top of page

Chili maisbrood met honing-gember boter


Chili maisbrood met honingboter
Chili maisbrood met honing-gember boter
In Amerika benoemen ze sommige recepten anders dan wij zouden doen. Net als bananenbrood is ook dit cornbread eigenlijk niet echt brood. Het bevat boter, maar weer niet zoveel boter dat je het cake noemt. Toch vind ik het ook geen cake en dus at ik het als brood. Ik at het wel als brood dat geen beleg nodig heeft. Chili maisbrood met honingboter is een recept van oud Heel Holland Bakt kandidaat Michiel Sloff. Je kent hem vast als je even zijn website aanklikt.

Onlangs presenteerde Michiel zijn boek Smaakmakers. Op de netwerken spraken de aanwezige gasten over dit bijzondere brood en ook Michiel zelf noemde het brood als één van zijn meest verrassende recepten. Dat wilde ik heel graag uitproberen, want ik hou van brood bakken en maar ook van recepten met veel smaak!


Tip: presenteer Chili maisbrood met honingboter eens als bij gerecht bij de borrel. De combinatie van pittig met een zoetje is heerlijk, met een bijzonder lekkere structuur.

Michiel is een echte kruidenman en dit geldt zowel letterlijk als figuurlijk. Michiel houdt van bakken en koken met kruiden, maar hij is ook een meester in kruiden, omdat het zijn baan is bij een bekend kruidenmerk.


Bij Michiel zag ik dat hij het chili maisbrood met honing-gember boter niet heel hoog bakt. Persoonlijk hou ik van iets hoger brood en dus maakte ik mijn bakvorm wat kleiner, dan moet het brood wel naar boven bakken. Dit doe ik door een bakvorm op te vullen met een schaaltje dat vuurvast is. Mijn brood werd op deze manier ongeveer 20 cm.


Chili maisbrood met honingboter in de oven
Chili maisbrood met honingboter in de oven

Chili maisbrood met honing-gember boter

Benodigdheden voor een brood van 20 cm:

Voor het chili cornbread:

 1. 100 gram zachte boter

 2. 30 gram kristalsuiker

 3. 1 theelepel zout

 4. 125 ml zure room (zelf gebruikte ik crème fraîche)

 5. 80 ml karnemelk (zelf gebruikte ik yoghurt)

 6. 2 Medium eieren

 7. 120 gram maismeel (verkrijgbaar in grote supermarkten en buitenlandse winkels)

 8. 120 gram bloem

 9. 1 theelepel bakpoeder

 10. 100 gram maiskorrels, voorgekookt

 11. 1 theelepel chilivlokken

 12. 1/2 theelepel gemalen koriander

 13. Zelf voegde ik nog 1/2 theelepel chilipoeder toe

Voor de honingboter:

 1. 100 gram zachte boter

 2. 1 flinke eetlepel honing

 3. 1 theelepel gemberpoeder


Chili maisbrood met honingboter
Chili maisbrood met honing-gember boter

Chili maisbrood met honingboter

Verwarm je oven voor op 160 gaden met onder- en bovenwarmte. Bekleed je bakvorm. Dit doe ik eigenlijk altijd, ook als ik een anti-aanbaklaag heb. Door een strook over de breedte van je blik te leggen, weet je zeker dat je het brood na het bakken er zo uit kunt halen. Is je bakblik te groot, verklein de vorm dan door de leegte te vullen met een schaaltje of beker die vuurvast is, zie de foto hierboven.


Meng de zachter boter met de suiker, het zout, de zure room en eieren goed door elkaar. Voeg het maismeel, de bloem en het bakpoeder toe en mix tot het geheel goed gemengd is maar niet langer dan nodig. Voeg de karnemelk of yoghurt bij het beslag. Spatel de (uitgelekte) mais, de chilivlokken, de gemalen koriander en eventueel nog wat chilipoeder toe als je dat lekker lijkt.Vul je bakblik en bak het Chili maisbrood en bak het in ongeveer 40 minuten gaar.

Een likje honing-gemberboter is echt heerlijk op het maisbrood, meer beleg heb je wat mij betreft niet nodig. Meng het gemberpoeder met de honing door de zachte boter.


Tip van Michiel: “Wanneer het mengen niet goed lukt, zet de kom dan in een andere kom gevuld met warm water. Klopt goed met een garde tot er een gladde massa ontstaat.

Smaakmakers van Michiel Sloff

Dit bijzondere recept is afkomstig uit het kookboek van Michiel Sloff; Smaakmakers. Nieuwsgierig wat er allemaal in dit boek staat, lees dan hier het review.


Wil je Smaakmakers van Michiel Sloff graag zelf kopen? Het is verkrijgbaar bij de boekhandel en bij Bol.com.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page