top of page

Boerenmeisjes recept met vanille en sinaasappel


Boerenmeisjes recept met vanille en sinaasappel
Boerenmeisjes recept met vanille en sinaasappel

Vroeger hadden wij thuis af en toe boerenjongens. Bah, wat vond ik dat vies, zou dat komen omdat boerenjongens uit de supermarkt vooral heel erg naar alcohol smaken? Mijn eigen versie van boerenjongens vind ik namelijk heerlijk, het bevat ook wat lekkere smaakmakers. Rond de feestdagen is het geven van een zelfgemaakte drank een leuk cadeau voor de gastvrouw of gastheer. Daarom ga ik dit jaar weer aan slag en kies ik voor de meidenversie; boerenmeisjes recept met vanille en sinaasappel. Zou dat ook zo’n succes worden?

Boerenjongens vs boerenmeisjes welke ga jij maken?

Boerenmeisjes zijn een leuk cadeau om te geven rond te feestdagen.

Op de een of andere manier ben ik altijd aan het rommelen met recepten; noem het eigenwijs met een tikje perfectionisme; het moet altijd net een beetje anders. Ik wilde het recept van boerenjongens niet 1:1 veranderen met een andere vrucht en dus ben ik op zoek gegaan naar hoe anderen deze dames op brandewijn maken. Dat blijkt eigenlijk heel verschillend te zijn; van vanille, kaneel tot anijs en kruidnagel, van sinaasappel tot citroen, van hele abrikozen tot abrikozen tot gehalveerde versies, van gewone suiker tot kandijsuiker. Voel je vrij om dit recept aan te passen naar je eigen smaak; dat maakt tenslotte wie jij bent!

Boerenmeisjes recept met vanille en sinaasappel

Boerenmeisjes recept met vanille en sinaasappel

Benodigdheden:

 1. 500 gram gedroogde abrikozen

 2. 250 gram kristalsuiker

 3. 250 ml water

 4. rasp van een schil van een (schone) sinaasappel

 5. sap van een halve sinaasappel

 6. 1 kaneelstok

 7. merg van een vanillepeul (of 2 zakjes vanillesuiker)

 8. 500-700 ml brandewijn (naar eigen smaak; proeven! Meer alcohol betekent langer houdbaar) of andere heldere sterke drank

Ook nodig:

 1. schone glazen potten


Boerenmeisjes recept met vanille en sinaasappel
Boerenmeisjes recept met vanille en sinaasappel

Boerenmeisjes met vanille en sinaasappel maken

 1. Een hele abrikoos in alcohol eten, lijkt me een behoorlijke hap alcohol; daarom sneed ik de abrikozen doormidden. Eigenlijk lijkt het me ook erg lekker als je ze in kleine stukjes snijdt, een beetje zo groot als rozijnen. Breng het water met de suiker aan de kook.

 2. Roer het geheel door tot de suiker is opgelost. Voeg de abrikozen toe en kook de abrikozen in ongeveer 12-15 minuten gaar.

 3. Voeg op het laatst de kaneel, het schraapsel van de vanillepeul en de lege peul zelf toe aan de pan. Raps een sinaasappel boven de pan en voeg nog het sap van 1/2 sinaasappel toe. Is er teveel vocht verdampt, voeg dan nog iets vocht bij.

 4. Laat de boerenmeisjes in wording een nacht rusten, lekker koel in de koelkast.

 5. Breng de volgende dag het geheel opnieuw bijna aan de kook, zodat het suikerwater weer gaat glanzen. Als het geheel er mooi doorzichtig uitziet, mag het vuur uit en laat je het opnieuw afkoelen. Als de mix bijna op kamertemperatuur is mag de brandewijn erbij. Proeven is de remedie, beslis zelf hoe sterk je de boerenmeisjes wilt hebben. Mijn brandewijn was 28%, maar je hebt sterkere varianten. Het voordeel van meer alcohol is, dat de boerenmeiden langer houdbaar blijven.

 6. Verwarm in een flinke pan het water en kook de glazenpotjes goed schoon. Jampotten vind ik persoonlijk beter geschikt voor dit recept omdat je deze potten goed hoog kunt vullen. Zelf had ik jampotten, die zie je niet op de foto, maar ook deze weckpotjes. De weckpotjes kun je niet tot bovenaan vullen en zijn daardoor iets minder geschikt voor langdurig bewaren. Maak je jam, dan vul je de potten heel heet en zet ze op zijn kop. Dan zijn de weckpotten wel heel fijn in het gebruik want door de warmte zullen ze hermetisch sluiten. Maar nu vul je ze niet met een kokend hete vulling, anders is de alcohol al verdampt voordat het in de pot zit.
Jampotten laten zich hoger vullen dan glazen weckpotten met een clip

Vul de lazen potten terwijl ze nog heet zijn van het uitkoken. Zorg ervoor dat de abrikozen onder staan met vocht en bewaar je potten in het donker. Geopende potten kun je het beste in de koelkast bewaren.

Laat de potten 4-6 weken staan. De smaak zal goed vermengen en wat verdiepen, maar geloof me, dezelfde dag is het ook heerlijk. Ik heb het voor je uitgeprobeerd!

Boerenmeisjes recept met vanille en sinaasappel
Boerenmeisjes recept met vanille en sinaasappel

De vanille uit een peul zag ik pas echt goed terug toen ik de foto’s bekeek. Al die stipjes betekenen allemaal deeltjes met smaak. Vanillepeulen zijn op dit moment best prijzig. Je kunt de smaak ook krijgen door een deel van de suiker te vervangen door vanillesuiker.


Serveer boerenmeisjes bij voorkeur in een laag likeurglas. De fruitige dames maken ook je desserts, ijs, taarten, vullingen bijzonder lekker van smaak en kleur. Veel succes!

Gerelateerde posts

コメント


bottom of page