top of page

Banketspijs van bonen, een alternatief voor amandelspijs


Banketspijs van bonen, een alternatief voor amandelspijsBanketspijs van bonen, een alternatief voor amandelspijs
Over bonenspijs of banketspijs wordt vaak toch een beetje negatief gesproken. Maar dat is helemaal niet nodig. Het is niet hetzelfde als spijs met amandelen, maar het is een alternatief en dat is altijd prima. In de goedkope gevulde koeken, kano’s en gevuld speculaas kun je er vanuit gaan dat hier banketspijs of bonenspijs inzit. Hoe kan het ook anders, het kost vaak niet veel meer dan een euro.  Persoonlijk heb ik daar nooit last van gehad; ik kan ook genieten van mega goedkope gevulde speculaas maar ook van echte luxe verse gevulde koeken. Koeken met een wat betere kwalileit zijn vaak smakelijker, maar ze zijn ook een stuk duurder. Soms is zo’n goedkopere versie gewoon makkelijke en goed alternatief. En banketspijs van bonen, een alternatief voor amandelspijs kun je zelf maken met dit recept.

Fijn dat je met een notenallergie toch een alternatief hebt voor amandelspijs: bonenspijs!


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


2016 is het jaar van de boon en dus ook een beetje het jaar van bonenkoningin Joke Boon, schrijfster van het boek Bonen! en blogger op haar website Boonapetit. Toen ik onlangs graag bonenspijs wilde gaan maken moest ik dan ook meteen aan Joke denken.  Ik vroeg  haar op twitter of ze toevallig een recept voor bonenspijs had. Natuurlijk had ze dat.  En wat blijkt: het recept is zo’n beetje exact hetzelfde als amandelspijs en eenvoudig te maken.  Als je maar een paar belangrijke tips van Joke volgt.

Mijn bonenspijs was aan de dunne kant. Maar vanuit New York gaf Joke Boon deze tip:


tip-joke-boon


Hoe maakt Joke Boon banketspijs of bonenspijs?

Belangrijk: gebruik witte bonen die je zelf een nacht laat weken, want bonen uit uit blik zijn te zacht en erg vochtig. Mag ik het zelfs snotterig noemen? Kook de geweekte bonen zonder zout in ongeveer 30-40 minuten gaar.  Hou ze goed in de gaten, kook ze niet te lang. De ene witte boon is sneller gaar dan de andere. Spoel ze af in een zeef en laat de bonen goed uitlekken.


Tips van lezer Niqui: Hoi Carola, omdat ik al had gelezen dat het eventueel wat aan de dunne kant zou kunnen zijn, heb ik bij voorbaat al 200 gram bonen genomen, deze een nacht laten weken, gekookt en vervolgens goed laten drogen, het ei heb ik volledig weggelaten en in plaats van citroensap, citroenrasp gebruikt en alles gepureerd in de keukenmachine. Toen was de consistentie perfect!

Banketspijs of bonenspijs 2.0

En zo ging ik opnieuw aan de slag en heb ik het recept iets aangepast. Want ook bij bovenstaande tip vond ik het nog te dun.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link

Kook je bonen zelf en zorg ervoor dat je ze goed droogkookt

Banketspijs van bonen, een alternatief voor amandelspijs

Benodigdheden voor ongeveer 700 gram bonenspijs

 1. 200 gram zelf geweekte en gekookte witte bonen

 2. 200 gram suiker

 3. Citroenrasp van 1 citroen of naar smaak

 4. 2 gram maizena

 5. 1 theelepel amandelextract (bij notenallergie: let wel goed op dat je amandelextract of smaakmaker geen noten bevat waar je allergisch voor bent!)

Banketspijs, bonenspijs van bonen, een alternatief voor amandelspijs
 1. Week de bonen, kook ze gaar met een snufje zout en laat ze goed uitlekken. Hussel het vergiet een paar maal zodat het vocht ook op andere plekken goed kan verdampen.

 2. Maal de bonen met de suiker in een keukenmachine of de staafmixer.

 3. Rasp de citroen boven de bonen en voeg het amandel aroma toe.

 4. Doe het geheel weer in de pan en verwarm het op een lage stand

 5. Roer een theelepel water met de maizena in een glas. Roer het door en voeg een paar theelepels bonen met suiker toe. Roer het door om familie te maken en voeg het door bonen met suiker in de pan. Verwarm het nog even. Het hoeft niet te koken, maar alleen te binden. De suiker hoeft ook niet helemaal opgelost te worden.

 6. Roer het goed door, laat het wat afkoelen en zet het vervolgens afgedekt in de koelkast. Het banketspijs is gereed voor gebruik.

Voeg het amandelextract toe en een snufje zout. Omdat mijn spijs iets aan de dunne kant werd, zou ik een volgende keer om en om een beetje van het ei en het citroen sap toevoegen, totdat het spijs de juiste dikte bereikt.
Banketspijs van bonen, een alternatief voor amandelspijs

Rijpen? Dat is bij bonenspijs niet nodig

En ineens heb je eigenlijk best veel spijs. Ik heb het spijs in vier delen goed afgesloten bewaard. Een deel in de koelkast.  Drie andere porties wachten geduldig in de diepvries want dat is heel goed mogelijk. Niet alleen handig om te gebruiken in baksels rond Sinterklaas. Ook erg lekker op de bodem van taarten, in cakes, sloffendeeg, koeken, cupcakes en nog veel meer.

Bonenspijs of banketspijs. Wat heb jij ermee gemaakt?

Bron: Boonappetit een blog vol informatie over bonen van Joke Boon


Deze oude foto's op het blog zijn vervangen door nieuwe omdat het recept is aangepast en nu een stuk steviger is geworden.

Banketspijs, bonenspijs van bonen, een alternatief voor amandelspijs
Banketspijs, bonenspijs van bonen, een alternatief voor amandelspijs

Banketspijs van bonen, een alternatief voor amandelspijs.Gerelateerde posts

Comments