lichte beslag over de tulbandvorm, en strijk glad. Verdeel de helft van het chocolade beslag over het lichte beslag en strijk glad. Verdeel nu de helft van de uitgelekte kersen over het beslag. Herhaal de laagjes beslag nogmaals, en strijk glad, verdeel de overige helft van de kersen over de tulbandvorm.

 5. Bak ca. 1 uur in de oven. Test na het uur met een saté prikker of deze schoon uit de vorm komt. Is dit niet het geval verleng dan de baktijd met 10 minuten totdat de saté prikker er wel droog uit komt.

 6. Laat de tulband(vorm) 15 minuten afkoelen voor je hem stort

 7. Stort de tulbandvorm en laat verder afkoelen.

 8. Hak voor het glazuur de chocolade in stukken. Verhit de slagroom in een pan, doe hier de chocolade en het kokosvet aan toe, laat alles al roerend smelten. Zet het vuur uit en laat het glazuur nog 5 minuten afkoelen en roer dan goed door. Verdeel het glazuur over de tulband. Laat drogen, het glazuur blijft kleverig.Marmercake met kersen een lezersrecept van Lisette Bartels

Tips van Lisette:

 1. Voor het invetten van de vorm gebruik ik altijd vloeibare boter en een echte kwast, draai de vorm regelmatig tijdens het invetten en vergeet de buis in het midden niet

 2. Als je vorm uit de oven komt en staat te koelen kun je alvast het glazuur maken

 3. Was je tulbandvorm alleen met water en droog hem af, zo blijft de antiaanbaklaag intact


Marmercake met kersen een lezersrecept van Lisette Bartels

Marmercake met kersen is geschreven door Lisette Bartels. Lisette maakte ook zelf de prachtige foto’s bij het recept.#Cake #gastblog #lezersrecept