top of page

Brood met spiraal van Vadouvan kruiden


Brood met spiraal van Vadouvan kruiden

Ken jij het kruidenmengsel: Vadouvan? Het is een kruidenmengsel gebaseerd op kerrie. Op zich is kerrie zelf ook al een (Indiaas) mengsel, maar bij  Vadouvan heeft het mengsel een upgrade met Franse invloeden gekregen. Ik vind het een heel warm kruidenmengsel en wij gebruiken het dan ook best vaak thuis. Je kunt Vadouvan gewoon in de supermarkt vinden; bijvoorbeeld van Verstegen, zelf gebruikte ik het van Jonnie Boer van Euroma, wat een lekker mengsels verkopen zij, niet alleen de vadouvan. De kruiden kun je breed gebruiken, ik besloot er een brood met spiraal van Vadouvan kruiden te maken. Een heerlijk geurend brood met een mooie spiraal voor een extra mooi effect.

Bak je brood eens wat spannender met bijzondere kruiden als vadouvan

Brood met spiraal van vadouvan kruiden is behalve heerlijk van smaak ook lekker kleurig op een natuurlijke basis. Een leuk recept dus! Niet geschikt voor een boterham met hagelslag, maar heerlijk bij hartig beleg.

Hoewel het deeg in exact 2 delen is verdeeld en slechts één helft vadouvan bevat, lijkt het kruidige deel visueel wat groter.
Brood met spiraal van Vadouvan kruiden

Brood met spiraal van Vadouvan kruiden

Benodigdheden:

  1. 500 gram bloem

  2. 300 ml water

  3. 1 zakje gedroogde gist is 7 gram

  4. 10 gram suiker

  5. 9 gram zout

  6. ongeveer 2 theelepels Vadouvan kruiden (of naar eigen smaak)

  7. eventueel wat semolina of wat griesmeel voor de zijkant van het brood

  8. cakeblik/broodblik van ongeveer 21-24 cm

Brood met spiraal van Vadouvan kruiden

Brood met spiraal van Vadouvan kruiden

Roer het gist met de suiker door 50 ml lauw water van ongeveer 20-25 graden in een ruim glas. Laat het een kwartier staan. De gist begint nu flink voor te werken. Kneed het bloem en het zout met de rest van het water en het gistmengsel in ruim een kwartier tot een soepel deeg. Is het deeg iets te droog, voeg dan een klein beetje water toe. Als je van het deeg een bijna doorzichtig vlies kunt trekken, is het klaar. Laat het deeg een uur tochvrij rijzen. Ik doe zelf altijd een pedaalemmerzak over de schaal.


Brood met spiraal van Vadouvan kruiden

Met bakpapier in je bakblik weet je zeker dat het brood altijd makkelijk uit de vorm komt

Vet je bakblik in. Zelf leg ik altijd nog een strook bakpapier over de breedte van het bakblik. Zo weet ik zeker dat ik het brood altijd zonder problemen uit het blik kan halen. Dit doe ik ook bij een anti-aanbaklaag.


Verdeel het deeg in 2 stukken en meng door de helft van het deeg de vadouvan-kruiden. Rol beide degen uit tot een lap die net zo breed is als je cake- of broodblik. Probeer de lappen net zo groot uit te rollen en leg ze op elkaar. Leg de kruidige laag op de gewone brooddeeglaag. Om het verbranden van de kruiden te voorkomen, hou ik de kruidige laag graag aan de binnenkant.

Rol de twee deeglagen op. Zelf vind ik het lekker om het deeg een beetje in te smeren met semolina of griesmeel. Net als de onderkant van een pizza geeft dit een lekker knappertje en straks een nog lekkerdere korst. Het is niet perse noodzakelijk, maar als je het in huis hebt, is het wel erg lekker. Verplaats de rol naar het bakblik en laat het deeg opnieuw een klein uur rijzen.


Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven) en zet onderin de oven een bakje met heet water. Het water zal verdampen en je brood een heerlijke korst geven.


Bak je brood in 30-35 minuten gaar.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page