Zelf amandelspijs maken


amandelspijs maken

Veel heerlijke Nederlandse recepten hebben een vulling van amandelspijs. Denk aan een knapperige gevulde koek, gevuld speculaas, een laagje onderin de appeltaart, een kerstkrans, kerstbrood of paasbrood,  maar ook de boterletter en zo’n heerlijk aarbeienslof. Wist je dat je zelf amandelspijs kunt maken? Het is zelfs heel eenvoudig. Dus geen rare chemische pakjes mee uit de supermarkt.

Amandelspijs? Hoe maak je dat eigenijk?


Gemalen amandelen: maak je eigen keuze; perfecte smaak of een beetje gemak

Net als bij vers gemalen koffie is de smaak van vers gemalen amandelen iets mooier van smaak.  Toch kies ik soms voor het gemak van gemalen amandelen. Gewoon omdat het klaar is of omdat ik amandelmeel hebt dat eigenlijk tegen de datum aanzit en op moet.


Tip: Amandelspijs zelf maken? Ideaal want je hebt invloed op de smaak. Wil je meer of minder citroenrasp? Misschien wil je wat citroensap vervangen door een amandellikeur?

amandelspijs makenZelf amandelspijs maken

Benodigdheden:

De hoeveelheid spijs op de foto is de helft van het recept!

  1. 150 gram amandelen met of zonder vel of nog makkelijker: gemalen amandelen

  2. 150 gram suiker

  3. 1 ei

  4. geraspte citroen en wat sap van ongeveer 1/2 citroen

amandelspijs maken

Heb je amandelen met vel gekocht? Hier lees je hoe je het beste het velletje kunt verwijderen.


Bereiding amandelspijs maken

Maal de amandelen vervolgens in een keukenmachine of koffiemolen. Een blender of staafmixer vindt dit malen vaak toch best moeilijk. Amandelmeel is tegenwoordig in veel supermarkten te koop. Heb je geen goede machine, dan is dit een goede keuze.

Mix hierbij het ei, de suiker, het citroenschaafsel doorheen samen met een klein beetje citroensap. Beter kun je niet te scheutig zijn, je kunt altijd later nog wat citroensap toevoegen. Voeg beetje, bij beetje van het citroensap bij. Zorg ervoor dat de amandelspijs niet te dik is, maar ook niet te dun.

Tip: Oeps uitgeschoten met de citroensap! Je kunt het mengsel licht aandikken door wat 1:1 amandelschaafsel en suiker toe te voegen.

amandelspijs maken

Tip: Wist je dat je amandelspijs ruim een week in de koelkast kunt bewaren? Handig, want je kunt het ook invriezen!


Wil je smakelijk amandelspijs maken, dan moet het amanelspijs een aantal dagen rijpen in de koelkast. Het suiker wordt glazig en lijkt op te lossen in het mengsel. Natuurlijk kun je het amandelspijs ook meteen gebruiken. Dit overkomt mijzelf meestal als ik last minute ineens iets wil gaan bakken. Tja, wie heeft er nu amandelspijs zomaar gereed liggen in de koelkast. Gelukkig is spijs een ruime week houdbaar in de koelkast. Teveel amandelspijs gemaakt? Geen probleem, je kunt goed invriezen.


http://2.bp.blogspot.com/-usPKVN_CQzI/UnoGY8YzVcI/AAAAAAAAFXo/qvl5mVsjf2c/s1600/20131106+cjd+004.jpg

De foto’s voor dit blog zijn vervangen.

Deze foto hoorde nog bij het oude blog en mag rusten in de oude doos.


Bewaren

#basics #Sinterklaas

0 opmerkingen

Gerelateerde posts