top of page

Banketspijs van bonen, een alternatief voor amandelspijs


Banketspijs, bonenspijs van bonen, een alternatief voor amandelspijs
Bonenspijs of banketspijs heeft altijd een wat negatieve bijsmaak. Figuurlijk dan, niet letterlijk wat mij betreft. In de goedkope gevulde koeken, kano’s en gevuld speculaas kun je er vanuit gaan dat hier banketspijs of bonenspijs inzit. Hoe kan het ook anders, het kost vaak niet veel meer dan een euro.  Persoonlijk heb ik daar nooit last van gehad; ik kan ook genieten van mega goedkope gevulde speculaas maar ook van echte luxe verse gevulde koeken. Echte goede koeken en speculaas zijn smakelijker, maar ook veel duurder. Soms is zo’n goedkopere versie gewoon makkelijke en best smakelijke keuze. Banketspijs van bonen, een alternatief voor amandelspijs kun je zelf maken met dit recept.

Fijn dat je met een notenallergie toch een alternatief hebt voor amandelspijs: bonenspijs!


2016 is het jaar van de boon en dus ook een beetje het jaar van bonenkoningin Joke Boon, schrijfster van het boek Bonen! en blogger op haar website Boonapetit. Toen ik onlangs graag bonenspijs wilde gaan maken moest ik dan ook meteen aan Joke denken.  Ik vroeg  haar op twitter of ze toevallig een recept voor bonenspijs had. Natuurlijk had ze dat.  En wat blijkt: het recept is zo’n beetje exact hetzelfde als amandelspijs en eenvoudig te maken.  Als je maar een paar belangrijke tips van Joke volgt.

Mijn bonenspijs was aan de dunne kant. Maar vanuit New York gaf Joke Boon deze tip:


tip-joke-boon

Hoe maakt Joke Boon banketspijs of bonenspijs?

Belangrijk: gebruik witte bonen die je zelf een nacht laat weken, want bonen uit uit blik zijn te zacht en erg vochtig. Mag ik het zelfs snotterig noemen? Kook de geweekte bonen zonder zout in ongeveer 30-40 minuten gaar.  Hou ze goed in de gaten, kook ze niet te lang. De ene witte boon is sneller gaar dan de andere. Spoel ze af in een zeef en laat de bonen goed uitlekken.


Tips van lezer Niqui: Hoi Carola, omdat ik al had gelezen dat het eventueel wat aan de dunne kant zou kunnen zijn, heb ik bij voorbaat al 200 gram bonen genomen, deze een nacht laten weken, gekookt en vervolgens goed laten drogen, het ei heb ik volledig weggelaten en in plaats van citroensap, citroenrasp gebruikt en alles gepureerd in de keukenmachine. Toen was de consistentie perfect!

Een volgende keer ga ik de gare bonen prakken en even goed laten indrogen!

Banketspijs, bonenspijs van bonen, een alternatief voor amandelspijs

Banketspijs van bonen, een alternatief voor amandelspijs

Benodigdheden voor ongeveer 700 gram spijs

  1. 125 gedroogde  bonen

  2. Ongeveer 350 gram suiker

  3. 1 eetlepel citroensap

  4. 1/2 geklutst ei

  5. 1-1,5 theelepel amandelextract (bij notenallergie: let wel goed op dat je amandelextract of smaakmaker geen noten bevat waar je allergisch voor bent!)

  6. Snufje zout


Banketspijs, bonenspijs van bonen, een alternatief voor amandelspijs

Je zou alle ingrediënten in een mixer kunnen doen en op de aan-knop drukken. Dan verlies je echter de structuur van het spijs. Ik prakte de bonen met een vork iets fijner. Met een staafmixer heb ik 5 x 1 seconde lang gemixt. Heel weinig dus, want voor je het weet heb je een soort witte bonen hummus en dat is niet de bedoeling.


Banketspijs van bonen, een alternatief voor amandelspijs
Voeg het amandelextract toe en een snufje zout. Omdat mijn spijs iets aan de dunne kant werd, zou ik een volgende keer om en om een beetje van het ei en het citroen sap toevoegen, totdat het spijs de juiste dikte bereikt.

Hoewel je amandelspijs een paar dagen op smaak moet laten komen, iets waar ik niet altijd het geduld voor kan opbrengen, hoeft dit bij banketspijs van bonen niet.


Rijpen? Dat is bij bonenspijs niet nodig

En ineens heb je eigenlijk best veel spijs. Ik heb het spijs in vier delen goed afgesloten bewaard. Een deel in de koelkast.  Drie andere porties wachten geduldig in de diepvries want dat is heel goed mogelijk. Niet alleen handig om te gebruiken in baksels rond Sinterklaas. Ook erg lekker op de bodem van taarten, in cakes, sloffendeeg, koeken, cupcakes en nog veel meer.Bonenspijs of banketspijs. Wat heb jij ermee gemaakt?

Blij met het boek van Joke Boon

Bonen? Ik hou erg van bonen en eet ze bijna dagelijks in mijn bak sla tussen de middag. Bonen zien er mooi uit en bijten zo lekker weg tussen andere structuren in mijn bak. Ik kook ze en bewaar ze in kleine zakjes in de diepvries. Zo heb ik altijd kleine porties bonen paraat. Daarom ben ik ook zo blij met dit heerlijke en informatieve boek van Joke Boon, want variatie  en nieuwe smaken zijn altijd welkom.

Nieuwsgierig naar het kook- en bakboek van Joke?


Bron: Boonappetit een blog vol informatie over bonen van Joke Boon.

Gerelateerde posts

bottom of page