top of page

Boerenjongens met vanille en kaneel


Boerenjongens met vanille en kaneel
Boerenjongens met vanille en kaneel
Vorige week liep ik bij de Hanos te snuffelen tussen de dranken. De meest prachtige flessen vragen dan je aandacht, maar ik bleef hangen bij een wat sober exemplaar waarop: “Inmaak brandewijn” stond. Ineens besloot ik Boerenjongens te gaan maken. Eigenlijk niet eens omdat ik het zo lekker vind, maar omdat het me aan vroeger deed denken. In mijn herinnering was brandewijn echt niet lekker, net als advocaat. Maar ja, ik was ook nog wel erg jong, zou dat het zijn?

Vorig jaar maakte ik advocaat en ik vond het hartstikke lekker. Het is een drank waarvan je niet overdreven veel moet inschenken en waarvoor je een goede wodka of andere sterke drank moet gebruiken. De kwaliteit van de drank bepaald de kwaliteit van de smaak. En zo lust ik het wel!


Boerenjongen maken of toch liever boerenmeisjes; ik kan niet kiezen....

Dat bleek ook voor boerenjongens te gelden. Daarbij: als je boerenjongens zelf maakt, kun je het iets zoeten met een suikersiroop en op smaak brengen. Zelf koos ik voor een vanille peul en kaneel. Maar je zou ook kunnen kiezen voor anijs (sterren), kardemom, kruidnagel of een frisse nuance van citroen- limoen- of sinaasappelsmaak.


il je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Tip voor de feestdagen of voor verjaardagen: maak wat meer boerenjongens en geeft het weg als cadeau!

Boerenjongens met vanille en kaneel
Boerenjongens met vanille en kaneel

Boerenjongens met vanille en kaneel

Benodigdheden:

 1. 250 ml water

 2. 250 gram rietsuiker of bruine basterdsuiker

 3. 500 gram rozijnen

 4. 500-700 ml brandewijn

 5. 1 vanillepeul  of vervang een deel van de suiker door ongeveer 2 zakjes vanillesuiker

 6. 1-1,5 kaneelstok

 7. Jampotten, flesjes die je kunt uitkoken

Boerenjongens met vanille en kaneel

Boerenjongens met vanille en kaneel

 1. Was de rozijnen en laat ze uitlekken. Breng het water aan de kook met de suiker. Roer het goed door tot de suiker is opgelost.

 2. Zet het vuur uit en voeg de rozijnen, de vanille en de kaneel toe aan de hete suikerstroop. Doe het deksel op de pan en laat de inhoud 24 uur afkoelen. De rozijnen zullen het vocht en de smaken opnemen.

 3. De bruine suiker geeft de drank een mooie kleur, het is lekker en de suiker helpt mee om de drank langer houdbaar te maken.

 4. Voeg na 24 uur de brandewijn toe. Bij veel recepten wordt nu 500 ml brandewijn toegevoegd, maar persoonlijk vind ik de drank erg zoet en daarom voegde ik 700 ml brandewijn toe. Ik koos voor brandewijn en niet voor extra water omdat ik dan zeker weet dat de boerenjongens niet zullen bederven. Ik wil ze graag met de feestdagen weggegeven.

 5. Boerenjongens kun je vele maanden tot wel een jaar bewaren. Zorg ervoor dat de jongens onder water staan!

 6. Kook enkele potten uit in kokend water. Laat ze 1-2  minuten afkoelen om barsten te voorkomen door het temperatuurverschil en vul ze met de boerenjongens. Klaar!


De boerenjongens zijn direct te consumeren maar na een week of 6 zul je merken dat de smaken overal nog beter ingetrokken zijn. Kun jij zolang wachten?

Gerelateerde posts

Comments