top of page

Panettone bakken met Kerst


Panettone bakken met Kerst
Misschien heb je het al gemerkt; de rust is weer een beetje terug gekeerd in de keuken. Na maanden een beetje aanmodderen met een mini-oventje, heb ik eindelijk een nieuwe oven. De nieuwe oven is een samenwerking met Smeg. Ik ben er echt superblij mee en ben al voorop aan de bak en hopeloos op zoek naar wat meer tijd. Binnenkort ga ik je vertellen welke mogelijkheden een goede oven anno heeft in vergelijking met mijn oude van 20 jaar oud. En dat is zoveel, hier moet ik echt de tijd voor nemen om dit allemaal uit te proberen. 

Daarom ga ik ga eerst lekker op ontdekkingsreis met mijn nieuwe, bijzonder mooie aanwinst. Laat ik beginnen met een specialiteit uit het land waar mijn Smeg-oven vandaan komt: Italië en ik heb gekozen voor dit recept: Panettone bakken met Kerst.


Tijdens het bakken van de Panettone in de oven; kon iedereen in huis ruiken wat ik aan het bakken was. Wat is bakken toch een geurige hobby!

Ingredienten panettone bakken met Kerst

Panettone bakken met Kerst

Benodigdheden:

 1. 500 gram bloem

 2. 2 zakjes vanillesuiker

 3. 85 gram fijne suiker

 4. 8 gram zout

 5. 2 medium eieren

 6. 100 gram boter

 7. 150 ml water

 8. 2 zakjes gist (14 gram)

 9. 80 gram rozijnen

 10. 80 gram cranberry’s

 11. 3-5 stuks gedroogde abrikozen in stukjes

 12. 0,5 – 1 eetlepel kleine stukjes gekonfijte gember

 13. 0,5 – 1 eetlepel gekonfijte sinaasappelschil in stukjes

 14. Geraspte schil van 1 citroen

Voor de topping:

 1. 1 eiwit

 2. 3 theelepels suiker

 3. Geschaafde amandelen

Ook nodig:

 1. Aluminiumfolie

 2. Bakpapier

 3. Springvorm of andere liefst hoge vorm van 19 of 20 cm. Mijn vorm was 19 cm


Panettone bakken met Kerst
Panettone bakken met Kerst in mijn nieuwe oven

Panettone bakken met Kerst

Voeg de bloem, bij het water, de gesmolten en afgekoelde boter, gist, suiker, vanillesuiker, zout en de eieren en laat het deeg ruim 15 minuten kneden of gebruik (heel dapper) je eigen spierballen. Dit is vrij moeilijk want het is een zeer luxe en vrij zacht deeg.  Voeg het kneden de rozijnen, cranberry’s, abrikozen, de gekonfijte gember en sinaasappel toe. Meng dit nog kort door het deeg tot alles goed verdeeld is.

Rijzen lukt ook in de huiskamer, maar rijzen in een oven is ideaal want de temperatuur optimaal en stabiel.

Laat het deeg ruim een uur rijzen op een toch vrije plek. De nieuwe oven heeft een rijs-stand en daar ben ik er blij mee: ik dek het deeg af met plastic om uitdrogen van het deeg te voorkomen en plaats het in het midden van de oven.


Het bekleden van een ronde vorm is niet zo eenvoudig als bij gewoon brood. Panettone is een hoog brood. Mijn eerste test-exemplaar bakte ik in een 18 cm vorm welke ik met dubbel bakpapier verhoogd had. Maar dit dubbele papier was toch zwak bij de plaatsen dat het elkaar overlapte. Het tweede brood bakte ik in een 19 cm vorm en dat ging goed, maar je moet het deeg nauwkeurig ondersteunen. Ik vouwde 2 bakpapiertjes in drieën en zorgde ervoor dat het flink overlapte.

Na wat knutselwerk weet je zeker dat je stabiel een hoog brood kunt bakken

Na de eerste rijs kneedde ik het deeg kort door, waarna ik het vormde het en verhuisde het naar de bakvorm. Laat het deeg opnieuw ruim één- tot anderhalf uur rijzen. Vouw na een uur een dubbele of driedubbele stevige strook van aluminiumfolie en bevestig dit om het brood heen. Zet het vast met een paar paperclips. Dit zal je brood in toom houden!


Panettone bakken met Kerst
Panettone luchtig en feestelijke echt voor de Kerst

De oven mag aan!

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven)


Klop een eiwit met 3 theelepels suiker iets luchtig en smeer de bovenkant van de Panettone hiermee in. Bestrooi  de bovenkant met geschaafde amandelen en bak de Panettone in ongeveer 55-60 minuten gaar. Bescherm de bovenkant van het brood eventueel na 35-40 met aluminiumfolie. Zo kan het brood rustig bakken en toch niet te bruin worden.


Check de Panettone met een satéprikker of het gaar is. Laat het brood iets af koelen voor je het aansnijdt. Dat wordt genieten! De eieren en het boter zorgen ervoor dat het brood een luxe structuur krijgt en het blijft hierdoor lekker lang vers!  De spannende smaakmakers proef je er echt in terug.


Panettone bakken met Kerst

Buon Natale e mangia gustoso!


-- MET DANK --
Dit artikel is een samenwerking met Smeg. Meer weten? Lees de disclaimer.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page