top of page

Eierkoeken maken met ammoniumbicarbonaat als bij de bakker


Eierkoeken maken met ammoniumbicarbonaat als bij de bakker
Tot voor kort dacht ik dat je zelf geen echte eierkoeken kunt maken. Daarmee bedoel ik van die echte eierkoeken die een kleine beetje naar ammoniak ruiken. Recepten van eierkoeken met bakpoeder smaken meer naar biscuitcake in eierkoekvorm. Ik moet zeggen dat ik ammoniumbicarbonaat ook nog nooit bent tegen gekomen.

Tenminste, dat dacht ik want dat blijkt niet waar te zijn. Je kunt bakammomium kopen bij molens met een wat groter assortiment of bij (online) winkels met ingrediënten om taarten te bakken en te versieren en misschien wel bij je eigen bakker.


Onlangs postte ik een blog over gevulde eierkoeken en Manuela van der Heijden van het Baklokaal reageerde: “Waarom maak je ze niet zelf, ik wil het je best leren.”

Tja, waarom maak ik ze eigenlijk niet zelf?  En zo leerde ik Manuela kennen en volgde een workshop in het in het Baklokaal in Roosendaal. Eerder schreef ik hierover in het heerlijke recept voor Roosendaalertjes, een recept van Manuela dat een groot succes is.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


In Roosendaal bakten we naast Roosendaalertjes ook deze heerlijke eierkoeken. Het is een heel eenvoudig recept dat je heel goed zelf thuis kunt maken, bijvoorbeeld met je kinderen. Als je zelf eierkoeken bakt, dan kun je ook van die leuke, kleine, kindvriendelijke eierkoeken maken.


Ga op zoek naar ammoniumbicarbonaat om zelf aan de bak te gaan. Je koopt het o.a. bij Molen Driekleur in Rotterdam, De Zuidermolen en bij De leukste taartenshop.
Beslag maken voor eierkoeken

Eierkoeken maken met ammoniumbicarbonaat als bij de bakker

Benodigdheden:

  1. 300 gram bloem

  2. 100 gram eieren (is 2 medium eieren)

  3. 200 gram witte basterdsuiker (of eventueel de helft gewone suiker voor een knapperig korst)

  4. 7 gram bakammomium (ammoniumbicarbonaat)

  5. 50 gram melk en later in het recept opnieuw melk; ongeveer 50-75 gram

  6. Eventueel wat citroenrasp (een eetlepel lemoncurd is ook lekker)

  7. Snufje zout

Eierkoeken maken met ammoniumcarbonaat als bij de bakker

Eierkoeken maken met ammoniumbicarbonaat als bij de bakker

Klop de eieren met de basterdsuiker tot het luchtig is. Los de ammonium op in 50 gram melk en voeg dit bij het eiermengsel. Spatel de gezeefde bloem, het zout en eventueel de citroenrasp door het eiermengsel en laat het afgedekt een tijd staan, het liefst een hele nacht. Daar had ik zelf geen geduld voor en dus ging ik na ongeveer een uur aan de slag.


Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven) en leg de roosters klaar, bedekt met  bakpapier. Ik gebruikte een siliconen bakmat die al wat ouder is, ik vermoed dat de eierkoeken op bakpapier makkelijker loslaten.


Na het rusten is de mix vrij dik geworden. Roer wat melk door het beslag om het weer wat lopend te maken, iets dunner. Hiervoor heb je ongeveer 50-75 gram melk nodig. Probeer dit stapsgewijs te doen om zeker te zijn dat het beslag niet te slap wordt. Het moet vrij dik zijn maar toch netjes van je spatel afvallen.


Eierkoeken met een perfect goud-bruine kleur

Schep met een lepel hopjes op je bakpapier. Het hoopje zakt al snel in en wordt heel plat. Geen probleem, dat komt straks goed in de oven!

Bak de eierkoeken in ongeveer 10 minuten gaar tot de eierkoeken goudbruin zijn.


Eierkoeken maken met ammoniumcarbonaat als bij de bakker

Zo bewaar je het beste eierkoeken


Bewaaradvies: Met dit recept bak je best veel eierkoeken, een beetje afhankelijk of je grote of kleine eierkoeken bakt. Bewaar ze goed afgesloten in een zak of trommel. Met dit recept bakte ik best veel eierkoeken; een deel heb ingevroren. Zo kon ik steeds een paar eierkoeken uit de verpakking halen.

Bedankt voor het delen van je recept

Manuela van het Baklokaal; super lief dat je opnieuw een recept wilt delen met mijn lezers!


Gerelateerde posts

Comments