top of page

Zelf amandelspijs maken


Zelf amandelspijs maken
Veel heerlijke Nederlandse recepten hebben een vulling van amandelspijs. Denk aan een knapperige gevulde koek, gevuld speculaas, een laagje onderin de appeltaart, een kerstkrans, kerstbrood of paasbrood,  maar ook de boterletter en zo’n heerlijk aardbeienslof. Wist je dat je zelf amandelspijs kunt maken? Dus geen rare chemische pakjes mee uit de supermarkt. Met dit recept kun je voortaan heel gemakkelijk zelf amandelspijs maken.

Wat is het verschil tussen amandelspijs en marsepein

In veel recepten worden dezelfde ingredienten gebruikt. Het zijn de verhoudingen die het uiteindelijke resultaat beïnvloeden. In zowel amandelspijs als marsepein zijn de hoofdingredienten amandelen en suiker. De verhoudingen zijn bij beide producten anders en bij marsepein zijn de amandelen fijner gemalen als bij amandelspijs. Tevens bevat marsepein meer suiker.

Tip: Amandelspijs zelf maken? Ideaal want je hebt invloed op de smaak. Wil je meer of minder citroenrasp? Misschien wil je wat citroensap vervangen door een amandellikeur?

Wil je het recept en de informatie graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


citroen toevoegen aan amandelspijs

Recept amandelspijs maken

Benodigdheden:

  1. 150 gram amandelen met of zonder vel of nog makkelijker: gemalen amandelen

  2. 150 gram suiker

  3. 1 ei

  4. Geraspte citroen en wat sap van ongeveer 1/2 citroenRoer de ingredienten door elkaar

Zelf amandelspijs maken

  1. Maal de amandelen vervolgens in een keukenmachine of koffiemolen. Een blender of staafmixer vindt dit malen vaak toch best moeilijk. Amandelmeel is tegenwoordig in veel supermarkten te koop. Heb je geen goede machine, dan is dit een goede keuze.

  2. Mix hierbij het ei, de suiker, het citroenschaafsel doorheen samen met een klein beetje citroensap. Beter kun je niet te scheutig zijn, je kunt altijd later nog wat citroensap toevoegen.

  3. Voeg beetje, bij beetje van het citroensap bij.

  4. Zorg ervoor dat de amandelspijs niet te dik is, maar ook niet te dun.


Zelf amandelspijs maken

Tip: Oeps uitgeschoten met de citroensap! Je kunt het mengsel licht aandikken door wat 1:1 amandelschaafsel en suiker toe te voegen.

Amandelspijs laten rijpen

Winkel amandelspijs in plastic en bewaar het in de koelkast. Je kunt het enkele dagen in de koelkast bewaren. De smaak zal zelfs beter worden. Veel recepten vermelden dat je het amandelspijs moet laten rijpen. Het rijpen van amandelspijs is het bewaren in de koelkast zodat de smaken in elkaar overgaan en nog lekkerder worden.


Amandelspijs bewaren

Heb je spijs over of wil je het langer bewaren? Je kunt amandelspijs ook goed invriezen.


Bonenspijs of banketspijs maken

Het kan zijn omdat je een notenallergie hebt, maar ook omdat amandelspijs niet heel goedkoop is. In de supermarkt is gevuld speculaas vaak verrassend goedkoop. Hier wordt regelmatig bonenspijs gebruikt. Een spijs met bonen in plaats van amandelen. Dat kun je zelf ook, je vindt hier het recept.


http://2.bp.blogspot.com/-usPKVN_CQzI/UnoGY8YzVcI/AAAAAAAAFXo/qvl5mVsjf2c/s1600/20131106+cjd+004.jpg
De foto’s voor dit blog zijn vervangen. Deze foto hoorde nog bij het oude blog en mag rusten in de oude doos.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page