top of page

Chocolade wolkencake met slagroom in plaats van boter


Chocolade wolkencake met slagroom in plaats van boter
Chocolade wolkencake met slagroom in plaats van boter, steeds vaker bak ik cake met slagroom in plaats van boter. Slagroom heb ik vaak wel op voorraad, het is een goedkope optie en het is een stuk minder vet dan een cake met boter of olie. Je cake of cakejes bevat als snel zo’n 2/3e minder vet en dat is mooi meegenomen. Binnenkort zal ik eens een versie proberen met plantaardige room (bijvoorbeeld sojaroom) en kijken of deze versie ook zo goed lukt!

Vaak ontstaan recepten omdat er een ingrediënt in huis is dat mijn aandacht vraagt. Omdat het op moet of omdat het iets van het seizoen is. Ik had verse slagroom in huis die op en hoewel ik eigenlijk de wens had om een recept van eclairs van mijn to do list te mogen doorstrepen, ging dat niet gebeuren.


Er waren niet genoeg proevers thuis en zo ontstond het idee voor deze chocolade wolkencake met slagroom in plaats van boter. De cake is makkelijker en langer te bewaren en je kunt hem goed invriezen.


Om de cake iets aan te kleden is de bovenkant bestrooid met geschaafde amandelen; die vrijwel ieder gebak snel iets mooier maakt. Met een laagje ganache bovenop zou je de cake zelf triple chocoladecake kunnen noemen. Of een dotjes suikerspin alsof het een wolk is. Als dat niet lekker is….
Chocolade wolkencake met slagroom in plaats van boter

Chocolade wolkencake met slagroom in plaats van boter

Benodigdheden voor een bakvorm van 20 x 20 cm: 

 1. 40 gram cacaopoeder, gezeefd

 2. 225 gram bloem, gezeefd

 3. 8 gram bakpoeder

 4. 3 eieren

 5. 250 ml slagroom (koud)

 6. 2 zakjes vanillesuiker

 7. 150 gram donkerbruine basterdsuiker

 8. 75 gram stukjes of druppels pure chocolade

 9. 1/2 theelepel zout

Voor bovenop:

 1. Handje geschaafde amandelen

 2. Fijne suiker

 3. Eventueel slagroom, chantillycrème en sprinkles


Chocolade wolkencake met slagroom in plaats van boter

Chocolade plaatcake met slagroom in plaats van boter maken

 1. Smeer je bakblik in met boter en bestrooi het met wat bloem of gebruik een vel bakpapier. Mijn bakblik heeft een bodem die los in de vorm ligt; voor de zekerheid bedekte een volledig vel in de vorm. Zo weet ik zeker dat het beslag niet via de gaten naar buiten lekt.

 2. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een hete lucht oven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 3. Klop de slagroom stevig met de vanillesuiker en zet het apart.

 4. Klop de eieren romig en luchtig met de donkerbruine basterdsuiker. Voeg alle overige ingrediënten hierbij, ook de slagroom.

 5. Spatel het geheel door of mix het heel kort door elkaar, maar niet langer dan nodig.

 6. Vul de bakvorm en strooi de geschaafde amandelen en een beetje suiker over de bovenkant.

 7. Bak de chocoladecake met minder vet en suiker in gaar in 35-40 minuten.


Chocolade wolkencake met slagroom in plaats van boter

Snij de cake in 16 stukken of naar eigen smaak. Heerlijk maar wil je er echt een feestje van maken? Versier de cake dan met een topping en geef ze een uitbundige uitstraling met sprinkles. I love de kleurrijke suikerversiering bovenop gebak!

Plaatcake vs gewone cake

Een platte plaatcake laat zich goed snijden en is ideaal om uit te delen, te trakteren of om anderen te verwennen. Heb je teveel gebakken? Je kunt de chocoladecake ook heel goed invriezen.


Wolkencake bewaren

Omdat de cake slagroom bevat moet je de cake in de koelkast bewaren. Het beste kun je hem een goed half uur voor het serveren uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen, hoewel smaken verschillen. Ik heb ook wel gehoord van liefhebbers die hem zo uit de koelkast het lekker fris vinden dus uitproberen is een aanrader.

Krijg je de cake niet binnen 2-3 dagen op? Dan is het een goed idee om de cake in te vriezen.Gerelateerde posts

תגובות


bottom of page