top of page

Brownie kerstkoekjes

Brownie kerstkoekjes
Brownie kerstkoekjes

Online in diverse Facebook-groepen verbaas ik me wel eens hoeveel Amerika wordt gebakken. En niet alleen met Kerstmis, maar het hele jaar door. Met Kerstmis lijkt het een traditie om heel veel èn heel veel verschillende koekjes te bakken. Maar dat heeft ook een sociale kant, want koekjes worden uitgedeeld of soms ook naar elkaar toe gestuurd. Wat ook Amerikaans is dat koekjes lekker flinke zijn en een beetje “chewy”. Die iets wat zachte taaie binnenkant maakt ze onweerstaanbaar. Deze brownie kerstkoekjes zijn heel gemakkelijk om te maken en je vult er maar liefst twee koektrommels mee. Ideaal dus met de feestdagen.

Supersnel je koektrommel vullen met deze heerlijke kerstkoekjes


De triple chocolade koeken bevatten naast stukjes pure chocolade ook cranberry’s. De liefhebber van een extra smaakboost, zou de cranberry’s een nachtje met een drank naar keuze (al dan niet verdund met water), kunnen baden.

Witte chocolade stelt de sneeuw voor. Echt wit is het niet; maar dat fantaseer je er maar bij.  Een beetje fantaseren over sneeuw zijn we wel gewend. Het is behoorlijk lang geleden dat ik een echte witte Kerst heb mee gemaakt.


En hoe lekker het koekje ook mag zijn, die klein kleurige versiering maakt het compleet. Je hebt Kerst sprinkles in vele soorten, dus versier de sneeuw naar eigen smaak.

Brownie kerstkoekjes

Bakken met kaarslicht dast is bakken in de avond in de winter.


Brownie kerstkoekjes

Benodigdheden voor 20-24 stuks:

 1. 260 gram zelfrijzend bakmeel

 2. 40 gram cacaopoeder

 3. 170 gram gesmolten boter

 4. 125 gram donkerbruine basterdsuiker

 5. 2 zakjes vanillesuiker

 6. 100 gram cranberry’s

 7. 100 gram pure chocoladedruppels of chocolade in stukjes

 8. 1 ei

 9. 1 eidooier

 10. 2 gram zout

Voor de versiering:

 1. 100 gram witte chocolade

 2. Kerst sprinkles naar keuze. Ik kocht ze bij baktotaal Bouwhuis.

Brownie kerstkoekjes
Brownie kerstkoekjes

Brownie kerstkoekjes maken

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Je bakt 2 bakplaten vol, dus als je niet 2 bakplaten hebt, bak je ze na elkaar.

 2. Kneed alle ingrediënten voor het koekje door elkaar en laat het deeg zo’n 30 minuten rusten in de koelkast.

 3. Rol na het rusten balletjes van het deeg en duw ze minimaal een klein beetje in. Niet teveel, ze mogen een beetje dik blijven. Bak de koekjes in ongeveer 11-13 minuten gaar. Bak ze niet te lang, anders wordt ook de binnenkant te stevig. Laat de koekjes afkoelen.

 4. Hak of breek de witte chocolade in stukjes en laat het au bain-marie smelten. In de magnetron kan ook, maar verwarm dan steeds korte stukjes op een niet te hoge temperatuur. Witte chocolade kan namelijk aanbranden.

 5. Dip je koeken in de gesmolten chocolade en versier de koeken voordat de chocolade hard wordt. Bewaar je kerstkoekjes goed afgesloten in een trommel.Merry Christmas!

Brownie kerstkoekjes
Brownie kerstkoekjes

Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page