Manuela van der Heijden, je kent haar vast nog van Heel Holland Bakt editie 2016. De goedlachse Brabantse was een kleurrijke persoonlijkheid in de afleveringen. Helaas haalde Manuela niet de finale, maar het roer ging om en Manuela startte het Baklokaal. Hier geeft zij workshops of soms gastworkshops door patissiers als Hidde de Brabander en Stefan Elias. Bakkershart van Manuela van der Heijden brengt traditionele bakkersrecepten rechtstreeks naar je keuken. Lees hier mijn boek review.
Manuela is een schat van een vrouw. Ik heb haar leren kennen naar aanleiding van het recept voor gevulde eierkoeken. Zij stuurde me een berichtje dat ik die eierkoeken ook zelf kan maken omdat het heel gemakkelijk is; ze wilde het mij wel leren. En zo ging ik op pad en leerde Brabantse gastvrijheid kennen. Manuela leerde mij die dag Roosendaalertjes en echte bakkers-eierkoeken maken. Ik ben vaker terug geweest en heb hier zoveel leuke en leerzame ervaringen opgedaan.
Tijdens één van de workshops vertelde Manuela mij dat ze met de vele aantekeningen van haar vader een boek gaat uitgeven. Dat het een pareltje zou worden was al snel duidelijk. Manuela is opgegroeid in een familie waar het bakkersbloed door de aderen stroomt. Haar vader, grootvader en overgrootvader waren bakkers.
Het schriftje met recepten en aantekeningen van haar vader nam Manuela mee naar de Heel Holland Bakt tent en het was André van Duin die het zaadje plantte voor een boek toen hij zei: "Daar moet je een boekje van maken, het zou zonde zijn als dit verloren gaat."
Op de foto boven: Aantekeningen van haar vader met links het recept voor echte bakkerseierkoeken. Links onder enkele nostalgische foto's van de familie en de bakkerij. Rechts Manuela met Appelschnitten, een recept uit Bakkershart.
De inhoud van Bakkershart van Manuela van der Heijden
Neem eens een kijkje bij de inhoud. Bekende traditionele recepten in een nieuw jasje, allemaal voorzien van een prachtige foto.
De recepten herleven in de verhalen die ze bij ieder recept vertelt. Het bakkershart gaat sneller kloppen en dit wordt versterkt door de handgeschreven recepten met bakgeheimen van haar vader, die je overal in het boek tegenkomt. Ik hou hiervan!
Manuela: "Mijn jeugd stond tijdens de schoolvakanties in het teken van koekjes bakken. Samen met een vriendje of vriendinnetje mocht ik dan 's middags boven in de banketbakkerij een zanddeegje uitrollen en tot koekjes uitsteken. We legden de koekjes op een bakplaat. Dat plaatje ging in het liftje naar beneden naar de broodbakkerij waar de oven stond. En dan renden we langs de trap naar beneden en probeerden we eerder dan de lift beneden te zijn. Dat lukte helaas nooit. Mijn vader zette dan de bakplaat in de oven en bakte de koekjes voor ons af. Toen leerde hij me al dat het belangrijk was dat de koekjes overal even dik moesten zijn om ze goed af te kunnen bakken. Allemaal even dik en het liefst van ongeveer dezelfde grootte, dat geeft het beste resultaat."
Op de foto: Aardbeienvlaai. Prachtig rode zomerkoninkjes; hoewel in de zomer het lekkerst, zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. Een heerlijk recept en voor iedere thuisbakker goed te doen waarbij je ook de afdekgelei zelf leert maken.
Foto links: Tussen bekende recepten staat ook deze kleurige taart met ringen: Mathilde taart
Manuela: "Eerlijk gezegd kende ik de taart niet, maar deze stond wel in mijn vaders schriftje. Na wat speurwerk te hebben gedaan, bleek dat deze taart vroeger vaak speciaal voor bruiloften gemaakt werd. Deze taart maak je ook met bladerdeeg. Je steekt ter decoratie mooie ringetjes uit het bladerdeeg."
Foto rechts: Naast bekende veel gebakken koekjes als zandkoekjes, kletskoppen, bitterkoekjes, bokkenpootjes en vind je ook flinke koeken als gevulde koeken, kano's en rondo's en kokosmakronen.
Wat een prachtige foto; deze Wenerdessert. Een variatie op het spritskoekje gevuld met botercrème en jam. Manuela geeft je cheat-tip om het wrijfdeeg wat makkelijker met de machine te maken in plaats van met de hand.
Foto Links: Moskovische tulband met karamelsaus. Een statige cake met hazelnoten en chocolade in plaats van de gebruikelijke rozijnen, krenten en sukade.
Manuela: Ik maak voor deze tulband een mengseltje van chocolade en hazelnoten, omdat ik dat een heerlijke combinatie met karamelsaus vind."
Foto rechts: Victoria's; Gebakjes met bladerdeeg victoriabeslag (het krokante laagje bovenop met amandelschaafsel) en Zwitserse room.
Er staan overigens lekker veel gebakjes in dit boek; van bananen karamelsoezen, kasteeltjes, amandelbroodjes en crème-gebakjes.
Foto links: Tussen de vele taarten vond ik deze Progrèstaart. Hoewel ik hier nog nooit van gehoord heb kan ik de smaak van de lagen hazelnootschuim met slagroom en nougatine bijna proeven. En heel handig als je een taart eerder wilt maken; na een nachtje in de koelkast is de taart op zijn lekkerst.
Foto rechts: Hazelino's; een heerlijk schuimgebakje met hazelnoten. Manuela legt je uit waarom haar zwager speciaal voor dit gebakje grote gaten in een kunststof snijplank heeft gezaagd.
Bakkershart van Manuela van der Heijden
Wat een geweldig boek. Het is een heerlijke verzameling traditionele recepten. Er zijn recepten voor beginnende bakkers, maar er is ook veel uitdaging voor de thuisbakker die het leuk vindt om meer te leren. De recepten worden gevoed door prachtige fotografie. De verhalen zitten vol persoonlijke anekdotes; net als haar vader vroeger in zijn schriftje schreef. En zo is de cirkel weer rond.
Bakkershart bevat bevat Nederlands culinair erfgoed en is wat mij betreft een instant klassieker. Ik wist meteen waar in de boekenkast ik het een mooie plek ga geven; naast Cees Holtkamp-De banketbakker. Die twee zijn wel aan elkaar gewaagd.
-- MET DANK AAN --
Коментарі